Lectură de 5 min

REVIEW Moto Razr 40 - pliabilul cu cel mai bun raport calitate preț

Abonează-te pe  
Pentru că ați dovedit un mare interes pentru telefonul pliabil motorola 40 razr ultra, am decis să testăm și noi pentru voi modelul mai ieftin, moto razr 40. Versiunea Ultra ne-a plăcut, dar cum ni se pare acest model? Nu mai are ecranul mare pe exterior, însă poate fi atrăgător din alte motive.
În articol

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Înainte de toate trebuie să vorbim despre design, iar acest telefon m-a surprins foarte plăcut. Este un telefon de tip clamshell care se pliază pe verticală. Spre deosebire de Ultra nu are un display mare pe exterior, ci unul mic care-ți oferă minimul necesar de informații. Cum am zis și în clipul lui ultra asta poate fi bine și rău. Depinde de ce fel de utilizator ești. Dacă vrei un telefon pliabil care să nu-ți distragă atenția de la ce ai de făcut atunci acest model este pentru tine.

Totuși, moto razr 40 este mai bun decât versiunea ultra în privința a doua aspecte. Modelul acesta are piele ecologică și se simte foarte plăcut la atingere și nu vei vedea amprente pe el. Pe când versiunea Ultra este glossy și trebuie să ștergi constant telefonul. În al doilea rând, razr 40 normal primește o carcasă mai mișto. Aceasta este și ea mată și puțin fumurie și opacă și arată mult mai bine pe telefon decât cea din cutia lui Ultra. De asemenea, și aici primești încărcător de 30 de wați și fir.

Altfel, la nivel de design și construcție nu sunt alte diferențe dintre acest model și ultra. Este un telefon plăcut de utilizat, cu margini rotunjite ce nu te înțeapă în palmă și e compact. Cu un astfel e telefon am tot timpul tendința să mă joc, să-l invârt pe degete. E fun. Totuși, la fel ca și în cazul lui moto 40 Ultra aș fi preferat o balama mai robustă pentru folosirea telefonului în modul îndoit.

Telefonul are sticlă Victus peste ecranul mic, rama este din aluminiu și are o grosime de 7,4 mm deschis și 15,8 mm când e închis. Are o greutate bună de 188 de grame.

Ecrane/utilizare

Pe acest model ecranul mic îl poți folosi în câteva moduri: poți vedea notificările, puțin dintr-un mesaj, un titlu de mail etc, poți seta un timer, începe o înregistrare audio, poți vedea vremea, ceasul, poți să-ți faci selfie-uri și să te înregistrezi. Poți porni un apel, dar nu intră pe speaker în acest mod și te pune să depliezi telefonul. Chiar și așa mic mi se pare util deoarece poți arunca un ochi să vezi ce mail a intrat sau să vezi cum e vremea fără să mai deschizi telefonul, deși acum nici nu mai are rost să te uiți că oricum sunt peste 35 de grade în fiecare zi.

Apoi când ești în vacanță, la concert sau pe stradă poți să te filmezi sau să-ți faci selfie-uri cu camera principală. Nu te vezi complet, dar măcar poți să faci o încadrare, iar pozele astfel vor ieși mai bine decât cele făcute cu camera frontală. Apropo cam așa arată o filmare cu camera frontală și cea cu camera principală. De asemenea poți utiliza camera ultrawide pentru a surprinde mai mult din împrejurimi.

Poți să personalizezi ceasul pe care-l vezi pe micul ecran și poți alege mai multe contacte pe care le poți suna rapid, dar mi-aș fi dorit să nu mă pună să deschid telefonul pentru a face un apel. Altfel la nivel de utilizare nu este diferit de versiunea Ultra. Este un telefon cu Android 13 curat ce merge smooth și în timpul utilizării nu am avut nicio problemă cu vreo aplicație sau joc.

Unde lucrurile sunt diferite față de Ultra este la nivelul componentelor. Moto Razr 40 are un procesor Snapdragon 7 Gen 1, 8 sau 12 GB RAM și un spațiu de stocare 128 sau 256 GB. În schimb bateria este una mare aici de 4200 mAh, chiar mai mare decât cea de pe Ultra care a trebuit micșorată pentru a face loc ecranului exterior. Drept urmare, autonomia este bună și vei folosi telefonul fără probleme o zi întreagă cu ceva baterie rămas și pentru a doua zi. Snapdragon 7 Gen 1 este suficient de puternic să ducă telefonul și te poți juca și jocuri precum Call of Duty Mobile. Sigur, dacă vrei best of the best atunci mergi pe Ultra cu Snapdragon 8 Gen 2.

O aplicație interesantă este Ready For și cu ajutorul acesteia poți să-ți conectezi telefonul wireless la PC sau la un TV. astfel poți să ai pe monitor ecranul telefonului, poți transfera fișiere rapid dintr-un loc în altul, poți folosi camera telefonului pe post de webcam. Foarte cool.

Ce nu se schimbă este ecranul principal de 6,9 inci AMOLED rezoluție FHD+ și luminozitate maximă de 1400 de niți și o rată de refresh de 120 Hz. Un ecran bun pentru social media, browsing, consum media și așa mai departe, însă ține cont că folia de plastic cu care e acoperit ecranul se murdărește și poate fi greu de văzut în lumina directă a soarelui și mai trebuie să-l ștergi.

Camere foto

Pentru toate fotografiile și clipurile din vacanță ai la dispoziție două camere: una wide de 64 MP cu stabilizare optică și o deschidere a diafragmei de f/1.7 și alta ultrawide de 12 MP f/2.2. Camera de selfie pentru apeluri video este de 32 MP f/2.4. Un setup bun pentru un astfel de telefon. Camerele fac poze foarte clare și cu un contrast mare, poate chiar prea ridicat în unele scene, însă numai bune de postat pe social media. Ai și un mod portret și alte moduri de fotografiere precum spot color, pe care nu prea îl mai vedem pe alte telefoane și alte moduri. Pozele ies foarte bine pe timpul zilei și au o claritate bună și pe timpul nopții fără prea mult zgomot în imagine. Ar fi fost fantastică o cameră tele, dar e greu de implementat pe un astfel de smartphone. În schimb zoom-ul 2,3x digital este decent pentru când ai nevoie.

Telefonul filmează 4K până la 60 fps, iar filmările sunt detaliate și stabile pentru vlogging sau altfel de filmări pe care poate ai vrea să le faci. Camera de selfie cand deschizi telefonul este și ea destul de bună și ai multe detalii, însă cu un asemenea telefon eu îmi voi face poze tot timpul cu el pliat. Apeși de două ori pe butonul de pornire apoi pe butonul de volum sau arăți mâna la cameră și pornește un timer. Este un mod foarte faci de a surprinde un moment singur sau alături de prieteni. De asemenea, ai putea să pui telefonul pe o suprafață plată și să faci o fotografie de la distanță.

Într-un final, dacă te gândeai să-ți cumperi un telefon pliabil acum este momentul, iar moto razr 40 este un model bun dacă bugetul nu-ți permite să te duci către un model mai scump. Acest telefon are un preț de 4000 de lei, iar recent a fost o ofertă de precomandă cu un preț de 3000 de lei. Ceea ce mi se pare fantastic. Este clar că telefoanele pliabile intră ușor în mainstream, iar scăderea prețurilor ajută la adopția mai rapidă.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: