Ba chiar și companii mai mici încep să facă asta. Uite, de exemplu, Nothing nu a fost la MWC, dar a fost la Barcelona unde a prezentat telefonul Nothing 2a într-o cutie de sticlă. Așa pentru a crea hype pentru lansarea din martie. Însă divaghez și în acest material vreau să vă spun ce am văzut și ce a fost prezentat.

Ca în fiecare an și ediția de anul acesta a fost una unde au fost prezentate produse comerciale, dar și concepte, care ne arată de ce va fi capabilă tehnologia pe viitor.

Să începem cu Honor care a lansat în cadrul MWC noul său telefon flagship Honor Magic6 Pro, care se remarcă prin elemente de inteligență artificială precum control la distanță prin gesturi sau activarea telefonului cu privirea, însă mai interesantă este funcția de AI care simplifică procesul de a face anumite lucruri.

De exemplu, AI-ul implementat de Honor ar putea înțelege un mesaj care face referire la un restaurant sau o adresă și dacă ții apăsat pe text fie el SMS sau mesaj pe WhatsApp se poate deschide aplicația de navigare sau Uber în dreapta și astfel ajungi imediat unde ai nevoie. Sau poți ține apăsat pe o imagine cu o pereche de adidași și apoi să o tragi într-o aplicație de shopping și să caute acel model. Aceste funcții le-am putut vedea acolo în acțiune la Barcelona, nu le-am testat noi deoarece încă nu sunt implementate în versiunile comerciale ale telefoanelor, dar ar urma să vină într-un update în martie sau aprilie. Toate detaliile despre telefon le puteți găsi pe start-up.ro în acest review.

Altfel compania a mai prezentat un laptop Magic Book 16 Pro și o tabletă Honor Pad 9. Și laptop-ul care câteva funcții AI precum detectarea de text, transcriere, însă mai interesant de văzut este modul în care Honor crează o interconectivitatea impresionantă. Astfel ai putea conecta un telefon, un laptop și o tabletă și ai putea să treci de la un dispozitiv la altul foarte simplu, copiind text și imagini de pe un dispozitiv pe altul foarte simplu. Promisiunea este o alternativă la sistemul de funcționare închis al lui Apple. Din ce am văzut la fața locului merge bine, dar va trebui testat cu scenarii reale de utilizare.

Xiaomi a fost prezent la MWC și a adus o serie de produse, printre care telefoane, tablete, ceasuri, dar și o mașină. Xiaomi anunță lansarea seriei Xiaomi 14, smartphone-uri flagship, împreună cu tableta Xiaomi Pad 6S, ceasurile Xiaomi Watch S3 și Xiaomi Watch 2.

Cel mai interesant model de telefon este Xiaomi 14 Ultra care este adresat iubitorul de fotografie și pasionaților de creare de conținut cu telefonul. Are o cameră principală mare de 1 inch și telefonului îi poți pune un accesoriu care-l transformă într-un fel de cameră foto cu buton dedicat pentru poze și loc pentru atașarea unui filtru de 67 mm.

Xiaomi SU7 este un automobil electric de tip Sedan care promite o viteză mare, o accelerație foarte rapidă de la 0 la 100 km în doar 2,8 secunde, dar și o autonomie ridicată de peste 660 de kilometri. Mașina arată bine și este interesantă prezentarea automobilului în ziua în care au apăraut informații despre faptul că Apple a închis proiectul dedicat propriei mașini.

Samsung a fost prezent, însă cu aproape nimic nou: telefoanele și alte gadgeturi au fost prezentate oficial altă dată. Doar inelul Galaxy Ring a fost prezentat public, dar în spatele unei cutii de sticlă și fără să primim informații noi. Totuși, dacă este pentru prima oară când auzi de Galaxy Ring trebuie să știi că este un inel inteligent capabil să măsoare elemente precum pulsul, consumul de calorii, să analizeze somnul și așa mai departe. Adică tot ce ar putea face o brățară sau un ceas inteligent, însă într-un dispozitiv mai mic.

