Lectură de 5 min

Ce trebuie să știi înainte să cumperi Oura Ring 4 sau Samsung Galaxy Ring

Abonează-te pe  
Inelele inteligente au o mare problemă de care trebuie să știi înainte să le cumperi. Sunt cool, mici, poate ești tentat să cumperi unul. Port Oura Ring 3 de aproape trei ani și am fost în mare mulțumit. Dar nu tot timpul.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Oura a anunțat Ring 4, Samsung a lansat propriul inel numit Galaxy Ring și alți producători au astfel de dispozitive. Deci cumva devine mai mai ușor ca niciodată să cumperi un astfel de dispozitiv, dar trebuie să ții cont de probleme de autonomie ale unor astfel de inele.

Oura promite 8 zile de funcționare cu Ring 4, 7 zile cu Ring 3, iar Samsung tot până la 7 zile de autonomie ne spune. Asta la început, dar ce se întâmplă în timp?

Chestiile astea mici sunt pline de tehnologie și au funcții inteligente, însă cu cât activezi mai multe cu atât mai repede scade autonomia dispozitivului. Poți să alegi ce vrei și ce nu vrei. De exemplu, eu am oprit măsurarea oxigenării sângelui pe inel deoarece nu este o funcție vitală pentru mine și sănătatea mea. Nu mai suntem în perioada covid, deci e ok.

Vă ziceam că-l am de aproape 3 ani și se vede ca e puțin zgariat și e purtat zilnic și la început îl puneam la încărcat cam odată la 4-5 zile, dar acum am avut perioade în care l-am încărcat zilnic. După cum au spus și cei de la iFixiT despre Samsung Ring, odată ce s-a dus bateria poți arunca inelul la gunoi. Asta este valabil și în cazul inelului Oura și al celorlalte mă gândesc.

Inele inteligente - autonomie

Când am cumpărat acest inel autonomia bateriei era de cam 5 zile maximum. Nu cred că am atins niciodată 7 zile cu o singură încărcare, cum zic cei de la Oura. Iar pe măsură ce l-am purtat au venit tot felul de actualizări și au introdus mai multe funcționalități precum oxigenarea sângelui, analiza cardiacă a inimii și așa mai departe. Acum dacă te uiți în meniu și prin aplicație vezi tot felul de informații mișto și utile. Dar toate acestea consumă din baterie și pe lângă faptul că bateriile se degradează în timp și nu ai cum să oprești asta și aceste extra funcții consumă bateria mai rapid.

Autonomia a trecut de la 5 zile, la 3-4 zile, iar până recent încărcăm inelul zilnic ca pe un ceas inteligent ceea ce m-a scos din sărite. Nu îmi luasem inelul ca să-l încarc ca pe un Apple Watch. Problema a persistat mai mult timp și dacă ne uităm în aplicație vedem că am pierdut zile de monitorizare deoarece se descărca fără să știu și în timpul nopții. În unele nopți pierdea chiar 30% din autonomie peste noapte, ceea ce nu era ok. Tot în perioada asta Oura anunța următoarea generație a inelului și mă gândeam dacă nu a făcut cum face Apple să scadă intenționat autonomia produselor vechi ca să-l cumperi pe cel nou. Nu aveam de gând să fac asta. Inelul e destul de scump între 300 și 400 și ceva de euro și mai plătești și un abonament lunar. Unul e suficient.

Vestea bună pentru mine este că și-a mai revenit. Cred că a trecut printr-o perioadă de recalibrare și acum încarc inelul cam odată la 3 zile și nu mai pierde la fel de mult din autonomie pe timpul nopții. Vedem dacă o să scadă iar sau se stabilizează așa. Cu 3 zile aș fi mulțumit. Oricum trebuie să ții cont că autonomia va scădea în timp și probabil că peste 1 an sau poate doi acest inel nu va mai fi utilizabil.

Deci înainte să cumperi un Oura Ring sau un Samsung Ring gândește-te dacă ești pregătit să faci această investiție știind că-l vei arunca probabil la gunoi peste 3-4-5 ani depinde de ce noroc ai.

Inelul Oura Ring are două mari calități: este foarte ușor și plăcut de purtat non stop și datele despre sănătatea ta sunt analizate și explicate foarte bine și pe înțelesul tuturor. Am purtat ceasuri de la Apple, Huawei, Samsung sau Google și cred în continuare că Oura are cea mai bună analiză a datelor, deși ceilalți producători au început să facă progrese aici. Ultimul de care am fost impresionat a fost chiar Pixel Watch 3 cu analiza datelor prin Fitbit.

Vă mai ziceam de o a doua problemă a inelelor inteligente: nu sunt dispozitive grozave pentru sport.

Inele inteligente - bune pentru sport?

Dacă te-ai gândit să-ți cumperi un Oura Ring sau Samsung Ring și să-l porți zilnic, să-l folosești și la sport, ei bine nu e chiar grozav aici, mai ales dacă îți place să ridici greutăți sau faci mult strenght training.

Oura ring poate detecta în background activități fizice apoi te întrebă dacă a fost mers, alergat, ciclism sau altele, însă în mod activ poți urmări bătăile inimii doar pentru mers, alergat și ciclism (indoor sau outdoor). Tu dacă faci flotări trebuie să introduci manual perioada de exercițiu, de exemplu. Dacă ridici greutăți e foarte posibil ca inelul să te deranjeze și să te rănească. Eu am pățit să-mi lase urme în deget pentru că am cărat lucruri mai grele sau am ținut strâns ceva mai mult timp.

Știu că Oura Ring a ajuns în presă pe la noi pentru că poartă Drăgușin un inel, însă inelul e mai bun să-ți spună ce se întâmplă cu corpul tău după sport, cum să te recuperezi, cum dormi, nu neapărat în timpul antrenamentelor. Deci dacă ești iubitor de sport nu aș renunța la ceas pentru un inel. Sigur, le poți purta pe ambele și datele se pot sincroniza împreună în Google sau Apple health și atunci ambele dispozitivele știu efortul pe care l-ai depus.

De asemenea, inelele se pot mișca mai ușor pe deget și astfel poate nu sunt la fel de precise ca ceasurile sau brățările care pot sta fixe pe încheietură.

Un alt lucru pe care trebuie să-l știi este că dacă monitorizezi activ o activitate, să zicem alergatul pe bandă, cu inelul atunci va scădea autonomia mai repede. Și dai în problema nr 1 și iar trebuie să-l încarci zilnic.

Să-ți cumperi sau nu un inel inteligent?

Deci dacă te interesează un inel inteligent trebuie să știi exact ce este. Este un dispozitiv perfect pentru monitorizarea somnului deoarece e foarte mic și confortabil și pentru monitorizarea stării generale de sănătate, însă nu e grozav pentru sport și nu înlocuiește un ceas. Ba, dimpotrivă, ți-aș recomanda în continuare un ceas pentru utilizarea zilnică și sport și inelul pentru somn. Apoi mai ține cont că autonomia va scădea în timp și când se termină bateria se termină și produsul și nu poți să o înlocuiești, ci arunci inelul la gunoi.

Cum ziceam, am acest inel de aproape trei ani și e un gadget destul de cool și sper să-l mai țină bateria încă doi ani și să nu se mai descarce peste noapte. Ah și o problemă specifică la Samsung Ring este că funcționează complet doar cu telefoane Samsung. Cu iPhone nu merge, iar cu alte telefoane Android nu va beneficia de toate funcțiile disponibile. Dar măcar nu ai abonament pe Samsung Ring, cum există acum pe Oura Ring.


Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: