CityHost este o companie care redefinește experiența management-ului de proprietăți, oferind servicii care transformă o casă într-o oportunitate de business. CityHost lucrează cu platforme de închirieri turistice cum ar fi Booking, Airbnb, Expedia și TripAdvisor pentru a promova proprietățile din portofoliu.

Vile chalet în poiană montană

CityHost este o companie care redefinește experiența management-ului de proprietăți, oferind servicii care transformă o casă într-o oportunitate de business. CityHost lucrează cu platforme de închirieri turistice cum ar fi Booking, Airbnb, Expedia și TripAdvisor pentru a promova proprietățile din portofoliu.

Startup-ul specializat pe închirieri turistice a fost ales să se ocupe de unul dintre cele mai recente proiecte imobiliare premium dezvoltate în Brașov, Montebello Transylvania Resort, localizat într-o poiană montană de 2,6 hectare și cuprinde 47 de vile tip chalet. Valoarea de piață a investiției se ridică la suma de 12,8 milioane de euro, vilele fiind prevăzute cu facilități private, precum jacuzzi, zonă pentru grătar, foișor și un centru SPA, sală de conferințe, bistro și trei parcuri.

Finanțat din capitaluri proprii și din vânzarea imobilelor către investitori privați, ansamblul este dezvoltat de către Grand Development, ai cărei acționari au dezvoltat anterior compania imobiliară SVN, fondul de investiții Meta Estate și alte proiecte imobiliare reprezentative. Montebello Transylvania Resort va fi operat în regim hotelier de către CityHost, iar primele unități vor intra în operare hotelieră în luna octombrie 2023. Întregul complex va fi complet operațional în octombrie 2024.

Înconjurat de munții Bucegi și Carpații de Curbură, Montebello este amplasat în apropierea unor importante obiective turistice și puncte cheie. Acesta se află la mai puțin de 30 de minute distanță de aeroportul și centrul orașului Brașov, castelul Bran, Poiana Brașov, Dino Parc Râșnov și rezervația de urși Libearty, de la Zărnești.

Unicitatea proiectului constă în poziționarea complexului, care este construit în mijlocul pădurii pe locul unei foste fabrici de cărămidă, deschisă până în anii ‘90. Prin reconversia sa, spațiul benecifiază deja de toate utilitățile publice.

Românii investesc cel mai mult în destinațiile interne

Dezvoltarea ansamblului are loc în contextul în care cererea pentru unități turistice din segmentul premium, la nivel local, depășește cu mult oferta disponibilă în acest moment.

Conform datelor Eurostat, românii se află printre cetățenii UE care investesc în cea mai mare pondere în destinațiile interne.

Această preferință a fost accentuată pe fondul pandemiei, urmând ca deschiderea aeroportului din Brașov și campania de atragere de investiții demarată de autoritățile locale să aibă un impact major asupra dezvoltării economice a zonei.

„Proprietățile hoteliere generează la nivel internațional un randament al capitalurilor proprii (return on equity) de până la 20%. Alături de alte unități de cazare care au incluse managementul proprietății (serviced properties), ele sunt clasa de active imobiliare cu cel mai ridicat randament", apreciază Ionuț Nicolescu, fondatorul Grand Development.

Cu un număr redus de hoteluri de 4 și 5 stele, România deține un real potențial investițional în produse și servicii turistice calitative. Actuala ofertă limitată de unități hoteliere asigură investitorilor un nivel de performanță financiară semnificativ mai ridicat, comparativ cu piețele mature din sudul sau vestul Europei.

Potrivit datelor furnizate în Planul de Amenajare a Teritoriului Național (PATN), gradul de ocupare în hotelurile de 4 stele din Transilvania a fost în 2022 de 85%, în perioada verii, dar și a sezonului de iarnă. Zona reprezintă un punct de atracție pentru un număr din ce în ce mai mare de turiști, inclusiv străini, regiunea fiind adesea promovată în publicațiile internaționale ca o destinație recomandată de vacanță.

„Deschiderea aeroportului din Brașov permite valorificarea unei oportunități enorme. Turismul în Transilvania are multipli vectori de imagine, precum regele Charles al III-lea pentru Viscri, alături de bisericile fortificate, castelul Cantacuzino din Bușteni, transformat în Academia Nevermore în filmul Familia Addams, castelul Bran, una dintre cele mai atractive destinații internaționale pentru Halloween, închiriat recent de miliardari din grupul lui Elon Musk", consideră Radu Manoliță, CEO-ul CityHost.

Cererea în creștere pentru cazare premium în Brașov este confirmată de către reprezentantul CityHost, compania selectată pentru operarea hotelieră a Montebello Transylvania Resort.

Compania a atins în ultimii doi ani un grad de ocupare de peste 80% pentru cele peste 60 de unități pe care le gestionează. Doar în ultimele 12 luni, apartamentele din portofoliul CityHost au fost rezervate în peste 7.000 de nopți, cu un total de peste jumătate de million de euro.

Pe lângă soluțiile complete de management al proprietății, programele dezvoltate de companie includ atât oferte de team building și evenimente pentru organizații în extrasezon, evenimente internaționale pentru yoga, enduro sau snowmobil, cât și oferte pentru workation, care au înregistrat o creștere semnificativă în stilul de viață si turismul post-covid.

Pentru promovarea proiectului, Directimo a fost desemnat partener strategic în vederea atragerii de investitori de pe piața locală și cea internațională. Directimo.com este o platformă românească specializată în investițiile în locuințele de vacanță în destinații de top, cu focus pe piața europeană.