Lectură de 6 min

REVIEW Xiaomi 12T PRO - 200 MP, ecran de calitate și performanță la preț redus

Abonează-te pe  
Acesta este review-ul start-up.ro al lui Xiaomi 12T Pro, un telefon foarte interesant cu o cameră de 200 MP.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Dacă te interesează doar partea de fotografie și video atunci poți să te duci la finalul articolului, dacă ești curios să afli mai multe în general despre acest produs, urmăetește în continuare deoarece vorbim despre design, ecran și performanță.

Xiaomi 12T Pro

Xiaomi 12T are o grosime de 8,6 mm și o greutate de 205 grame, iar pe față și pe spate are sticlă Gorilla Glass 5. Modelul pe care-l vedeți în imagini este cel albastru și-mi place că este într-un gradient subtil și că sticla este mată, deci nu prea vei vedea amprente pe spate. Modulul camerei este unul destul de gros și poate fi deranjant atunci când folosești telefonul așezat pe masă, însă-mi place layout-ul camerelor și brandingul minimal.

Marginile de sus și de jos sunt plate și acolo găsim un difuzor pe fiecare parte și sertar pentru SIM în partea de jos. Sus mai există și un senzor infraroșu, dacă vrei să-ți folosești telefonul pe post de telecomandă. Telefonul este Dual SIM, are NFC, bluetooth 5.2 și conectivitate 5G și Wi-Fi 6. Totuși, dacă vi de pe 11T Pro atunci ai putea fi deranjat de anumite downgrade-uri precum rama de aluminiu de pe modelul anterior a fost înlocuită cu una de plastic, iar sticla folosită aici numai este Victus ca cea de pe modelul 11T Pro.

Este un telefon bine construit, se simte plăcut în utilizare și-mi place faptul că ecranul are margini plate. Apropo de ecran, acesta este unul AMOLED de 6,67 inci cu o rată de refresh de 120 Hz și o rezoluție FHD+. Luminozitatea tipică este de 500 de niți, iar maximă de 900 de niți și promite o acuratețe bună a culorilor cu un delta e aproximativ 0,38. De asemenea, are suport pentru Dolby Vision, HDR10+ și Adaptive HDR și Adaptive Reading Mode.

Și acum ca să traduc toate astea: este un ecran foarte bun pentru tot ce vrei să faci pe un telefon. Este foarte smooth browsing și utilizare zilnică, cu o rată de refresh mare și o rată de răspuns la atingere și mai ridicată. Este excelent și pentru filme datorită Dolby Vision, acurateței culorilor și modului adaptive HDR care ajustează automat luminozitatea pentru cea mai bună experiență și-mi place și Adaptive Reading Mode, care îngălbenește lumina albă, însă păstrează anumite porțiuni naturale, cum ar fi fețele oamenilor.

Iar dacă obișnuiești să urmărești multe filme și seriale pe telefon atunci vei fi încântat să afli că telefonul sună și bine datorită celor două difuzoare stereo cu sunet reglat de Harman Kardon și 12T Pro are suport și pentru Dolby Atmos. Și muzica sună bine, dar mi-aș fi dorit poate mai mult bass. Eu aș scoate Dolby Atmos pentru muzică deoarece nu-mi place neapărat spațialitatea adusă atunci când ascult o formație.

Xiaomi 12T Pro stă bine și la capitolul specificații și avem un procesor Snapdragon 8+ Gen 1, alături de 8 GB RAM și un spațiu de stocare de 128 sau 256 GB. Există un model și cu 12 GB RAM, dar 8 GB pot fi suficienți mai ales că poți să extinzi memoria RAM sacrificând spațiul de stocare. Bateria este una mare de 5000 mAh, ce se poate încărca foarte rapid la 120 de wați. Asta înseamnă că în 10 minute am avut 52% baterie, iar în 20 de minute a ajuns la 84% pornind de la 1%. Iar telefonul abia s-a încălzit puțin. Autonomia este satisfăcătoare și-l vei putea utiliza fără probleme o zi întreagă.

Telefonul este performant și primești un Snapdragon 8+ Gen 1 la un preț mai mic decât l-ai găsi în mod obișnuit. Rezultate în Geekbench și 3D Mark confirmă că avem de-a face cu un telefon în top 10 al performanței și în jocuri precum Diablo Immortal poate fi impinsă grafica la maximum. Temperatura a fost păstrată sub control destul de bine în sesiune de gaming.

Camera foto Xiaomi 12T Pro

Sistemul de operare e frumușel, curat, nu am întâlnit bug-uri în perioada de test și este plăcut de utilizat în opinia mea. Și acum să trecem la aspectul principal al acestui telefon și poate cel mai important motiv pentru care ai vrea să-l cumperi: camera foto.

