BRD FIRST Tech Challenge Romania este cea mai mare competiție de robotică dedicată liceelor din România, eveniment care-i ajută pe elevi să-și dezvolte abilitățile tehnice și să-și consolideze educația în domeniile STEM, antreprenoriat și robotică, le deschide mai repede o ușă către viitor.
În acest sezon al celei mai mari competiții de robotică pentru liceeni, BRD FIRST Tech Challenge Romania (FTC Ro), s-au înscris peste 173 de echipe din toată țara, din 76 de orașe, care reprezintă peste 20% din liceele și colegiile cu profiluri reale de tehnologie și matematica-informatică, din aproape toate județele din țară.
România poate deveni hub regional în robotica pentru liceeni
Robotica este unul dintre domeniile de mare interes pentru tinerii pasionați de tehnologie, cu atât mai mult cu cât România are șanse să devină un hub regional în robotica dedicată liceenilor: pentru prima dată, anul acesta s-au înscris în competiție și echipe din străinătate.
Începând de vineri, 3 martie și până duminică, 5 martie, va avea loc etapa națională a competiției, la Sala Polivalentă din București, la care s-au calificat 80 de echipe din 72 licee. Acestea vor concura pentru unul dintre cele 3 locuri la Campionatul Mondial din Houston, SUA, care se va desfășura între 19-22 aprilie, România fiind campioană en-titre.
Ediția de anul acesta a BRD FIRST Tech Challenge Romania se desfășoară sub umbrela Energize, liceenii fiind încurajați să inoveze și să devină promotorii unor energii ale viitorului, sigure, accesibile și sustenabile, contribuind astfel la Obiectivul #7 pentru Dezvoltare Durabilă al Organizației Națiunilor Unite: Energie curată şi la preţuri accesibile.
Formatul concursului de anul acesta vine și el cu o nouă provocare denumită Power Play, care are ca scop încurajarea concurenței sănătoase și a colaborării, meciurile având loc între alianțe alcătuite din două sau trei echipe.
FTC Ro se traduce, an de an, printr-o experiență de învățare prin colaborare, care presupune meciuri, dar și demonstrații cu roboți după luni dedicate etapelor de construcție, proiectare, testare, echipe care formează alianțe, spectacole ale galeriilor, mentorat, pitching și marketing, premii diverse precum cel mai bun design sau cea mai fair-play echipă.
„Încă de la prima ediție a FIRST Tech Challenge în România, BRD și-a dorit să fie un facilitator al educației STEM la care să aibă acces tinerii din orice medii. Și rezultatele au fost uimitoare: peste 13.000 de elevi au participat la edițiile BRD FTC și mai mult de 2.000 de profesori si mentori au fost instruiți în educația STEM. Ne luăm inspirația din energia tinerilor și avem încredere că ei vor putea crea o lume mai bună șurub cu șurub, idee cu idee.”, spune Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.
România, prima echipa din afara SUA campioană la robotică la FTC
Anul acesta sunt înscrise în BRD FIRST Tech Challenge Romania 16 colegii tehnice și licee tehnologice, un aspect încurajator pentru competiție. Astfel, tinerii din aceste instituții de învățământ au o șansă reală de acces la domenii de viitor, în care se pot propulsa prin pasiune, dedicare și colegialitate.
În 2022, echipa Delta Force de la Colegiul National de Informatică din Arad a înregistrat o premieră nu doar pentru România, devenind prima echipă din afara SUA care a câștigat titlul de campioană mondială la robotică FIRST Tech Challenge.
De la prima ediție din anul 2016 și până în prezent, BRD Groupe Société Générale a facilitat participarea și educarea a peste 13.000 de elevi și peste 2.000 de profesori în educația STEM & antreprenoriat.
„Dintre cele 80 de echipe participante, doar 3 vor reprezenta România la Campionatul Mondial din Houston Texas. Să nu uităm că România este actuala campioană en titre – anul trecut, echipa Delta din Arad a reușit remarcabila performanță de a ajunge Campioană Mondială la Robotică. Vor fi 3 zile pline de adrenalină, iar la finalul lor vom afla cine reprezintă România. Le urez succes elevilor care participă și vă invit la eveniment, să îi susținem împreună.” - Dana Războiu, fondator Nație Prin Educație.
Etapa Națională se desfășoară între 3 și 5 martie, la Sala Polivalentă – parcul Tineretului din București. Accesul publicului este gratuit. Programul etapelor din competiție deschise publicului este: sâmbătă, 4 martie, 10:00 - 13:00 și 14:30 - 18:00; duminică, 5 martie, 10:00 - 13:00. Evenimentul va putea fi urmărit și online pe canalul de YouTube Nație prin Educație.