O să încerc să vin cu răspunsuri la toate întrebările pe care le-ai putea avea despre un astfel de gadget. Pentru început, să vorbim despre design, rezistență în timp și experiența de utilizare.
Rezistență în timp/utilizare
Despre setup, alegerea inelului potrivit și procesul de achiziție v-am povestit în clipul original. Vă invit să-l urmăriți ca să nu mă mai repet și aici. Am purtat inelul în fiecare zi de când l-am primit și l-am dat jos doar cât să-l încarc. Drept urmare, m-am obișnuit cu el și când nu-l port simt că-mi lipsește ceva. Deși inițial l-am gândit că o să-l port pe arătătorul de la mâna dreapta, am ajuns să-l țin mai mult pe degetul din mijloc deoarece acolo este cel mai confortabil. Pe arătător stă puțin cam prea fix, în timp ce pe cel mijlociu se mișcă puțin, dar nu am observat o diferență între citiri.
Eu am modelul negru mat și are și semne de bună purtare, cum ar zice părinții noștri. Are zgârieturi în partea de jos și mici semne și în partea de sus. E inevitabil ca un asemenea dispozitiv să nu se zgârie, mai ales dacă lucrezi mult cu mâinile. Eu l-am mai lovit de cleanță, obiecte de metal și așa mai departe. L-am purtat pe frig, căldură, în ocean, la piscină și nu am întâmpinat probleme cu el. Altfel, inelul e confortabil, ușor și plăcut de purtat, indiferent că e pe timpul zilei sau al nopții. Iar asta este și un mare avantaj al unui astfel de gadget: îl porți zilnic și uiți de existența lui.
Astfel încât aproape fiecare zi de când am Oura Ring 3 o am monitorizată și aș putea să-ți spun câte ore am dormit pe 5 septembrie anul trecut, de exemplu. Zic aproape pentru au fost anumite perioade când am ratat o citire? Fie se descărcase și nu am putut să-l încarc, fie am călătorit cu avionul, pe timp de noapte și nu am dormit și a rămas confuz, astfel încât nu a afișat nimic.
Încărcare/Autonomie
Mai departe să vorbim despre încărcare și autonomie. Inelul are o baterie încorporată și pentru a-l încărca ai nevoie de încărcătorul care vine în cutie. La început autonomia bateriei era cam de 6-7 zile cu o singură încărcare. Acum aș zice că a mai scăzut la cam 5 zile de utilizare și mai puțin dacă folosești funcția de măsurare a oxigenului din sânge. Patru-cinci zile este ok din punctul meu de vedere, dar dacă ai o vacanță mai lungă ar trebui să-ți iei încărcătorul după tine. Sper doar să nu ajung să-l încarc în fiecare zi.
Software/interpretarea datelor
Al doilea mare avantaj al acestui dispozitiv este faptul că are un software foarte bun care poate să pună lucrurile în perspectivă pentru purtător. Ai trei mari secțiuni: readiness care-ți indică cât de pregătit este corpul tău pentru activitate, somn și activitate.
Inelul i-a toate datele despre bătăile inimii, somnul, temperatura și alți factori și în fiecare dimineață primești un scor de readiness și o descriere scurtă. Eu în fiecare dimineață îmi verific telefonul și aplicația. La fel cum mă uit pe aplicație de vreme ca să știu cum mă îmbrac, așa mă uit și pe aplicația Oura ca să știu ce fac. Dacă primesc avertisment să o las mai moale, atunci încerc să nu fac un efort prea mare. Sigur, câteodată nu ai de ales, însă alteori poți să plănuiești.
În acestă categorie văd bătăile inimii pe timp de noapte, variabilitatea bătăilor inimii, temperatura corpului și rata de respirație. Apoi mai jos toate datele sunt puse sub forma de grafic și pot să văd cum mă descurc. Văd dacă am o temperatură corporală optimă, dacă activitatea e la un nivel bun etc.
Te ajută? Da, în cazul în care chiar poți să prioritizezi recuperarea. Au fost ocazii în care am văzut că am o temperatură corporală mai ridicată decât de obicei și că am avut probleme de somn. În zilele alea am încercat să nu fac eforturi mari, să mă odihnesc mai mult, să nu consum alcool și să nu mănânc prea greu. Da, pentru că ambele îți pot afecta somnul și astfel îngreunezi sarcina de recuperare a corpului.
Mi-am dat seama că dacă beau o bere după 10 pm inima mea lucrează mai tare pe timpul nopții și nu mă voi trezi la fel de odihnit ca în mod normal. Asta nu înseamnă că nu mai beau bere sau că nu mai am nopți târzii, dar sunt mai conștient de efect și încerc să evit când am zile foarte aglomerate.
Am mai aflat despre mine că inima mea funcționează într-un ritm mai alert decât a altora. De exemplu, foarte rar bătăile inimii cad sub 60/minut pe timpul nopții, cu o medie între 60 și 65. O noapte în care am fost foarte răcit am avut bătăile inimii în jur de 80, ca și cum aș fi fost treaz. Vă dați seama cum mă simțea a doua zi. De asemenea, în timpul zilei inima mea ea mai activă și nu este rar să am 90-100 bătăi pe minut.
Poți să o iei și invers, poate ai avut o săptămână mai leneșă și inelul îți arată că nu prea ți-ai îndeplinit obiectivul de activitate zilnică și că ar trebui să faci și tu niște mișcare.
Alte lucruri pe care le-am aflat despre corpul meu? Ard zilnic cel puțin 2500 de calorii și cel mai mult avut 2900-3000 de calorii, în zilele aglomerate sau în călătorii. În condițiile în care nu fac sport deloc. Dar poate se va schimba pe viitor asta. Stay tuned.
Inelul are și funcție de monitorizare a inimii în timp real pentru exerciții, însă doar pentru alergat, mers și ciclism. Nu știe să monitorizeze inima pentru alte tipuri de antrenament precum High intensity intervals, înot sau fotbal. Per total nu mi se pare un dispozitiv extraordinar pentru a monitoriza activ antrenamentele. Pentru asta ți-aș recomanda un smart watch sau o brățară de fitness.
Pe partea de somn, inelul se descurcă grozav mai ales după ce Oura și-a actualizat algoritmul, iar acum este unul dintre cele mai precise dispozitive pentru analiza somnului. Vezi cum ai dormit, cât și ce trebuie să faci să te odihnești mai bine. Un lucru de care nu prea m-am ținut eu a fost să respect ora de culcare și de multe ori m-am culcat mai târziu decât ar fi vrut inelul.
Asta influențează și factorul numit latency care monitorizează timpul în care adormi. Practic, ar trebui să adormi în 15-20 de minute, nu în trei minute, cum e cazul la mine de cele mai multe ori. De ce? Pentru că mă uit la TV și adorm astfel. În schimb ar trebui să închid televizorul mai devreme și să las timp corpului să se adapteze pentru somn.
L-am mai menționat într-un clip anterior, există un tip pe YouTube numit Quantified Scientist care a testat acuratețea acestor inele și a altor dispozitive de fitness la somn, dar și în activități sportive, comparându-le cu rezultatele obținute de dispozitive profesioniste. Astfel Oura Ring 3 cu noul algoritm se încadrează în topul celor mai bune astfel de gadgeturi pentru monitorizarea somnului. Deci am încredere când văd rezultatele dimineața.
Există și o secțiune dedicată meditației, exercițiilor de respirație, dar eu nu le-am folosit niciodată.
Concluzie Oura Ring 3, după un an de zile
Ca să revin la întrebările de mai sus. Te ajută Oura Ring? Eu zic că da și că te face mai conștient de toate lucrurile care-ți fac rău și de cele care-ți fac bine. Este un dispozitiv pe care-l vei purta tot timpul și astfel ai o perspectivă completă asupra corpului tău. Acum depinde de tine ce ai de gând să faci în privința asta. Dacă îți zice să te culci mai devreme, dar tu tot la 2 pm închizi televizorul nu rezolvi nimic.
Merită? O întrebare grea și care nu are un răspuns foarte clar. Inelul are un preț ridicat și în plus plătești și un abonament lunar de 30 de lei. Cel mai ieftin model este 314 euro, iar cel mai scump 367 de euro.
Nu e un dispozitiv magic care o să-ți îmbunătățească viața imediat, însă te poate ajuta. Te face mai conștient de schimbările prin care trece corpul tău, poți să acționezi preventiv pentru ca o răceală să treacă mai repede, poți să te forțezi mai tare atunci când ai nevoie.
Deci dacă merită este pentru fiecare să decidă. Pentru mine da, dar nu aș putea să-ți spun ție să fugi să cumperi și tu unul că sigur o să-ți schimbe viața.