Xiaomi 12T Pro este unul dintre telefoanele de pe piață care se poate lăuda cu o cameră principală de 200 MP. Camera principală utilizează senzorul Samsung HP1 și poate să combine pixelii săi minusculi de 0,64 µm în raport de 16 la 1, rezultând pixeli combinați de 2,56 µm. Este, de asemenea, unul dintre cei mai mari senzori de pe piață, cu un format optic de 1/1,22 inci. Senzorul a debutat pe Motorola Edge 30 Ultra, dar camera pe Xiaomi 12T Pro are o deschidere a diafragmei de f/1,7, iar cea de pe Moto este de f/1,9.

Știm că mulți megapixeli nu înseamnă și fotografii mai bune neapărat, dar Xiaomi 12T Pro are câteva funcții interesante. Una dintre ele se numește Pro Cut și atunci când faci o poză de 200 MP, poți apoi lăsa AI-ul să detecteze anumiți subiecți în imagine și taie imaginea în mai multe moduri. Destul de nice, zic eu și ar putea fi util pentru cei publică mult pe social media și vor mai multe fotografii cu mai puțin efort. Calitatea imaginilor tăiate este una bună.

Altfel poți realiza fotografii de 50 MP sau de 200 MP. În modul standard, camera va realiza fotografii la o rezoluție de 12,5 MP, care au suficiente detalii și o gamă dinamică bună, cu culori saturate și contrastante. Mie mi se pare că e un pic prea HDR pentru gustul meu, însă ție s-ar putea să-ți placă. În schimb imaginile de 50 MP capătă și mai multe detalii și dacă vrei să scoți ce-i mai bun din camera acestui telefon atunci ar fi indicat să folosești acest mod de fotografiere. Ai zice că la 200 MP imaginile arată și mai bine, nu? Nu de patru ori mai bine, sigur, iar cadrele de 200 de MP ar trebui realizate în lumină foarte bună pentru cele mai bune rezultate. Deci eu aș folosi mai degrabă cadrele de 50 MP, nu 200 MP. Plus că la 200 MP o fotografie poate ocupa între 30 și 70 MB. Dacă activezi funcția de AI vei avea parte și de mai multă saturație a culorilor și un plus de contrast.

Telefonului îi lipsește o cameră teleofoto, însă 12T Pro face poze bune cu zoom 2x folosindu-se de senzorul mare de 200 MP.

A doua cameră este ultra wide de 8MP ce oferă o cantitate adecvată de detalii, pierzându-se treptat spre margini. Intervalul dinamic este unul bun, dar culorile sunt un pic mai calde și mai saturate decât cele reproduse de camera principală. Apoi mai este o a treia cameră foto de 2 MP de tip macro, despre care nici nu o să mai vorbesc. Numai puneți camere macro dedicate pe telefon. Nimeni nu le folosește.

Fotografiile în condiții de iluminare slabă de la camera principală a modelului 12T Pro sunt excelente, acestea având un aspect natural, cu un balans bun între zonele întunecate și cele luminoase. Modul portret al modelului 12T Pro face un zoom de la camera principală, iar imaginile sunt bune și aici. Detectarea subiectului este precisă în majoritatea situațiilor, iar nivelul de detalii este mare. Blurul poate fi ajustat după ce ai făcut fotografia și recomand un f4, f5 pentru un aspect natural.

Pe video, Xiaomi 12T Pro poate înregistra videoclipuri cu o rezoluție de până la 8K la 24 fps sau 4K la până la 60fps cu camera sa principală. De asemenea, poate face 4K60 la zoom 2x, în timp ce ultrawide este limitat la 1080p30. Filmările 8K și 4K oferă detalii bune, însă modul 8K este limitat la 6 minute de filmare și nu mi se pare că aduce un plus de calitate mult mai mare decât modul 4K. Poate filma și la 60 fps, însă aici se vede o ușoară lipsă a detaliilor comparativ cu filmările la 24 si 30 fps. Stabilizarea este excelentă pe camera principală a lui Xiaomi 12T Pro și focalizarea este bună în mers.

Preț Xiaomi 12T Pro

Acestea fiind zise, cred că este timpul să vedem care sunt punctele pro și contra pentru acest telefon.

Puncte Pro

  • Camera de 200 MP
  • Încărcare foarte rapidă
  • Ecranul
  • Designul
  • Sunetul
  • Performant
  • Interfața MIUI 13

Puncte Contra

  • Camera macro
  • Bass scăzut
  • Au fost făcute câteva compromisuri față de versiunea de anul trecut

Xiaomi 12T Pro, în varianta de stocare 8GB+256GB, are un preț recomandat de vânzare de 3.799 lei. În perioada de precomandă exista și o ofertă super bună cu un aspirator robot cadou, însă a expirat.

Chiar și așa la prețul acesta aș spune că 12T Pro este un telefon mișto și-l recomand celor care sunt pasionați de fotografie, dar nu vor să dea peste 1000 de euro pe un iPhone sau Samsung, celor care le place ideea de Pro Cut, dar și celor care urmăresc multe filme sau se joacă cele mai noi jocuri. Puncte contra, după cum ați văzut, nu prea am găsit. Dacă nu l-ai luat deja la precomandată atunci acum poate fi ocazia cu Black Friday și cumpărăturile de Crăciun.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: