Securitatea și confidențialitatea datelor tale nu ar trebui să fie pe un plan secund, ci chiar în centru. Încerc să fiu cât se poate de prudent pe internet și să mă protejez cu soluții de securitate și cu aplicații precum password manager sau VPN. Totuși apreciez foarte mult când și producătorul de hardware își dă silința și pune securitatea pe primul loc.
Din păcate, majoritatea persoanelor oferă atenție securității doar pe laptopuri și PC-uri, ignorând destul de mult securitatea dispozitivelor mobile.
Recent, Samsung a avut conferința Samsung Developers Conference unde au prezentat toate schimbările pe care le aduc pe dispozitivele sale, în special pe telefoane, de la OneUI, la personalizare și securitate.
Mai multe produse smart, mai bine protejate
Prin intermediul One UI 6, Samsung Pass a fost actualizat cu posibilitatea de a utiliza passkey-uri acces, marcând un pas important către un viitor fără parole, în care passkey-urile de acces înlocuiesc parolele tradiționale pentru a oferi o experiență care este:
- Mai rapidă: Utilizatorii pot economisi timp la tastarea numelui de utilizator al contului în dispozitiv, selectând în schimb rapid contul în care doresc să se conecteze
- Mai ușoară: Odată ce parolele sunt înregistrate, utilizatorii pot trece cu ușurință la un nou dispozitiv conectat, fără a fi nevoie să se înregistreze din nou.
- Mai sigură: Passkey-urile funcționează numai pe site-urile și aplicațiile înregistrate de utilizatori, asigurând protecție împotriva atacurilor de phishing de pe site-uri sau aplicații rău intenționate.
Ce este Samsung Knox și cum te ajută în prezent
Samsung Knox a fost prezentat pentru prima oară în urmă cu 10 ani și este o platformă de securitate cibernetică ce îmbină elemente hardware cu software. De-a lungul anilor Knox a evoluat și au fost introduse elemente foarte utile precum Knox Vault: un cip dedicat securității la nivel de hardware și care dotează mai multe telefoane ale producătorului.
Nu numai că vă criptează datele personale, dar procesorul Samsung Knox Vault vă păstrează informațiile importante în siguranță, inclusiv informațiile sensibile legate de servicii de plată. Orice date salvate pe spațiul de stocare Samsung Knox Vault sunt izolate de sistemul de operare principal pentru o protecție și mai mare. Datele sunt protejate și împotriva unei varietăți de atacuri fizice, inclusiv împotriva atacurilor de tensiune, temperaturi și atacuri cu laser.
Poate îți vine să zici că datele tale nu interesează pe nimeni și, drept urmare, nici tu nu te protejezi. Însă la fel ca și în cazul unei dureri fizice, abia după ce o pățești regreți că nu ai fost mai proactiv cu protecția.
Samsung Knox este disponibil pe majoritatea produselor Samsung, indiferent că vorbim despre telefoanele si tabletele noastre sau despre televizoare. Însă atunci când vine vorba despre telefoanele flagship, un alt lucru de care sunt entuziasmat este o funcție numită Auto Blocker care vine cu OneUI 6. Oferă utilizatorilor posibilitatea de a alege dacă să interzică side loading (adică instalarea de aplicații din surse neautorizate), precum și de a activa o serie de controale suplimentare. Android va rămâne un sistem cu libertate ridicată, însă dacă nu te interesează să faci side loading (ca mulți dintre noi), de ce să nu primești un grad de securitate suplimentar?
Cum te folosești de Samsung Knox să fii în siguranță: tips & tricks
Cu toții lucrăm cu date mai sensibile care nu ar trebui să ajungă la altcineva. De ce să riscăm? Telefonul este dispozitivul de care nu ne despărțim și a început să fie indispensabil pentru business. Semnăm contracte, le trimitem pe mail, dar vrem să le păstrăm în siguranță și pe dispozitiv.
Se numește Secure Folder și e foarte util pentru oameni de business, angajați care lucrează cu date sensibile, dar și pentru oameni obișnuiți care țin la intimitatea datelor. După ce-l setezi și îl protejezi cu amprenta, PIN sau model, ai acces la câteva aplicații standard ale Samsung: cameră, internet, contacts, gallery, calendar, notes, my files.
Toate acestea funcționează cum te-ai aștepta, dar sunt ținute separat de toate celelalte instanțe ale aplicațiilor. Dacă deschizi camera în secure folder și faci o poză, aceea va fi vizibilă doar acolo. Dacă notezi ceva în notes din secure folder la fel. E foarte simplu de utilizat. De asemenea, poți adăuga aplicații în Secure Folder pe care doar tu ai voie să le folosești. Dacă-ți împrumută copilul telefonul acesta nu va intra unde nu trebuie.
Poți să te gândești că tu nu ai nimic de ascuns și nu ai avea nevoie de Secure Folder, însă ți-ar conveni dacă în urma unui virus toate pozele cu copilul și cu cei dragi ar apărea pe internet? Așa ai putea să păstrezi toate pozele importante în Secure Folder.
De asemenea, îți sugerezi să te folosești și de Samsung Pass, unde poți stoca date private precum carduri, adrese, notițe, dar și anumite aplicații. Înainte să închei aș vrea să te mai sfătuiesc să folosești un VPN atunci când ești conectat la rețele publice precum cele din cafenele sau hoteluri.
Un telefon precum Samsung Galaxy Z Fold5 pe care-l folosesc acum are și o funcție numită Secure Wi-Fi ce mă protejează de fiecare dată când mă conectez la internet pe un Wi-Fi nesecurizat. În pachetul standard este inclus un pachet de date de 1 GB, însă dacă ai nevoie de mai mult poți să plătești.
La final, ca un rezumat de sfaturi: nu da click pe linkuri ciudate, nu introduce date sensibile (card, CNP etc), fii sceptic și încearcă să verifici informațiile din mai multe surse sau întreabă un prieten, instalează sisteme de securitate și folosește-te de toate opțiunile precum Secure Folder, Secure Wi-Fi și așa mai departe.