Tot din datele companiei de consultanță CB Insights reiese faptul că, după ce 2021 a venit cu record în ceea ce privește numărul companiilor evaluate la cel puțin un miliard de dolari, a doua jumătate a anului trecut a dus la o scădere drastică a noilor unicorni. Potrivit reprezentanților companiei, acest fapt se datorează contextul macroeconomic mondial. Astfel, cu lumea în pragul unei crize economice, unicornii, fie ei și tech, s-au întors la statutul de mit.
Nu trebuie să vă lăsați descurajați de scăderea de anul trecut, ci să continuați să vă dezvoltați companiile și să le arătați investitorilor rezultate corecte și concrete pentru a-i aduce de partea voastră.
Cum arată topul primelor companii de tip unicorn? Cea mai valoroasă companie privată din lume este ByteDance, compania chineză care controlează TikTok, care a ajuns la o evaluare de 140 de miliarde de dolari.
SpaceX, producător din industria aerospațială, este evaluat la 127 de miliarde dolari, Shein, o companie din domeniul modei, valorează 100 de miliarde de dolari, procesatorul de plăți electronice Stripe are o evaluare de circa 95 de miliarde de dolari, Canva, un tool colaborativ de design online, și platforma de plăți Checkout.com au fiecare câte 40 de miliarde de dolari evaluare.
La nivel de categorii, fintech este cea mai bine reprezentată, 1 din 5 startup-uri din această verticală ajungând să fie unicorni (20,9%).
Urmează categoria software și servicii (18,9%), ecommerce și direct-to-consumer (9%) și categoria startup-urilor de health (8%).
Și dacă vreți să vedeți și din punct de vedere geografic cum se împart unicornii mondiali, Statele Unite sunt ”casă” pentru ceva mai mult de jumătate dintre ei (53.9%), în timp ce China are 14,3% din unicornii globali.
India e pe locul 3, cu 5,7% din companiile de tip unicorn ale lumii, urmată de Marea Britanie cu 4,2%.
Per total, 47 de țări și regiuni sunt în clubul unicornilor.
Găsiți aici lista completă a unicornilor din lume la începutul lui 2023.