Lectură de 2 min

Ideea e să nu ai doar o idee

Abonează-te pe  
Cel mai recent eveniment start-up.ro m-a făcut să-mi amintesc de copilărie. Mai exact, de taberele în care merg de când mă știu, adică din clasa întâi. Uneori, reușeam performanța de a merge în două tabere în același an.
Ideea e să nu ai doar o idee

Acest text a fost publicat prima oară în newsletter

Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro

Abonează-te aici

Acest articol a fost publicat prima oară în rubrica „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro din data de 12 octombrie 2022. Abonează-te aici.

Și îmi plăceau libertatea și schimbarea de peisaj pe care le aducea fiecare tabără, dar cel mai mult îmi plăcea activitatea de final de eveniment. Pentru că aproape fiecare deplasare se termina cu o punere în scenă la liber.

Mai exact, făceam echipe și fiecare trupă trebuia să gândească un spectacol cap-coadă pe care să-l prezinte apoi adulților. Începeam să muncim la scenetă încă din prima zi, ne puneam mintea la treabă și cream o poveste. Odată am făcut un fel de Surprize, Surprize și am creat o emisiune cu verișoara cu demență venită de prin străinătate și reunită cu neamurile de aici.

Acum, la Startup Elites, tabăra de antreprenoriat care tocmai ce s-a încheiat, am regăsit acel entuziasm de tabără, aproape copilăresc, de a descoperi oameni noi, de a lucra la un proiect comun și de a fi pe scenă cu toate emoțiile de rigoare.

Cei 28 de participanți au fost împărțiți în 6 echipe și fiecare a avut câte o temă pe care trebuia să dezvolte o idee de start-up și apoi să facă o prezentare și să-și țină pitchul. Exact ca la o competiție în fața investitorilor. Am avut și criterii de jurizare și premii, ca să fie totul cât mai apropiat de scenariul real.

Chimia dintre participanți și modul lor de lucru păreau să fie o confirmare a tuturor workshop-urilor la care au participat de-a lungul taberei, unde au învățat că:

  • echipa este una dintre cele mai importante aspecte atunci când te gândești să pornești un startup.
  • nu juca solo, ia-ți un coechipier și împărtiți lucrurile cât mai clar în echipă. Puneți-o și în termeni legali.
  • ”investitorul se va uita la idee pentru că ideea mea e genială”. Pare rău să o spun, dar țeapă. Investitorul se uită la multe alte lucruri, iar ideea poate fi la a 3-a generație, și să nu aducă nimic nou total. Contează multe alte aspecte, la fel cum contează și dacă ești material social și investitorul ar ieși la bere cu tine.
  • empatia înseamnă a fi în papucii altcuiva, dar ca să faci asta, trebuia mai întâi să-ți scoți proprii papuci. E nevoie de empatie ca să înțelegi orice public căruia vrei să te adresezi și de dragul unei gândiri critice și constructive, e nevoie de tălpi goale și minte limpede ca să poți obține răspunsurile căutate.
  • ideea e doar o idee, nici măcar nu poate fi protejată juridic. Împarte ideea ta cu alții, testeaz-o, discut-o și renunță la paranoia că doar tu te-ai gândit la asta și trebuie să-ți bagi ideea într-un seif departe de ochii lumii. Fă fix contrariul.

Iar cei 28 de participanți din tabără au făcut asta, atât cu pitchul lor, dar și cu ideea sau startupul la care lucrează deja și pentru care au avut deschiderea de a asculta.

Nu-mi aduc aminte cum primeam noi feedback în tabără când eram mici sau dacă primeam feedback. Atunci funcționam pe bază de aplauze, dar nici miza nu era așa de mare. Voiam doar să ne distrăm și lăsam soluția noastră creativă ca o amintire a unei tabere.

Dar sper ca Startup Elites cu toate lecțiile ei să fie și o amintire a unei distracții, dar și un punct de lansare către a face lucrurile mai bine.

Am dat din casă și din hotel ca să-ți reamintesc că de la o idee pornește totul, dar nu te opri aici.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: