Îmi place că acest telefon este puțin diferit față de alte modele de pe piață, iar spatele este din piele ecologică și asta îi conferă o prindere bună și te duce cu gândul la camerele foto. De fapt, Vivo X90 Pro a fost creat cu pasionații de fotografie în minte, dar despre camerele foto vorbim mai târziu. Imediat vedem modulul de cameră voluminos cu trei camere foto. Al patrulea cerculeț este doar de simetrie. Avem sticlă Zeiss, deoarece acest telefon este creat în parteneriat cu producătorul german.
Telefonul este subțire, dar modulul de cameră iese destul de mult în evidență și când pui telefonul pe masă stă la un unghi destul de mare. Nu asta mă deranjează neapărat, ci faptul că modulul de cameră nu este centrat pe pe telefon ci mai într-o parte. Marginile sunt ușor rotunjite, la fel și colțurile. Pe o parte avem încărcare buton pentru pornire și volum și pe partea de jos încărcare prin UBS-C, difuzor și un sertar de SIM.
Ecranul este unul AMOLED cu o diagonală de 6,78 de inci și o rezoluție maximă de 2800 pe 1260 de pixeli. Are o perforație în partea de sus pentru camera se selfie, o rată de refresh variabilă de până la 120 Hz, HDR10+ și o luminozitate maximă de 1300 de niți. Acesta acoperit cu sticlă și are certificare IP68 la apă și praf. Deasupra camerei de selfie se află și al doilea difuzor.
Poți alege dintre două rezoluții 2800 x 1260 pixeli sau 2400 x 1080 pixeli. Dacă vrei o autonomie mai mare alege rezoluția mai mică deoarece nu vei sesiza o diferență între cele două pe acest display. Ambele arată bine indiferent că te uiți pe YouTube, la poze sau faci browsing. Ecranul nu este LTPO, deci nu poate scădea rata de refresh până la 1 Hz, ci doar până la 60 Hz. Nu e capăt de lume, dar e bine de știut. În schimb, are o luminozitate ridicată și il vei putea folosi liniștit într-o zi cu soare puternic.
Pentru că are difuzoare stereo, sunetul este unul bunicel și cu volum suficient, dar la volum maxim devine puțin deranjant: sunetul e cam spart și lipsit de bas.
Este un telefon frumușel, mai îngust și înalt decât altele. Are o grosime de 9,3 mm și cântărește 214 grame. E plăcut de ținut în mână și de utilizat, iar dacă modulul camerei ar fi fost pe mijloc ar fi fost perfect.
Performanță Vivo X90 Pro
Acest model are un procesor Mediatek Dimensity 9200, cu un proces de fabricație pe 4 nm, și are 8 sau 12 GB RAM și 256 sau 512 GB spațiu de stocare, care e foarte rapid UFS 4.0. Bateria este de 4870 mAh, ce se încarcă la o viteză incredibilă de 120 de wați și ajunge la 75-80% în doar 15 minute de încărcare. Are și încărcare wireless foarte rapidă la 50 de wați. Autonomia este standard, adică cam o zi de utilizare și cam 4 ore de screen on time.
Pentru cei mai puțin pasionați de telefoane și care se întreabă care e treaba cu Mediatek Dimensity 9200 trebuie să știe că e un procesor performant, cam pe același nivel cu Snapdragon 8 Gen 2 de la Qualcomm. În 3DMark a obținut rezultate similare cuprinse între 3600 și 3700 de puncte. Nu chiar la nivelul lui Snapdragon 8 Gen 2, dar nu prea departe. În Geekbench am avut 1363 puncte pe single core și 4086 puncte pe multi core. Din nou, ceva mai puțin decât Snapdragon 8 Gen 2, dar nu cu mult.
La nivel de utilizare obișnuită e foarte bun și nu am sesizat nicio diferență de funcționare între un Android cu Snapdragon 8 Gen 2 sau iPhone 14 Pro cu A16 Bionic. Se descurcă bine și în jocuri și chiar are un modul dedicat și astfel poți să pui telefonul în esports mode și se elimină distragerile și telefonul asigură cea mai bună performanță.
Există și ceva numit Game Frame interpolation prin care crește numărul de cadre pe secundă de la 60 FPS la 90 de FPS, de exemplu. Nu funcționează în toate jocurile, ci doar în Call of Duty și Genshin Impact, în cazul meu. Am testat jocurile cu modul activat și cu el oprit și am observat un gameplay mai lin atunci când interpolation este activat, dar și o imagine puțin mai soft. Pentru jocurile competitive cred că merită. Funcționează bine ambele pe acest telefon, la 60 de fps, cel puțin pentru o perioadă. Apoi cu cât joci mai mult cu atât dispozitivul se încinge și mai reduce turația procesorului. Este foarte evident asta în testul 3DMark unde vedem cum scade performanța pentru ca telefonul să păstreze o temperatură decentă.
La acest capitol, X90 Pro se descurcă bine. E un telefon care va funcționa la un ritm ridicat mai mult timp de acum înainte. Poate nu este extraordinar pentru gaming, dar nici nu te faci de rușine.
Camere foto
Aici avem de-a face cu o cameră principală de 50 MP f/1.8 de 1 inch ce este stabilizat optic, o cameră ultrawide de 12 MP f/2.0 cu autofocus și capabilități macro și o cameră telefoto de 50 MP f/1.6 cu un zoom optic de 2x și aceasta stabilizată optic. Camera de selfie este de 32 MP f/2.5.
Telefonul poate filma 8K la 24 fps cu camera principală și 4K până la 60 FPS pe camera wide și telefoto, iar pe cea ultrawide doar 4K si 30 FPS. Camera de selfie, deși de 32 MP, poate înregistra doar la rezoluție FHD 30 sau 60 fps. Punct negativ din partea mea doarece sunt de părere că un telefon flagship ar trebui să filmeze 4K cu camera de selfie. Cred că limitarea vine din partea procesorului deoarece senzorul are suficient de mulți megapixeli pentru o imagine 4K.
Pentru că telefonul este realizat în parteneriat există mai multe lucruri pe care producătorul german le-a adus aici. Există o opțiune numită Zeiss Natural Colour. Majoritatea pozelor pe care le vedeți în acest review au fost făcute astfel. În setări mai găsim diferite opțiuni pentru stabilizare sau autofocus. Îmi place ceva numit effects master și printr-un swipe stânga dreapta controlez nivelul de saturație, iar prin swipe sus jos expunerea. E un mod util de utilizat pentru un control mai bun al fotografiei finale.
Fotografiile realizate de X90 Pro sunt bune. Cei drept cam saturate în modul auto și nu la fel de detaliate ca cele ale rivalilor, însă asta este evident doar atunci te uiți pe un monitor mare și analizezi imaginea.
Fotografiile în modul portret pot fi făcute la 1 sau 2x, poți controla nivelul de bokeh și poți aplica tot felul de efecte care să imite bokehul făcut de lentile Zeiss. Ai și un mod de beauty înfricoșător de detaliat prin care poți modifica dimensiunea ochilor, a nasului, a guri și așa mai departe. Dacă mai aveți nevoie de un motiv pentru care să nu mai credeți că pozele publicate online sunt reale.
Apoi mai avem un mod de fotografie nocturnă cu multe filtre, moduri precum panorama, long exposure sau supermoon și astrophotography. Pozele nocturne sunt bune cu suficient de multă lumină și detalii, chiar și în scenele foarte întunecate.
Imaginile ultrawide sunt destul de bune, dar am observat și ghosting, artefacte și zgomot în anumite imagini realizate chiar și în lumină bună. Imaginile realizate cu camera telefoto la zoom optic 2x sunt și ele bune și nu am ce comenta. De asemenea, zoomul digital de până la 50x este decent.
Filmările sunt detaliate la rezoluție 4K și 8K și au parte de o stabilizare bună. Poți să filmezi din mers, cadre dinamice, fără să-ți faci griji de stabilizare. Totuși, Vivo merge mai departe cu un mod numit horizontal line și încercă să păstreze linia orizontului în filmările tale. E un mod care blochează camera pe verticală sau pe orizontală și încearcă să păstreze imaginea cât mai fixă. E un mod bun de filmare când vrei cea mai bună stabilizare, dar trebuie să te mulțumești cu rezoluție 1080p.
Există un mod numit sports pentru momentele când ai nevoie să prinzi subiecți în mișcare într-un mod cât mai clar. Pe video ai diferite look-uri pe care le poți aplica direct înregistrărilor, însă din păcate doar la rezoluție FHD și multe altele.
Mie asta îmi place să văd pe un telefon, tot felul de moduri distractive de a-l folosi atunci când faci poze și clipuri. E altceva și apreciez că pe lângă faptul că face poze bune, e și distractiv să-l folosești. Recent am făcut un comparativ dintre acest telefon, iPhone 14 Pro și Huawei P60 Pro, poți să-l urmărești pe acela deoarece intru în mai multe detalii despre calitatea fotografiilor și a clipurilor pe care acest telefon le face.
Pe scurt, este un telefon care face fotografii bune, dar puțin cam saturate pentru gustul meu cu modul auto. Selfie-urile sunt naturale și detaliate, filmările foarte stabile, mai ales pe modul ultra, însă scade rezoluția. Face poze portret mișto și sigur găsești un efect care să-ți placă. Are niște mici minusuri, dar e unul dintre telefoanele cu camere foto bune de anul acesta.
Software & concluzie
Telefonul rulează Android 13 cu interfața Funtouch OS aplicată peste a celor de la Vivo. Dacă nu ești familiar cu Vivo, atunci află că interfața lor este apropiată de cea stock a Google și e una curată și plăcut de utilizat. Are și destul elemente de personalizare și poți să schimbi culorile, accentele de culoare, chiar și iconițele. Din păcăte, nu se aplică pe toate același stil.
La Dynamic effects poți să personalizezi animații de la apăsarea senzorului de amprentă până la tranzițiile de pe hom screen în sertarul de aplicații. E foarte mișto și o chestie tare pentru cei care doresc să-și personalizeze telefonul la maximum. Nu am întâlnit bug-uri, totul a mers bine. Vivo promite trei ani de actualizări de sistem și de securitate.
Vivo X90 Pro bifează multe dintre elementele pe care le-ai dori la un smartphone de top, însă mai are și mici lipsuri sau lucruri nice to have pe care alte telefoane din această categorie le au. Nu filmează 4K pe camera principală, are cameră telefoto cu zoom optic doar 2x, când rivalii au minim 3x, nu are procesor Snapdragon 8 Gen 2.
După ce Huawei nu a mai putut folosi serviciile Google am simțit că în piață există un gol pentru cei care nu vor iPhone sau Samsung, dar acum au de unde alege. Cei care vor un telefon performant care să facă poze bune atunci pot alege acest Vivo X90 Pro, care mie mi-a plăcut. Altfel mai pot alege un Honor Magic5 Pro sau Huawei P60 Pro dacă doresc.
Vivo X90 Pro cu 12 GB RAM și 256 GB stocare este disponibil la eMAG pentru 5500 de lei.