Am scris două review-uri la Oura Ring 3, cel mai cunoscut inel inteligent de pe piață din acest moment și acolo vezi exact ce poate face un asemenea dispozitiv, ce aduce în plus și care sunt limitările. Cu acest nou dispozitiv Samsung are șansa de a cuceri o piață care este în creștere. Ar trebui să se lanseze cândva anul acesta.

Motorola și Lenovo și-au adus produsele comerciale la MWC și am văzut telefoane, laptop-uri Thinkpad, Thinkbook, dar au adus și două concepte care au atras privirile curioșilor. Este vorba despre laptop-ul transparent al Lenovo și telefonul ce poate fi purtat ca un ceas al Motorola.

Laptopul ThinkBook Transparent Display Laptop de la Lenovo este un notebook de 17,3 inci cu ecran transparent. Ecranul său MicroLED fără margini oferă o transparență de până la 55% atunci când pixelii săi sunt setați pe negru sau sunt dezactivați. Ecranul devine din ce în ce mai puțin transparent pe măsură ce pixelii săi se aprind. Din cauza unor provocări tehnice, rezoluția afișajului laptopului este de numai 720p și, în prezent, nu este posibil să setați manual întregul ecran al laptopului să devină opac. Laptopul are la bază o tastatură tactilă plată proiectată, care este concepută să funcționeze și ca o tabletă de desen.

Telefonul Motorola a mai ajuns în presă în octombrie anul trecut, însă acum a fost prezentat publicului de la Barcelona. Acesta este un telefon Android care își schimbă forma și care poate fi îndoit la diferite grade. De exemplu, telefonul de 6,9 inchi poate fi îndoită în formă de C și poate fi purtat și utilizat ca un smartwatch. Motorola ne spune că poți să-ți pui un wallpaper pentru telefon care să se potrivească cu ținuta ta.

Conceptul Adaptive Display, că așa este numit dispozitivul în acest moment, poate fi, de asemenea, îndoit astfel încât jumătatea inferioară să se curbeze astfel încât să stea singur pe masă. Această poziție vă prezintă un afișaj de 4,6 inchi, ideal pentru apeluri video, browsing si altele.

Ambele produse sunt concepte și nu vor ajunge pe piață prea curând, însă am putea vedea tehnologii similare în produsele viitoare ale companiilor.

Revenind la gadgeturi reale, am văzut la standul Lenovo un monitor 3D interesant. Acesta este capabil să redea imagini 3D, care ies din ecran fără ca utilizatorul să fie nevoit să poarte ochelari 3D. Dacă te miști prea mult din fața display-ului iluzia dispare, însă atunci când funcționează arată foarte bine. Este util pentru designeri deoarece pot lua schițe 2D din programe de pe un monitor normal și le poți vizualiza în 3D pe acest monitor.

Alte produse interesante pe care le-am văzut la MWC 2024 sunt tabletele și telefoanele TCL. Producătorul este cunoscut pentru televizoarele sale, însă aici se remarcă printr-o tehnologie de display numită NextPaper. Aceasta imită aspectul și felul în care se simte hârtia. Display-ul TCL este construit din mai multe straturi, este mat și elimină reflexiile și amprentele, dar elimină și efectul nociv al luminii albastre. Ecranul se simte foarte plăcut la atingere și mi-ar plăcea să folosesc o astfel de tabletă. Compromisul unui astfel de dispozitiv este faptul că unghiurile de vizualizare nu sunt foarte bune și nici culorile nu sunt foarte vii. Dacă vor fi disponibile și în România le vom face un review, cu siguranță.

Altfel, ca în fiecare an am văzut și ciudățenii precum un telefon ZTE cu un difuzor mare pe spate și 2 mufe de căști, un telefon Infinx cu un al doilea display de tip e-ink pe spate, HMD a anunțat un telefon Barbie, însă nu l-a arătat, OnePlus a lansat Watch 2, dar nu l-a prezentat publicului la MWC. Am văzut telefoane pliabile și rulabile de la Tecno, un brand de smartphone-uri foarte popular pe continentul African.

Astea ar fi principalele noutăți de la MWC 2024 și mai intră pe start-up.ro ca să vezi cele mai noi gadgeturi testate și întoarse pe toate părțile de noi și avem deja câteva foarte interesante care așteaptă să fie dezvăluite.