Cele mai interesante lucruri pe care le-am scris pe start-up.ro între 7 și 11 aprilie 2025.
Review Asus ROG Scar Strix 18 (2025): Performanță de top pentru gaming și productivitate
Startup-ul de imobiliare VAUNT, acceptat la programul Catalyst din New York
REVIEW Google Pixel 9a: telefonul accesibil pentru fanii Google și Android
Premiile Europe Innovation Council 2025: mașina care păzește parcările și alte inovații câștigătoare
Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Marius Istrate
Nu putem acoperi toate știrile din domeniu, nici nu ne propunem. Din acest motiv, vă oferim un nou format, mai simplu, mai eficient, care se întoarce la originile jurnalismului: știrea de coloană.
Clienții Revolut pot face plăți către trezorerii direct din app
Revolut introduce în aplicație plățile de taxe către conturile de trezorerie (TREZROBU). Astfle, clienții Revolut din România, atât persoane fizice, cât și persoane juridice sau liber-profesioniști, vor putea efectua plăți de taxe și impozite către trezorerii. Plățile se pot efectua atât prin transfer bancar, din contul Revolut, cât și cu cardul.
Printre plățile de taxe se numără: impozitele pe venituri, TVA-ul, taxe pentru servicii realizate de instituții și autorități ale statului.
„Punând la dispoziția clienților români această nouă funcționalitate, Revolut mai parcurge o etapă din strategia de a deveni un cont bancar principal pentru milioanele de clienți din România și aduce și mai multă valoare experienței acestora ca utilizatori de servicii bancare. Cu această integrare, managementul taxelor și al impozitelor devine mai ușor pentru toți clienții noștri persoane fizice sau juridice, în perioada în care majoritatea cetățenilor își fac calculele pentru plata taxelor către stat. Din aprilie, plata taxelor și a altor prestații ale statului se va gestiona și mai ușor de către toți clienții din România, indiferent că vorbim angajați în mediul privat, liber profesioniști sau antreprenori", a declarat Gianmaria Scocca, Head of Revolut Bank UAB Branches în UE.
1 din 3 români se stresează din cauza problemelor legate de locuință
VELUX România, unul dintre cei mai importanți producători de ferestre de mansardă, a realizat un studiu național în rândul proprietarilor de locuințe pentru a analiza principalele surse de stres zilnic. Potrivit sondajului, 1 din 3 respondenți resimte zilnic stres din cauza problemelor legate de locuință, în special persoanele cu vârste între 45 și 54 de ani.
Comparativ cu alte surse de stres zilnic, problemele legate de casă sunt la fel de importante ca problemele societății (31%) sau relațiile de familie (31%), ceea ce subliniază impactul semnificativ al mediului de acasă asupra stării emoționale.
Mai mult, conform studiului VELUX, realizat pe un eșantion național reprezentativ, de peste 1.000 de persoane, 45% dintre respondenți se confruntă cu stres legat de locuință de mai multe ori pe săptămână, 17% dintre aceștia resimțind acest stres zilnic.
Pentru 53% dintre respondenți, principala sursă de stres legată de locuință este plata facturilor, în special pentru cei din mediul rural (59%) și categoria 45-54 de ani (48%). De asemenea, uitarea ușii descuiate sau a luminii aprinse îi stresează pe aproximativ un sfert dintre participanți, iar 15% sunt îngrijorați că au lăsat geamurile deschise. Alte surse de stres sunt fierul de călcat uitat în priză și preocupările legate de animalele de companie (21%), cuptorul lăsat deschis (19%) și gunoiul și vasele murdare (14%).
BCR Leasing permite rambursarea anticipată a contractelor printr-un flux 100% online
BCR Leasing lansează o nouă funcționalitate a asistentului virtual LEA, integrat în cadrul platformei Self Service. Noua opțiune permite clienților să efectueze rambursări anticipate parțiale sau integrale în cadrul unui proces complet digital, eliminând astfel prezența fizică și documentele tipărite.
Clienții care accesează platforma Self Service sunt ghidați pas cu pas de LEA, asistentul virtual conversațional. LEA oferă suport personalizat pentru:
- Selectarea tipului de rambursare anticipată – parțială sau integrală;
- Calcularea sumelor de plată și a condițiilor pentru rambursarea anticipată integrală;
- Semnarea electronică a documentelor.
Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de Paște
Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de Paște, conform unui studiu realizat de Raiffeisen Bank în parteneriat cu Appinio.
Studiul relevă că pentru 8 din 10 români, petrecerea timpului în familie este cea mai importantă tradiție în această perioadă. Bugetul alocat sărbătorilor pascale este mai mare pentru familiile cu copii și pentru cei cu venituri lunare de peste 1.000 euro, aceștia depășind suma medie de 900 de lei.
În același timp, 4 din 10 români care cheltuie mai mult de 1.000 de lei preferă să petreacă Paștele la restaurant, în vacanță în țară sau în străinătate.
55% dintre respondenți au declarat că bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paște este mai mare decât anul trecut.
Cheltuielile de Paște sunt suportate preponderent din venitul lunar disponibil, dar și din economiile existente. Totuși, 3 din 10 români apelează la un credit bancar, în special cei singuri.
Dan Șucu și noul proiect imobiliar de lângă Lacul Pantelimon
REDPORT, unul dintre cei mai activi dezvoltatori rezidenţiali autohtoni, împreună cu omul de afaceri DAN ȘUCU, fondator şi acţionar al grupului Mobexpert, anunță lansarea VITALITY EST. Noul proiect rezidențial va fi dezvoltat în zona Pantelimon din Capitală, pe un teren de aproximativ 27.000 de metri pătrați.
Situat lângă Parcul și Lacul Pantelimon, VITALITY EST reprezintă o investiție de 50 de milioane de euro. Pe cei 46.400 de metri pătrați, suprafață totală construibilă, vor fi peste 500 de apartamente moderne, alături de aproximativ 400 metri pătrați de spații comerciale, concepute pentru a asigura rezidenților acces la toate facilitățile necesare unui stil de viață echilibrat.
VITALITY EST va fi realizat în trei faze, iar prima etapă este programată să înceapă în săptâmânile următoare, cu termen de finalizare în 2026. Următoarele două faze au termen de livrare în 2027, respectiv 2028.
Grupul Stefanini investește la nivel global 350 de milioane de euro
Stefanini Group, companie globală din domeniul tehnologiei care oferă soluții de inovare și transformare digitală, investește până în 2027, la nivel internațional, 350 de milioane de euro în fuziuni, achiziții și Inteligență Artificială. De-a lungul celor 37 de ani de la lansare, grupul Stefanini a realizat aproximativ 40 de achiziții la nivel global.
România este un centru tehnologic strategic pentru operațiunile companiei din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), având la nivel local 1.500 de angajați care livrează servicii de dezvoltare și întreținere de aplicații, securitate cibernetică, platformă M365, infrastructură cloud și suport tehnic la distanță.
“Anul 2025 marchează un alt pas important în strategia globală a Stefanini Group. Ne uităm mereu spre viitor și căutăm modalități de a excela. Urmărirea sinergiei globale cu o gândire AI First ne va face și mai consecvenți în a oferi clienților noștri tot ce avem mai bun”, spune Marco Stefanini, fondator și CEO global al Stefanini Group.
La nivel global, grupul se va concentra pe consolidarea poziției în domeniul serviciilor și dezvoltarea acestora cu ajutorul Inteligenței Artificiale. În acest sens, grupul și-a reorganizat portofoliul extins de servicii, complet îmbunătățit de Inteligența Artificială, în șapte divizii de business, și a reorganizat structura globală de marketing.
Gorenje sărbătorește 75 ani de existență
Gorenje, unul dintre cei mai importanți producători de electrocasnice la nivel global, aniversează luna aceasta 75 de ani de existență, perioadă în care a reușit să furnizeze produse pentru 127 de milioane de consumatori din peste 60 de țări. În 2024, compania a înregistrat o creștere a cotelor de piață în toate regiunile europene, cu poziții solide în segmentele de gătit (locul 4) și refrigerare (locul 6).
Prezent pe piața din România de peste trei decenii, Gorenje a atins anul trecut un volum total de peste 600.000 de unități vândute. Electrocasnicele de bucătărie au fost cele mai populare, cu 98.217 unități comercializate, urmate de categoria combinelor frigorifice, frigidere și congelatoare (77.612 unități), în timp ce 46.387 de unități au provenit din categoria mașini de spălat rufe și uscătoare.
În 2024, Gorenje a atins o cotă de piață de 10,6% în Europa de Est, clasându-se pe locul al doilea în regiune.