Smart Future este un eveniment anual prin care start-up.ro propune un ghid al tehnologiilor de urmărit și care au un impact real asupra economiei și viitorului.

Evenimentul va avea 3 paneluri de discuție, dar și două speech-uri susținute de către Sergiu Neguț, cofondator al FintechOS, unul dintre cele mai active startup-uri din România, și de Decebal Popescu, cofondator al Smart Touch Technologies, companie ce automatizează fluxul de documente al companiilor.

Ce face un oraș să fie unul inteligent? Până acum am vorbit de tehnologii 5G, de mobilitate, de senzori, locuri de parcare. Dar nu e doar despre asta. Pentru că e important să ne uităm înspre calitatea vieții, iar aceasta este adusă de un sistem medical modern, automatizare și muncă mai ușoară, mobilitate verde, educație și transformare.

Sunt câteva dintre aspectele pe care le vom pune în dezbatere în cadrul panelului 3 - City of the Future - din cadrul evenimentului Smart Future, organizat de start-up.ro pe 25 aprilie la Hotel Sheraton București, dar și online pe platforma de experiențe virtuale IC Events.


Cristian Ignat este cofondator și CEO al Aggranda, startup ce construiește viitorul muncii cu ajutorul roboților software și a tehnologiei RPA. De asemenea, anterior a fondat și dezvoltat agenția de marketing online Canopy.

Aggranda a trecut în 2022 de 40 de clienți, mulți dintre ei cu venituri anuale de peste 1 miliard de dolari, iar în 2023 dorința este să ajungă la peste 60 de clienți.

La Smart Future Cristian Ignat va discuta despre importanța roboților software, dezvoltarea afacerilor și rapiditatea cu care se pot dezvolta business-urile prin RPA.

Te poți înscrie la Smart Future aici pentru a fi parte la următoarea revoluție a României pe 25 aprilie, la Sheraton Hotel București.

Ce pierzi ca afacere dacă nu te îndrepți spre automatizare și digitalizare? Cristian Ignat spune că se pierde un potențial uriaș de scalare și retenție a oamenilor din echipa curentă.

„E o lipsă acută de oameni competenți, iar cererea e foarte mare. E important ca ei să facă lucruri relevante în cadrul companiei, care să-i ajute să se dezvolte, atât ei, cât și compania la care lucrează”, spune Cristian Ignat, CEO al Aggranda.

El menționează că prin automatizare și transformare digitală, oamenii buni sunt eliberați de task-uri redundante.

„A patra revoluție industrială este în desfășurare, ritmul din ultimii cinci ani e unul alert, iar rata de adopție e extraordinară. Chat GPT a ajuns la un milion de utilizatori în cinci zile”, menționează antreprenorul român.

Astfel, cu ajutorul automatizării, companiile colectează și analizează un volum imens de date, care pot fi transformate în informații valoroase despre tendințele pieței și comportamentul clientului.

De altfel, Ignat lucrează zi de zi cu afaceri care vor să folosească automatizările pentru a accelera procesele de business. Aggranda ajută companiile să se digitalizeze, să aleagă roboții software potriviți și personalizați pe nevoile lor.

Iar uneori cerințele sunt complexe. „Unul dintre primii noștri roboți automatiza crearea de produse personalizate pentru o companie. Robotul prelua comanda, deschidea aplicația de personalizare, așeza imaginile în zona dorită pe obiecte, pornea laserul care crea obiectul personalizat. Nu e neapărat ciudat, dar e un proces interesant, mai ales că eram la început de drum”, își amintește Ignat.

În prezent, compania lucrează la o automatizare care combină RPA și inteligența artificială pentru a extrage în fiecare zi date din sute de documente nestructurate și multe scrise de mână. „Datele sunt interpretate pentru a lua decizii cu privire la validarea unor tranzacții. Procesul este realizat zilnic de 4 persoane. După automatizare, aceștia vor interveni doar pentru validarea datelor în cazul în care nivelul de acuratețe nu este cel agreat”, explică Ignat modul concret în care funcționează un robot software.

Tehnologia în era post-pandemie

Dacă pandemia a accelerat digitalizarea, ritmul a părut încetinit pe alocuri, mai ales că mediul de business s-a lovit de inflație, de un război la granițe.

„Dorința de digitalizare există și e în creștere. Procesul de digitalizare nu este însă tot timpul unul ușor, deoarece trebuie analizate foarte bine procesele de business și făcute schimbări la procese actuale. Chiar dacă schimbările sunt benefice, ele fac procesul mai lent”, spune Cristian Ignat.

Antreprenorul român care a fondat Aggranda menționează că pandemia a accelerat digitalizarea unor procese esențiale pentru business, adopția ecommerce, implementarea unor unelte pentru munca de la distanță și automatizarea rapidă a unor procese critice.

„O lecție importantă a fost că se poate, și repede, și bine, dacă cei din business sunt dispuși să investească timpul și cunoștințele lor. Chiar dacă ritmul nu mai e același, foarte multe afaceri investesc în digitalizare pentru că au înțeles beneficiile pe termen lung”, spune Ignat.

Cristian Ignat - dorința pentru România

Am discutat cu Cristian și despre ce-și dorește pentru România din punct de vedere al tehnologiei, mai ales că la Smart Future 2023 vrem să facem un adevărat ghid al tehnologiei care mută munții.

„Mi-aș dori ca România să fie cel mai mare centru de tehnologie și inovație, măcar din Europa. Avem potențial uriaș în această direcție. Avem resurse umane, dar ne lipsesc viziunea și curajul de a schimba sistemul actual”, explică Ignat.