În acest articol o să mă concentrez pe ROG Ally și o să fac și o comparație scurtă cu Steam Deck în anumite aspecte. Totuși, dacă timpul permite, aș vrea să fac pe viitor un comparativ mai detaliat între cele două deoarece cred că lupta pentru atenția gamerilor în acest moment se dă între cele două dispozitive.

Folosesc Steam Deck de 4 luni și am un review detaliat pe site-ul start-up.ro dacă doriți să aflați mai multe despre produsul Valve, însă hai să vorbim despre consola Asus. Da, este un PC portabil de gaming, dar pentru ușurință în vorbire o să-i zic consolă.

Design

Asus a ales un mod ciudat de a anunța acest produs, de 1 aprilie, când foarte multă lume a crezut că este o glumă. S-a dovedit că nu a fost și la scurt timp a fost lansată oficial. Pe alte piețe au apărut mai demult review-uri, dar la noi în România va fi disponibilă în magazine de pe 13 iunie și tot de astăzi vor începe să apară și review-uri.

Pe partea de design nu o să insist prea mult deoarece dacă vizionezi acest video probabil că ești interesant de consolă și o știi deja. În schimb o să-ți dau impresiile mele, după o săptămână de utilizare. Este o consolă mică, portabilă, undeva între Nintendo Switch și Steam Deck și destul de ușurică cu o greutate de 608 grame. Este compactă și solidă și destul de ergonomică. Am folosit-o în sesiuni lungi de o oră și jumătate, cât a ținut bateria, și nu am simțit să obosesc, dar am simțit un mic disconfort în dreptul palmelor. Butoanele, joystickurile, triggerele sunt amplasate bine și degetele ajung natural la ele, fără să te întinzi, chiar și la cele de pe spate. Joystickurile și triggerele mi-au plăcut, în schimb butoanele XYAB sunt cam zgomotoase și nici nu sunt fanul acestor taste direcționale.

De asemenea, nu prea am înțeles de ce au lumini RGB pe joystick-uri deoarece probabil majoritatea le vor opri deoarece ai nevoie de cât mai multă autonomie pe un asemenea dispozitiv. Are toate porturile de care ai nevoie, inclusiv mufă de căști, slot microSD și un port pentru conectarea unei plăci video externe, care transformă consola într-o mașinărie și mai puternică. Dacă ai făcut precomandă primești și această husă mișto, însă bănuiesc că o să fie la vânzare separat. Îmi place pentru că e micuță și nu la fel de butucănoasă ca cea a Steam Deck. De asemenea, în cutie e inclus un charger de 65 de wați micuț și acest mic suport din carton. Nu e grozav și probabil în timp se deteriorează, dar măcar ai ceva inclus pentru când vrei să sprijini așa consola, lucru care mi-a lipsit la Steam Deck.

La fel ca și în cazul Steam Deck sau Nintendo Switch și ROG Ally poate fi folosit atât handheld dar și docked conectat la un mouse, tastatură, monitor și de ce nu o placă video externă. Dintre cele enumerate, clar Asus ROG Ally e cea mai performantă dacă te interesează mai mult aspectul de gaming docked cu posibilitatea de handheld. În opinia mea, la nivel de aspect, design cred că ROG Ally stă bine și nu am sesizat puncte negative decât lucruri minore care m-au deranjat.

Ecranul este unul de 7 inci cu o rezoluție FHD și cu o rată de refresh de 120 Hz ceea ce-l face foarte bun pentru vizionare de filme și browsing și gaming…dar în anumite condiții. Pentru că vorbim de o consolă portabilă, nu vei putea rula toate jocurile la rezoluție FHD și 120 FPS. Mai degrabă vei folosi acest dispozitiv cu o rezoluție HD sau FHD și între 40 și 60 FPS, în funcție de joc. De aceea este foarte bine că are Freesync ceea ce înseamnă că numărul de FPS este sincronizat cu rata de refresh pentru o experiență bună de gaming.Jocurile și clipurile YouTube arată bine pe el. Era fantastic dacă era OLED, dar e bun și așa.

Este sensibil la atingere și o luminozitate bună de 500 de niți, adică cam cum găsești la laptop-urile de gaming din gamele superioare de preț. Asta înseamnă că te poți juca și pe o bancă în parc și să vezi ceea ce faci acolo. E ceva mai luminos și mai bun ca Steam Deck-ul pentru astfel de sesiuni de gaming. În schimb mi-aș fi dorit un control automat mai bun al luminozității pentru când te joci seara sau într-o cameră întunecată. Acum, din ce am observat eu, trebuie să controlez manual intensitatea luminii pentru a o duce unde doresc.

Ce nu-mi place nici aici, nici la Steam Deck este faptul că ecranul are margini negre mari. La tablete înțeleg deoarece previn atingerile accidentale atunci când o folosești, dar aici nu.

Performanțe gaming - Asus ROG Ally

Și acum să vorbim despre gaming. Am testat consola cu cele mai noi update-uri și setări în mai multe jocuri. Din ce am înțeles, Asus a adus mai multe actualizări și a îmbunătățit performanța lui ROG Ally de la primele review-uri până în prezent în mai multe scenarii de performanță și în diferite titluri. Deci ceea ce veți vedea aici poate că e puțin diferit față de review-urile inițiale.

Din setări poți alege profilul de performanță al consolei: silențios(9-10 wați), performanță (15 waț)i sau turbo (25 de wați sau 30w pe fir). Aici nu poți regla incremental puterea precum o poți face la Steam Deck, unde te poți duce la 15 wați până la 3 wați chiar.

Ce rezultate am obținut cu ROG Ally? În Street Fighter 5 la rezoluție FHD am avut în jur de 55 FPS în modul turbo 25W cu setări grafice max, apoi la 15 W performanța a scăzut la cam 40 fps, ceea ce este ok în continuare, iar în modul de 9w jocul merge în reluare la 16 FPS.

Cam aceeași poveste se repetă și în FIFA 23 cu 17 FPS în modul de 9w putere și 45 FPS la 15 wați, însă la 25 de wați numărul de FPS aproape se dublează cu o medie de 80 fps în timpul meciurilor. Am precizat asta, deoarece în momentele cinematice de bucurie la gol sau de intrare pe teren performanța scade dramatic la 16-17 fps. Este clar o problemă de optimizare aici.

În Diablo 4 situația a stat în felul următor. Am jucat pe setări grafice high la rezoluție 720p și 1080p și am avut între 65 si 81 fps în orașe și în open world pe modul turbo la rezoluție HD, pe modul performance cam 58-78 fps și în modul de 9 wați jocul devine de nejucat pe aceste setări cu 17-21 fps. Acum depinde foarte mult și de zonele în care te joci, însă măcar îți poți face o idee de performanță. Pe FHD am avut 42-52 fps în modul turbo și 39-48 fps în modul performance.

Am jucat Diablo 4 și pe Steam Deck și lucrurile stau similar, însă consola Valve este ceva mai puțin performantă cu 40-55 fps la 15w. Unde stă mult mai bine Steam Deckul este la putere mai scăzută și te poți juca Diablo 4 și la 9w și în testul meu am văzut între 35 și 48 FPS. Poți juca chiar și la 7 wați, iar de la 5 wați putere jocul devine imposibil.

Am testat Returnal și am folosit unealta de benchmark pt aceste rezultate, 29 fps în modul performance la rezoluție HD si calitate grafică medium și 35 wați în modul turbo.

În Spider-Man Miles Morales am văzut cam 38 FPS la rezoluție HD și setări grafice high pe modul turbo, 30 fps în modul de 15 wați și doar 15 FPS în modul silențios. Dacă scazi setările grafice la medium obții un plus de performanță cu 45 fps în modul turbo și 40 în modul performance, iar în modul silențios tot în jur de 15 fps. În Vampire Survivor poți juca foarte smooth la 120 FPS indiferent de rezoluție sau modul de performanță folosit. Jocul rulează excelent.

Ultimul joc se numește Midnight Suns la rezoluție HD si setări grafice medii cu 45-60 fps în modul turbo și 35-54 fps în modul performance și doar 19 fps în modul silențios de 9 wați. Același joc îl am instalat și pe Steam Deck și cu aceleași setări am avut 40-50 fps la 15 wați și 35-50 fps în modul 9 wați.

Fără a fii o supriză, ROG Ally este mai performant ca Steam Deck și ai putea juca chiar și la rezoluție 1080p. Apropo, jocurile arată mult mai bine la rezoluție FHD decât HD pe acest display, datorită faptului că este rezoluția nativă.

Problema cu ROG Ally este faptul că procesorul vrea mai multă putere și nu funcționează bine deloc în jocurile testate de mine în modul silențios. Practic sunt de nejucat, iar asta poate fi o problemă pentru o consolă hand-held.

Temperaturi, zgomot și autonomie

În schimb, ceea ce face excelent Asus este să realizeze un sistem de răcire bun și eficient. Nu prea o să auzi ventilatoarele, nu se încinge nici după mai bine de o oră de joc continuu și temperatura rămâne foarte stabilă în jurul a 65 de grade celsius în modul performance, indiferent de joc. În modul turbo temperatura crește pe la 83-85 de grade, însă ventilatoarele nu devin prea zgomotoase. Steam Deck se încinge și se încălzește mult mai tare decât ROG Ally, cu o medie de 85-86 de grade celsius și auzi ventilatoarele la 15 wați.

Oricum ar fi, personal, aș folosi acest produs în modul performance pentru un balans bun între autonomie și performanță. Am reușit să joc Diablo 4 o oră și 20 de minute pe setări high și mai aveam 20% din baterie, deci decent pentru un asemenea titlu. În modul turbo timpul scade și am reușit să obțin cam o oră de Diablo 4.

Pe de altă parte, dacă joci și jocuri mai puțin pretențioase din punct de vedere grafic, autonomia crește. Vestea bună este că încărcarea este rapidă și ajunge la 100% în cam o oră și mi-a plăcut și faptul că încărcătorul Asus are un fir lung ceea ce înseamnă că poți folosi ROG Ally mai ușor atunci când este conectat la priză.

Software

Acum ajungem și la marea problemă, din punctul meu de vedere, al acestui produs, dar care poate fi remediată în timp: software-ul. Steam Deck are două moduri de utilizare - cel de consolă și cel de desktop. În modul consolă ai practic doar Steam și jocurile. Atât. Funcționează excelent. În modul desktop poți să intri pe internet, să te uiți la clipuri să instalezi aplicații și plugin-uri etc.

Acest mod nu e grozav deoarece ferestrele sunt mici, navigarea cu trackpad-ul nu e grozavă, când vrei să scrii apare o tastatură imensă pe ecran care de multe ori acoperă locul unde scrii și nu vezi dacă greșești ceva.

Cu ROG Ally am simțit că mereu sunt în modul desktop și implicit experiența de utilizare nu e grozavă. Aici apar aceleași probleme enumerate mai sus (mai puțin cea cu tastatura care acoperă fereastra), dar mai apar și bug-uri și Windows-ul nu mi se pare că e un sistem de operare bun pentru o astfel de utilizare. Mi-au apărut ferestre pe care nu mai puteam să le închid, dacă am activat overlay-ul pentru a vedea FPS și e o fereastră sub acesta nu puteam să o închid. Alteori ferestrele nu se deschid fullscreen, pop in-uri și așa mai departe.

Există o funcție numită Control Mode și poți lăsa pe auto sau poți trece pe gamepad sau desktop. Câteodată modul auto nu detectează că sunt în joc si rămâne cu mouse-ul pe ecran sau invers. Dacă sunt în modul gamepad și sunt în Windows nu prea ai cum să controlezi nimic de pe ecran. Și cu această ocazie vreau să-i rog pe cei de la Asus să elimine din Windows toate programele Microsoft precum Teams, Word și alte asemenea lucruri care nu au ce căuta pe o consolă de gaming portabilă. Ok, poți folosi dispozitivul și ca un laptop, dar o astfel de utilizare este foarte de nișă și cred că 90% din cei care cumpără acest produs îl vor folosi doar pentru gaming.

În schimb, spre deosebire de Steam Deck, Asus ROG Ally rulează nativ Windows și asta face ca instalarea jocurilor să fie mai simplă. Nu trebuie să-ți mai bați capul cu plugin-uri sau workaround-uri dezvoltate de programatori pe github pentru consola Valve. Îngrijorarea mea pentru acest dispozitiv vine din faptul că cineva face produsul hardware, altcineva face software-ul și altcineva sistemul de operare. În cazul Steam Deck lucrurile sunt mai simple deoarece rulează Steam OS și majoritatea jocurilor sunt accesate din Steam. Deci Valve are mai mult control asupra ceea ce se întâmplă pe consola lor de jocuri.

Preț și concluzie

Un punct negativ semnalat de mine la Steam Deck a fost faptul că nu mi se pare suficient de performantă, că nu toate jocurile pe care vrei să le joci vor rula excelent. ROG Ally rezolvă asta într-o oarecare măsură și modul turbo aduce puterea pe care o căutam, însă sacrifică autonomia.

Mie îmi convine deoarece pot să mă joc reprize scurte de 30-40 de minute la putere maximă atunci când sunt acasă și când sunt plecat pot să trec pe modul de 15 wați. Pe de altă parte, chipsetul inclus în această consolă e performant și-îi place să funcționeze la o putere mai ridicată, iar la 9 wați nu-i place. Drept urmare multe jocuri nu rulează bine la 9 wați. Deci pentru zboruri lungi, ROG Ally nu este optim în acest moment.

Autonomia și performanța este un balans pe care fiecare gamer trebuie să-l facă cu un asemenea dispozitiv. Vrei o autonomie mai bună? Atunci alege Steam Deck. Vrei mai multă performanță? Alege Ally. Software-ul în schimb în acest moment nu este grozav, dar sper ca la fel și Steam Deck, Asus să aducă multe îmbunătățiri și să lucreze îndeaproape cu Microsoft pentru acest dispozitiv.

ROG Ally are un preț de 4000 de lei. Nu este pentru toată lumea și cam scump, după părerea mea. Prețul de pornire al unui Steam Deck mi se pare mai bun (în jur de 2500 de lei), însă consola Asus este mai performantă și mai familiară pentru majoritatea oamenilor deoarece are Windows, nu Linux și are specificații mai bune.

Dacă ai Steam Deck și ești mulțumit atunci eu nu cred că e cazul să o vinzi ca să cumperi Ally. Dacă ești nehotărât între cele două atunci ți-aș spune să iei Ally dacă ai de gând să te joci mai multe jocuri AAA precum Diablo 4 și Steam Deck dacă vrei să cheltuiești mai puțin bani și nu te deranjează ca anumite jocuri AAA să ruleze la doar 30 fps, de exemplu.