Platforma va opera pe baza tehnologiilor descentralizate Blockchain și Web3 dezvoltate de către compania autohtonă MultiversX (fostul Elrond) și va fi lansată oficial la data de 26 aprilie 2023, la Palatul Parlamentului din București, România, în cadrul Critical Infrastructure Protection Forum - CIP Forum 2023, un eveniment internațional care aduce în prim-plan securitatea cibernetică și protecția infrastructurilor critice.
Platforma ICI D|SERVICES va funcționa similar cu o platforma de tranzacționare de NFT-uri existente, servind scopurilor publice și instituționale prin operarea în cadre de conformitate, transparență și securitate superioară.
În viitor, platforma ICI D|SERVICES va putea servi societatea prin tranzacționarea și gestionarea de active digitale, precum și elemente tokenizate deținute, generate și tranzacționate de ecosisteme instituționale avansate în domenii precum educația, proprietate intelectuală, asigurări, înregistrări imobiliare, titluri de proprietate, certificate de autenticitate, certificate de energie, lanțuri de aprovizionare și distribuție, artă, strângeri de fonduri și multe alte active adecvate pentru digitalizare. Rețeaua descentralizată a platformei oferă o protecție superioară împotriva amenințărilor cibernetice, asigurând o experiență de tranzacționare a activelor digitale sigură și eficientă.
Ca parte a lansării platformei ICI D|SERVICES, vor exista încă cinci colecții instituționale de NFT-uri disponibile ca obiecte digitale de colecție.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Debutul colecției de NFT-uri "The Generational Circle" reprezintă o recunoaștere a istoriei Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a istoriei prezenței României la Jocurile Olimpice, realizate virtual sub formă de momente istorice reprezentate prin NFT-uri. Colecția include un drop special exclusiv de NFT intitulat "ICONS of the Generational Circle" care aduce un omagiu personalităților legendare ale sporturilor olimpice.
AGERPRES. Colecția de NFT-uri "Memories of Future Self", reprezintă fotografii din arhiva premiată a AGERPRES cu legături la moștenirea românească prin momente rare, imortalizate în istorie.
Romfilatelia. Compania națională de timbre din România prezintă o colecție unică de NFT-uri cu timbre digitale, intitulată "A World in a Stamp". Colecția cuprinde timbre interpretate digital în NFT-uri cu o atenție specială acordată fenomenelor astronomice, celebrilor actori români, istoriei regale a României și numeroase altele.
Biblioteca Centrală Universitară "Carol I". "Our A.I. Story - Central University Library Reimagined" este o colecție unică de opere de artă generate de Inteligența Artificială care capturează diferite aspecte ale bibliotecii, evidențiind bogata sa istorie, importanța sa culturală și rolul acesteia ca poartă de acces la cunoaștere.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București. Colecția NFT "Past | Present | Future" reprezintă un tribut al institutului pentru cercetare și inovație în peste jumătate de secol de activitate, combinând progresele științifice și avansurile tehnologice ale Web3, cu exprimarea creativă și artistică.
Lansarea platformei ICI D|SERVICES și a colecțiilor instituționale de NFT-uri la CIP Forum 2023 din București, evidențiază primii pași către noi oportunități de interacțiune a utilizatorilor cu instituțiile în Web3.