Lectură de 3 min

Noi suntem contextul. Chat GPT este unealta

Abonează-te pe  
Ultimele două luni au însemnat și discuții despre Chat GPT, inteligența artificială conversațională ce a luat lumea pe sus și a avut cea mai mare creștere pentru un program software din istorie - a ajuns la 100 de milioane de utilizatori mai rapid ca oricare alt program.
Noi suntem contextul. Chat GPT este unealta

Acest text a fost publicat prima oară în newsletter

Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro

Abonează-te aici

Acest articol a fost publicat ca o scrisoare către cititorii newsletter-ului start-up.ro, în secțiunea Nota Redacției, în data de 7 februarie 2023.


În momentul de față miza pentru Chat GPT este implementarea sa pe programe comerciale, așa cum sunt motoarele de căutare, cum ar fi parteneriatul cu Microsoft Bing, dar și finanțarea, care ar putea veni din partea Microsoft. Zilele trecute am vorbit pe această temă într-o scurtă intervenție la Euronews România și simt să adun aici gândurile.

Ne temem de inteligența artificială?

Personal am dileme etice legate de oameni, nu de inteligența artificială. Acum 25 de ani un motor de căutare era la fel de surprinzător și magic precum este astăzi Chat GPT. Dar motorul de căutare venise aproape din nimic, pornise de la un index și a evoluat pe măsură ce tehnologia de procesare l-a făcut să poată să caute mai bine informația.

Chat GPT nu vine de nicăieri. Vine din ani de cercetare, din infinite puncte de date și informație, dar a fost antrenat să aibă un limbaj uman. Ce ne surprinde nu e neapărat acuratețea răspunsurilor, ci modul curat de scriere. Pentru că, pe alocuri, nu faptul că avem dreptate ne face oameni, ci pur și simplu faptul că știm să povestim acest lucru.

Chat GPT poate da răspunsuri factuale corecte pe alocuri, dar și unele greșite. Poate să scrie programe pe calculator, dar în același timp trebuie verificat de oameni. Se bazează pe structuri deja cunoscute pe care știe să le asambleze și să creeze ceva nou, dar care e verificabil. În spatele

Chat GPT stau, de asemenea, foarte mulți oameni care au verificat informația, pentru că-n versiuni anterioare avea un bias care-l făcea un pic rasist sau sexist. A fost și un scandal pe această temă, pentru că oamenii erau plătiți foarte puțin. Inteligența artificială nu se antrenează singură, ci tot de oameni. Putem să ne punem probleme abia când o inteligență artificială va antrena o altă inteligență artificială.

Și mă întorc la fapte și la adevăr. Chat GPT poate să-ți dea un răspuns despre conflictul Israel - Palestina, dar această istorie este atât de complexă și cu atât de multe nuanțe, încât niciun om specializat, un istoric, nu va putea să-ți răspundă radical. Pentru că sunt zeci de ani de istorie, zeci de explicații, nu e despre bine și rău în stare pură. Iar aici inteligența artificială are nevoie de om.

Pentru că omul este singurul generator de context din lume din punctul meu de vedere.

La fel cum ne-am separat de animale, așa ne separăm și de computere prin rațiunea care ne oferă context. Această rațiune a noastră care nu a fost în stare doar de adevăruri, ci de sentimente, de unele dintre cele mai nemiloase acțiuni din istorie, de cruzime totală și de bine absolut.

Aceste nuanțe ale caracterului uman nu mai țin doar de fapte, ci țin de context. Unul care poate sau nu să fie adevărat.

Unde se va duce Chat GPT? Am fost întrebat dacă inteligența artificială ar putea să scrie în stilul lui Shakespeare și am răspuns că acesta e cel mai simplu lucru pe care-l poate face. Imitația îl face un epigon care știe să învețe foarte bine să imite. Un cameleon. Dar există și o zonă de creație acolo, o zonă de suport pentru activitățile umane.

Vorbim și despre plagiat, dar asta se rezolvă. Scriam referate copiate de pe internet în 2000 în fiecare zi. Nu era o inteligență artificială care le crease, dar exista o putere de distribuție nemaiîntâlnită până-n momentul acela. Așa și cu inteligența artificială. Se va copia o perioadă, dar vor exista și antidoturi. Inteligența artificială va oferi un background, dar interpretarea va sta la noi.

La fel cum inteligența artificială poate să înlocuiască bucăți din jurnalism, dar nu și rolul contextual al jurnalismului. Când vorbesc cu un fondator de companie pot să am anumite sentimente. Pot să-mi dau seama dacă râde, dacă e supărat, dacă e încurcat la anumite întrebări.

Inteligența artificială poate să scrie un interviu, dar nu-i va da nicio nuanță. Poate să-mi scrie background-uri despre un om cu care fac un interviu, iar asta-mi va ușura munca.

Omul deține contextul.

Și încă un lucru. Visăm că tehnologia ne va ușura munca, dar pare că pe alocuri ne-a înregunat-o, pentru că încercăm să căpătăm viteza tehnologiei.

Nu o vom face. Din acest motiv, ca ființe deținătoare de context am face bine să nu accelerăm lumea atât de mult încât oamenii să dorească să fie la fel ca o inteligență artificială, ci doar să o folosească precum o unealtă ce este.

Abonează-te la start-up.ro

Ca sa primesti prin email cele mai noi articole.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: