La finalul anului trecut am testat Lenovo Yogabook 9i, un laptop/tabletă hibrid cu două ecrane care venea cu o tastatură externă și un stylus. Mi-a plăcut laptop-ul și acolo am văzut primele scântei pentru un asemenea produs, avea și anumite neajunsuri: conectivitate limitată (doar 2 porturi USB-C Thunderbolt), tastatura și standul trebuiau cărate separat. Asus a rezolvat ambele probleme.
Cum te ajută un laptop cu 2 ecrane?
Înainte să intrăm în alte detalii hai să răspund la întrebarea care știu că îți stă pe limbă. De ce să vreau un laptop cu două ecrane? La ce mă ajută? După experiența mea cu ambele produse de la Lenovo și Asus cred că am un răspuns. Mai multe ecrane înseamnă eficiență mai ridicată într-un format portabil. Laptop-ul are o grosime de doar 2 cm cu tastatura atașată și o greutate de 1,65 kg.
Am folosit Asus Zenbook Duo acasă, la birou, în aeroport, hotel și la Mobile World Congress editând clipuri video pentru voi. L-am folosit în modul clasic, dar și extins cu tastatura pe birou și cu un mouse extern. Când am editat video m-a ajutat pentru că pe un ecran aveam ferestrele principale, iar în partea de jos aveam foldere, filmările și notepad deschis pe care luam notițe.
Acasă am folosit laptop-ul conectat la un monitor extern și practic aveam 3 ecrane. În cazul acesta, ecranul de jos al laptop-ului l-am folosit drept control panel pentru premiere cu butoane pentru zoom pe timeline, scrubbing prin imagine și așa mai departe. Dacă pui laptop-ul pe verticală atunci poți să ai mai mult spațiu pentru scris, pentru scriere de cod și așa mai departe. Ai mai mult spațiu pentru research, nu te mai chinui cu ferestre mici și alt-tab continuu. De multe ori scriu ceva într-un document și am alte pagini web deschise. Cu un laptop normal alt-tab, citesc, alt-tab, revin la document. Aici doar arunc o privire pe ce am nevoie și pot să continui să scriu.
Un alt motiv pentru care ai vrea să folosești un asemenea laptop este că atunci când folosești standul inclus, ecranul este mai sus, la nivelul ochilor și nu mai stai aplecat și cocoșat asupra pc-ului.
Ideea este că tot timpul ne-am dorit mai mult ecran atunci când foloseam laptop-urile, iar cu genul acesta de dispozitiv îl ai oricând dorești. Dar nu mai bine îmi cumpăr un monitor extern portabil? Poate te întrebi. Da, ar putea fi o soluție, însă nu ți-ai dori să mai cari altceva după tine, să ai cabluri pe masă și așa mai departe.
Design, conectivitate, performanță
Păi și nu am compromisuri la Zenbook Duo? Singurul la care mă gândesc este autonomia care poate scădea atunci când folosești ambele ecrane și la luminozitate maximă. Cu toate acestea, laptop-ul de față nu are o autonomie proastă și poți să-ți faci treaba pe el. Da, nu bate recorduri de autonomie, însă eu l-am folosit 4-5 ore fără probleme în modul performance, iar daca vrei să-l duci în opt ore poți cu anumite setări și cu o utilizare mai minimală. Însă măcar încărcătorul oferit e unul foarte mic, zici că e unul de telefon, însă e rapid la 65 de wați, iar capătul se poate schimba foarte ușor pentru când călătorești în țări străine.
Bun, ziceam că Asus a rezolvat problemele de utilizare ale modelului Lenovo și a făcut asta prin includerea standului pe laptop. La Yogabook 9i foloseai husa tastaturii drept stand, aici îl ai tot timpul cu tine și ușor de accesat și când nu ai nevoie de el nu deranjează. Al doilea lucru mișto aici este că tastatura are și un trackpad și nu ești obligat să folosești mouse extern dacă nu vrei. De asemenea, aceasta poate fi lăsat pe al doilea ecran și se poate închide ca un laptop normal. Lenovo YogaBook 9i nu permitea asta.
Și al treilea lucru este că avem mai multe porturi: 2 USB-C Thunderbolt 4, un HDMI 2.1, mufă de căști și un USB 3.2. Deci ai putea să-l folosești în cam tot ce vrei fără să apelezi la un adaptor.
Tastatura se atașează asupra celui de-al doilea ecran cu o serie de magneți foarte puternici și nu o să se miște deloc atunci când o folosești, însă nici nu trebuie să-ți faci griji că o să-l zgârii deoarece are un cauciuc pe spate.
Poți să nu folosești tastatura detașabilă, ci pe cea virtuală, deși nu-ți recomand. Experiența de utilizare cu tastatură virtuală nu e oribilă, dar nici extraordinară. Eu aș folosi-o doar dacă nu aș avea încontro, mai ales că tastatura fizică existentă e foarte bună, se scrie excelent pe ea și se atașează și se detașează ușor. Ah și să nu uit. Tastatura este și iluminată și are port usb-c deci poate fi încărcată separat.
Ecranele sunt excelente. Sunt defapt aceleași ecrane de pe Zenbook OLED, la care aveți review pe site și pe YouTube. Sunt display-uri de 14 inci cu rezoluție 3K, cu rată de refresh de 60 sau 120 hz. Sunt validate Pantone, sunt bune pentru editare foto și video, au un contrast excelent și sunt bune și pentru consum media. De asemenea, sunt destul de luminoase la un maximum de 550 de niți
Singura problemă cu ecranele este că sunt lucioase și o să ai parte destul de multe reflexii în funcție de mediul în care vei folosi laptop-ul.
Software-ul trebuie să fie bun pentru ca experiența de utilizare a două ecrane să fie una buna. Asus face o treabă destul de bună cu screen expert. De aici ai acces la mai multe scurtături și poți accesa și diferite progrămele numite: Quick Key, o serie de shortcut-uri pe care să le ai la îndemână pe un ecran, Number Key pentru Excel sau calculator și control panel ce poate fi folosit în diferite programe precum Chrome, Adobe Photoshop, Premiere, dar și în Explorer pentru a controla luminozitatea, volumul și așa mai departe.
Tot aici găsești Task Group, un mod de a grupa diferite programe și de a le deschide pe toate odată atunci când ai nevoie. Mi se pare foarte cool, mai ales atunci când știi că lucrezi cu aceleași trei programe, de exemplu, în fiecare zi. De asemenea, e foarte ușor să așezi ferestrele unde vrei și să le grupezi. Mi-a plăcut și faptul că poți trece ușor o fereastră de pe un ecran pe altul doar apeși pe tab și tragi rapid în jos și acesta sare pe ecranul de jos.
Toate aceste lucruri merg destul de smooth. Mai sunt mici glitch-uri, momente când o fereastră se blochează sau când ecranul se rotește mai greu, dar în general Zenbook Duo oferă o experiență plăcută de utilizare, fără neplăceri.
Pentru a susține această performanță, Asus Zenbook Duo este echipat cu un procesor Intel Core Ultra 9 185H, are 32 GB RAM și un SSD de 2 TB, însă nu există o versiune și cu placă video dedicată. Apropo de SSD, acesta este unul decent cu viteze de scriere de 2400 Mbps și viteze de scriere de cam 3900 Mbps.
Procesorul este suficient de performant cât să susțină munca de birou clasică cu editare de texte, Exceluri, browsing, mailuri și chiar te duce în zona de editare video și foto cu anumite limitări. De exemplu, eu am editat clipuri lungi, dar și scurte la rezoluție 4K și exportate FHD sau 4K atât pe baterie, cât și cu laptop-ul conectat la priză. Atunci când a fost pe priză am mai simțit anumite sughițuri când editam, însă nimic major sau ceva care să mă enerveze. Pe fir este ceva mai bine. Pentru că da, spre deosebire de Macbook, laptop-urile Windows încă au un plus de performanță atunci când sunt conectate la priză.
De exemplu, pe baterie am avut un scor de 3600 de puncte în testul PCMark, iar pe fir aproape dublu la 6200 de puncte. Deci bun pentru office, însă pentru ce fac eu mi-aș fi dorit o placă video dedicată pentru mai multă putere atunci când e nevoie. Altfel m-am și jucat puțin Last Epoch și rulează decent la 30-40 de FPS pe setări grafice high, la rezoluție nativă și conectat la priză.
Ce am uitat să mai menționez este că în cutie a fost inclus și un stylus pe care-l poți folosi pentru a scrie, pentru a desena. Recunosc că nu prea l-am folosit, însă mi-a plăcut că are trei capete pe care le poți schimba pentru a se potrivi diferitelor sarcini.
Concluzie Asus Zenbook Duo 2024
În concluzie, în afară de treaba asta cu performanța eu nu văd puncte slabe pentru acest laptop: ecranele sunt foarte bune, este excelent pentru productivitate, tastatura este bună și se atașează magnetic, ai stand inclus, autonomia este decentă, ai majoritate porturilor de care ai avea nevoie, este portabil, se aude tare și nu prea se încinge, ai cameră web FHD, despre ea am vorbit mai mult în review-ul lui Zenbook OLED.
Dacă ar face o versiune și cu o placă video dedicată aș fi tentat să renunț la Macbook pentru un asemenea produs pentru treaba mea de zi cu zi care include sarcini mai ușoare precum editare de texte, dar și unele mai grele precum editare video sau gaming. Modelul testat de mine are un preț de 12500 de lei.