Această listă nu este definitivă și nici exhaustivă. Știm că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local, dar vrem să ne concentrăm pe acelea despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2023, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.
Aceasta este a șasea parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.
- Canalul nostru de YouTube dedicat tehnologiei poate fi descoperit la acest link.
- Dacă vrei să fii parte a creșterii ecosistemului, nu uita să te abonezi la newsletter-ul start-up.ro aici.
- Iar canalul nostru de interviuri de business poate fi accesat aici.
Acestea sunt trei dintre companiile care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris.
Digitail
Digitail este o platformă care ajută veterinarii să-și administreze afacerea mai bine. Este prima investiție făcută de Atomico pentru un startup fondat în România. Runda a fost condusă de aceștia și au mai contribuit investitori anteriori cum ar fi byFounders, Gradient și partech. Andreas Helbig de la Atomico va intra în boardul Digitail.
Digitail lucrează cu 750 de clinici veterinare la nivel mondial care au grijă de 1,4 milioane de animale de companie.
Platforma Digitail a fost fondată de Sebastian Gabor și Ruxandra Pui și a primit la începutul acestui an 11 milioane de dolari investiție Series A de la Atomico.
Conform datelor de piață, zona veterinară valorează 200 de miliarde de dolari la nivel mondial și va crește la 300 de miliarde de dolari în următorii 7 ani. Acest lucru a fost accelerat și de pandemie, pe măsură ce oamenii au decis să aibă un animal de companie. Dar veterinarii au dificultăți în a organiza acest flux, tratând 30 de animale pe zi în medie, adică unul la 15 minute.
Oficialii Digitail au declarat în luna ianuarie că vor folosi investiția pentru a se extinde în Statele Unite și Canada și pentru a continua expansiunea globală. De asemenea, investiția Series A de 11 milioane de dolari le va permite să transforme produsul într-o platformă colaborativă globală.
Citește mai multe despre Digitail din acest articol de pe start-up.ro.
Fagura
Fagura este un fintech originar din Republica Moldova, unde a adunat experiență în patru ani și care a dezvoltat o platformă de crowdlending bazată pe creditare.
Fagura a ajuns până acum la investiții intermediate de peste 4,4 milioane de euro în cele peste 2.000 de împrumuturi acordate persoanelor juridice și fizice prin intermediul platformei. În prezent, dobânzile achitate investitorilor depășesc valoarea de 750.000 de euro.
Potrivit cifrelor raportate la nivelul Republicii Moldova, cu ajutorul Fagura au obținut finanțare mai mult de 160 companii mici și micro, prin programe susținute de United Nations Development Program – UNDP și Future Technologies Activity FTA (USAID, Suedia și UK Aid).
Orice persoană fizică sau juridică din Uniunea Europeană poate deveni investitor prin intermediul Fagura.ro, în timp ce împrumutații sunt exclusiv persoane juridice, companii mici și micro din România.
Fagura.ro este o soluție care poate fi scalabilă rapid, cu focus către angajații din IT și industria financiară, comunitatea din Diaspora, freelanceri și antreprenori cu venituri medii și mari.
Completarea aplicației pentru împrumut se face online, iar răspunsul este primit în aproximativ 24 de ore. Datorită scoringului dezvoltat in-house de Fagura, aplicațiile pentru finanțare ale companiilor pot fi evaluate în câteva secunde.
Valoarea împrumuturilor care vor putea fi accesate este de maximum 20.000 de euro, pe o perioadă de până la patru ani, iar dobânda, care este fixă pe durata contractului, variază în funcție de gradul de risc al companiei care accesează finanțare.
Poți citi mai multe despre Fagura din acest articol de pe start-up.ro.
Colibri
Colibri este o motocicletă electrică care parcurge distanțe mari rapid, are dimensiuni reduse, viteză potrivită și un cost de întreținere redus. În plus, Colibri se pliază și poate fi depozitată în scara blocului sau pe balcon. Motocicleta va avea mai multe versiuni, dar cea înmatriculabilă, care va fi condusă cu carnetul categoria B va fi limitată la 50 de kilometri pe oră.
Petre Georgescu este cel care a demarat acest proiect, fiind pasionat de mobilitatea urbană, aceasta fiind una dintre problemele cu care se confruntă marile aglomerări urbane.
Primul model, care se va numi Colibri M22, va fi făcut în România. Dincolo de susținerea economiei locale, e o soluție pentru a scurta lanțul de furnizori. În afară de baterii, care momentan nu vor fi produse aici, cadrul va fi asamblat și produs la o fabrică din România, iar totul va fi făcut la comandă.
În luna decembrie, compania Ride Colibri a ridicat o rundă de 220.000 de dolari în finanțare pre-seed de la 6 business angels. Compania a înregistrat precomenzi de 230.000 de dolari pentru primul său model și a participat și la „Imperiul Leilor”.
În luna octombrie a acestui an, Ride Colibri a început producția modelului M22, urmând ca primele unități să ajungă la clienți în februarie 2024.
Citește mai multe despre Ride Colibri din acest articol de pe start-up.ro.