Lectură de 7 min

Review Lenovo Legion Go - consolă portabilă performantă cu abilități de Nintendo Switch

Abonează-te pe  
Lenovo Legion Go este cea mai nouă consolă portabilă cu Windows care intră în ring pentru a câștiga inimile gamerilor. Află din review-ul nostru ce este și ce face.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

După Steam Deck și Asus ROG Ally încă o consolă portabilă de gaming ajunge pe piața din România. Este vorba despre Lenovo Legion Go și în acest review vă spunem tot ce trebuie să știți despre această consolă și dacă este potrivită pentru voi.

Am folosit-o aproape o lună și vine cu bune și cu rele și sper ca acest review să vă ajute să vă decideți când vine vorba de achiziția unei console portabile. Eu sunt Florin Cașotă și acesta este review-ul start-up.ro pentru Legion Go.

Design și utilizare Legion Go

Pentru început trebuie să vorbim despre design, utilizabilitate și portabilitate deoarece Lenovo aduce niște schimbări interesante. Legion Go are un ecran mare de 8,8 inci care este flancat de două controllere ce pot fi desprinse precum cele de Nintendo Switch. De ce? Pentru că poți sprijini consola pe o masă cu standul inclus și să te joci astfel de la distanță, dar și pentru că un controller îl poți folosi pe verticală și intri în modul first person shooter. Lenovo s-a gândit și la pasionații de shootere care vor să-și joace titlurile favorite și când nu au acces la PC sau consola de acasa.

Poate fi văzută ca o utilizare de nișă, însă FPS-urile sunt unele dintre cele mai populare jocuri din prezent. În același timp, mai sunt gameri ca mine care nu se pot juca FPS-uri cu controllerul, ci doar cu mouse și tastatură. Faptul că poți folosi astfel controllerul este o idee bună pentru cei ca mine, însă experiența nu este neapărat fără cusur. Funcționează, dar nu simt că mișcările sunt la fel de responsive ca cele cu un mouse. De asemenea, îți ia ceva timp să te obișnuiești să ții și să folosești astfel maneta.

Revenind, ecranul este mare pentru o consolă portabilă, de 8,8 inci și are un panou IPS cu o rezoluție mare de 2560x 1600 de pixeli și o rată de refresh de 144 Hz și o luminozitate de 500 de niți. Ecranul mare este binevenit deoarece imersiunea este mai mare astfel, însă rezoluția de 2560 x 1600 pixeli și rata de refresh de 144 Hz sunt overkill pentru un astfel de dispozitiv. Dacă la această diagonală este sesizabilă diferența dintre 1280 x 820 pixeli și 19200 x 800 pixeli, când treci la 2560 x 1600 pixeli nu prea mai vezi diferența. Eu aș folosi Legion Go la rezoluție FHD și cu o rată de refresh de 60 Hz.

Consola este una destul de mare, mai ales când o compari cu Switch sau cu ROG Ally. Nu e nici foarte ușoară la 854 de grame cu controllerele atașate. Fiind cea mai grea din această categorie dintre cele menționate. La primele utilizări, Legion Go mi-a părut destul de ergonomică, însă pe măsură ce am petrecut mai mult timp cu ea, mi-am dat seama că muchiile manetei sunt prea ascuțite și ma dureau palmele. După 1-2 ore de joc continuu, spoiler alert cam atât ține bateria, a început să mă deranjeze.

Per total, ergonomia nu este oribilă, dar putea fi îmbunătățită. De exemplu, ar fi mers ca aceste manete să aibă o formă mai rotunjită, precum Steam Deck-ul de exemplu. Consola este bine construită și, spre deosebire de Nintendo Switch, aici nu am simțit că cele două manete se desprind ușor sau să scârțâie. Ai multe butoane, chiar mai multe decât am folosit eu în timpul testelor și poți să le folosești cum vrei. Aceasta vine cu încărcător și cu o husă de transport.

Performanță jocuri - Lenovo Legion Go

Lenovo Legion Go are același procesor ca ROG Ally, adică Ryzen Z1 Extrem cu grafică RDNA 3, 16 GB memorie RAM LPDDR5X și o stocare de până la 1 TB sub forma unui SSD NVMe 2242. Bateria este una de 49,2 WHr, iar fiecare manetă are o baterie de 900 mah. De asemenea, are două difuzoare și microfoane, un slot pentru căști și microfon, 2 porturi UBS-C cu suport pentru DisplayPort și încărcare și un slot pentru un card microSD de până la 2 TB.

Mie îmi place foarte mult că are inclus acel stand și chiar am menționat în review-ul Steam Deck-ului că simțeam nevoia unui astfel de lucru. E util deoarece poți sprijini consola pe masă când te joci sau când te uiți la un film sau când lucrezi. Eu i-am zis consolă de gaming, însă acesta este un PC portabil care rulează Windows 11. Deci poți să-ți instalezi Word, Chrome, Netflix și așa mai departe.

Hai să nu o mai lungesc mult, cum se descurcă în jocuri? Foarte bine pentru un asemenea produs portabil. Am testat vreo 10 jocuri de la cele cu grafică impresionantă precum Cyberpunk sau Avatar până la indie-uri precum Dave the Diver sau Rollerdrome.

Pentru că este o consolă cu Windows poți să instalezi ce jocuri vrei tu de pe ce platformă, așa că am umplut repede SSD-ul de 1 TB cu jocuri de pe Steam, Game Pass sau Epic Games. Fiind același procesor ca și pe ROG Ally, performanțele sunt cam la fel, însă trebuie luate în calcul actualizările de sistem și din jocuri.

Nu o să intru în detalii pe fiecare joc în parte însă o să pun pe ecran datele ca să vă faceți o idee și le analizați voi. Toate testele au fost făcute în modul performance. Pe scurt, cu această consolă poți rula jocuri AAA la un respectabil 30 de FPS dacă te joci prin setări și cu diferite rezoluții. De asemenea, jocurile indie le poți rula chiar la 144 FPS pentru a profita de rata mare de refresh de 144 Hz.

L-am comparat și cu Steam Deck-ul personal și plusul de performanță variază în funcție de joc și setări, însă te poți astepta la 20-50% mai multă performanță cu Legion Go. Asta înseamnă că am văzut între 10-30 de FPS mai mult pe consola Lenovo. Totuși, nu totul ține de performanță când vine vorba de un asemenea produs. Nu cred că e o surpriză pentru cineva când spun că autonomia lui Legion Go nu e extraordinară: până la urmă are un procesor care consumă destul de mult, 30W, și un ecran mare de 8,8 inci.

Eu am avut cam așa: 1 oră și 30 de minute de Diablo 4, cam două ore și 30 de minute de Prince of Persia The Lost Crown și cam trei-patru ore de Dave the Diver. Rezoluția face o diferență, însă nu extraordinar de mult. Eu am făcut toate testele de performanță și de autonomie în modul performance, deci mai ai de unde să scoți niște autonomie, dar nu foarte mult. Pe Steam Deck cu un procesor cu jumătate din putere și cu un ecran mai mic automat ai un timp mai lung de joacă.

Software și concluzie

Cu riscul de a mă repeta, nici Legion Go nu stă bine pe partea de software, la fel cum nici ROG Ally nu s-a prezentat bine la lansare. Parte de vină o au producătorii, iar o altă parte Microsoft care nu optimizează Windows pentru astfel de produse. Poate pe viitor. Lenovo am văzut că aduce îmbunătățiri, dar mai sunt multe de făcut. Am avut parte de bug-uri de sistem, de aplicații, overlay-ul mai mult nu merge decât merge, aplicații care nu răspund la atingeri, jocuri și programe care se blochează și tot așa.

Pe cât de mult îmi place ușurința cu care pot instala aplicații și jocuri pe console cu Windows, pe atât de mult apreciez fluiditatea lui Steam Deck cu SteamOS, bazat pe Linux. Consola celor de la Valve funcționează foarte bine, mai ales acum la mult timp de la lansare și e mult mai ușor să iei Steam Deckul să te joci 10 minute apoi să lași consola să faci altceva și să revii ulterior.

În cazul lui Legion Go, ventilatorul nu intră în standby și merge încontinuu, alteori când o redeschid jocul se blochează și trebuie să-l repornesc. Mai trebuie lucrat la software-ul Legion Space. De exemplu, încă nu există limitator de FPS. Vestea bună că e un software decent, experiența este ok, dar mai este mult loc pentru creștere.

Este clar că era consolelor portabile a început și mă bucur foarte mult deoarece jocurile nu mai sunt blocate pe desktop-uri sau pe consolele de acasă, ci le pot lua cu mine și mă pot bucura de ele când merg cu trenul, cu avionul sau când aștept în mașină sau metroul.

În acest moment ai trei mari opțiuni mainstrem pentru astfel de dispozitive: Lenovo Legion Go, ROG Ally și Steam Deck. Primele două sunt mai performante și se pretează pentru cei care vor mai multă performanță în jocuri video, dar sunt dispuși să sacrifice din autonomie. Steam Deck-ul este pentru cei care preferă mai de grabă jocurile indie în acest format și vor autonomie mai mare.

Lenovo Legion Go e un produs bun: îmi place mult ecranul mare și jocurile arată excelent la o rezoluție mai mare. Este performant și destul de silențios. Nu se încinge și nu prea face zgomot. Faptul că poți să-i dai controllerele jos e interesant, nu neapărat o utilizare atrăgătoare pentru mine, dar nici nu știrbește din experiență. Este într-adevăr cam greu, Windows nu e e grozav pentru handheld gaming și autonomia e destul de mică.

Trebuie să te gândești bine la ce vrei de la un asemenea dispozitiv înainte să-l cumperi. Eu, de exemplu, mi-am luat Steam Deck înainte să apară ROG Ally și Legion Go. Regret? Sincer, nu. De ce? Pentru că software-ul este impecabil și rulează destul de bine majoritatea jocurile pe care aș vrea să le joc pe un asemenea dispozitiv. Este ușor, are autonomie bună și a fost mai ieftin decât ROG Ally și Legion GO.

Apropo de preț, Legion Go este acum 3700 de lei, versiunea de 512 GB, Steam Deck OLED 2800 de lei, iar ROG Ally 3500 de lei cu 512 GB. De asemenea, MSI a anunțat MSI Claw, un alt handheld dar cu procesor Intel. Este clar că segmentul se aglomerează și asta e bine pentru noi consumatorii deoarece avem de unde alege.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: