De exemplu, potrivit datelor Crunchbase pe Europa, startup-urile de pe bătrânul continent au strâns 10,6 miliarde de dolari în finanțare în primul trimestru al acestui an, cu 18% sub suma strânsă în ultimul trimestru și cu 66% mai puțin de la an la an.
Unul dintre principalele motive este cel al retragerii investitorilor instituționali americani de pe piața europeană.
Pe larg despre evoluția finanțărilor pentru startup-uri în Europa puteți citi aici.
Însă nu doar startup-urile din Europa suferă, ele doar sunt în linie cu tendința globală. Astfel, la nivel internațional valoarea totală a finanțărilor a scăzut cu 53% în ultimul an pe fondul instabilității și incertitudinilor de ordin economic cu care se confruntă marea majoritate a statelor lumii.
În termeni de valoare exactă, în primele trei luni din 2023, finanțările pentru startup-uri au atins suma de 76 de miliarde de dolari. În sumă sunt incluse și recordurile de 10 miliarde de dolari pentru OpenAI și runda de 6,5 miliarde de dolari primită de Stripe.
Iar scăderea sumelor și rundelor de finanțare nu este doar la nivelul de late-stage, ci și la zona de early-stage sau seed. De exemplu, în zona investițiilor de tip seed, scăderea este de 44% în primul trimestru al lui 2023 comparativ cu ultimul an, suma ridicându-se la 6,9 miliarde de dolari.
Potrivit datelor Crunchbase, în ultimul trimestru finanțările pentru startup-uri, indiferent de momentul de dezvoltare în care se află, au fost cu 44-54% mai mici față de anul anterior.
Pe larg despre evoluția finanțărilor pentru startup-uri la nivel global puteți citi aici.
În ceea ce privește startup-urile din România, încă din luna aprilie, Carmen Sebe, CEO-ul platformei de co-investiții SeedBlink avertiza asupra faptului că 2023 va fi un an dificil pentru echipele care caută finanțare pentru că o bună parte din fondurile de venture capital vor fi mai precaute și vor ține capitalul de care dispun pentru runde de follow-on, preponderent, în startup-uri în care au investit deja și care fac parte din portofoliul lor.