Acest text a fost publicat prima oară în newsletter
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Lectură de 1 min
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Recunosc că îmi place să răsfoiesc aceste caiete să văd ce părere au avut și alții despre locul în care am stat și eu câteva nopți. Iar acolo unde mi-a și plăcut mult, las și eu niște gânduri în caiet, ca să rămână peste timp și timp, alături de cele ale turiștilor din toată lumea.
Iar un astfel de caiet mi-a adus aminte cât de important e să le spui oamenilor când fac o treabă bună.
Ai fost la o cazare și ți-a plăcut? Spune-le. Ai fost la un restaurant și ți-a plăcut? Lasă-le un review? Ai folosit un app și ți-a plăcut? Scrie-le. Ai un coleg care a făcut o treabă super bună? Spune-i. Ai un prieten care a făcut un nou proiect care ți-a plăcut? Spune-i.
Să auzi că faci o treabă bună funcționează ca o super încurajare, dar și ca o validare. Iar studiile recente arată că a fi empatic cu ceilalți ajută și la o stare mai bună per total în raporturile dintre oameni, deci există beneficii de ambele părți.
În relațiile dintre manageri și angajați un ”BRAVO” poate însemna mai mult decât o stare generală de bine. Două studii arată că recunoștința la locul de muncă crește productivitatea. Mai exact, când un manager îi spune unui angajat că face o treabă bună, se va simți apreciat social și va munci mai cu drag și spor.
La fel funcționează și în relațiile dintre colegi, unde intervine recunoștința, o altă cercetare demonstrând că echipele îndeplinesc sarcinile mai bine atunci când membrii din echipă știu că sunt respectați și apreciați de colegi.
Nu cunosc studii legate de performanțele business-urilor când primesc apreciere din partea clienților, dar la nivel uman, un BRAVO poate face o diferență. Iar a spune oamenilor când fac ceva bun poate ajuta orice antreprenor în a avea o imagine cât mai realistă asupra lucrului pe care l-a construit.
Așa că atunci când dai peste ceva care ți-a plăcut, spune-i omului asta și de ce.
Și acum nu pot să plec până nu te las cu o provocare: gândește-te azi la ceva ce ți-a plăcut recent și spune-i persoanei care a făcut acel lucru că a făcut o treabă bună.