Lectură de 5 min

Cristi Munteanu, Early Game: Ce trebuie să știe startup-urile despre investiții

Abonează-te pe  
Cristian Munteanu conduce fondul de investiții de risc Early Game Ventures. Anul acesta au anunțat Fondul al II-lea, dar și un parteneriat cu Innovation Labs pentru identificarea startup-urilor cu potențial de investiție direct din cadrul programului. El a discutat anul acesta cu participanții din program în cadrul Unplugged Talks.
Cristi Munteanu, Early Game: Ce trebuie să știe startup-urile despre investiții

Innovation Labs

Innovation Labs oferă ocazia tinerilor ce au idei de afaceri să le transforme în startup-uri de tehnologie. Pre-înscrierile pentru ediția din 2025 sunt deja deschise pe site-ul programului și încurajăm echipele să se înscrie pentru a beneficia de resurse ce îi vor ajuta să se pregătească pentru Hackathoanele din martie.

Înscrie-te la Innovation Labs

Fost antreprenor în Silicon Valley, Cristian Munteanu conduce astăzi un fond de investiții de 60 de milioane de dolari, dedicat soluțiilor viitorului care pornesc din România. Cristian Munteanu are 15 ani de experiență în marketing și advertising, lucrând pentru brand-uri internaționale și coordonând proiecte în Germania, Franța, Austria și în țările din CEE. Cu mai mult de un deceniu în urmă, Cristian a ieșit din industria de marcom și a intrat în lumea startup-urilor de tehnologie.

În aprilie 2024, Early Game a lansat un nou fond de investiții în valoare de 60 milioane de euro - Early Game Fund II. Până în acest moment, din noul fond au fost realizate 4 investiții în startup-uri din domeniile cybersecurity, AI și healthtech.

De asemenea, Early Game Ventures a încheiat în 2024 un parteneriat strategic de lungă durată cu Innovation Labs, în cadrul căruia un startup din cohorta de anul acesta a primit o investiție de 150.000 de euro la finalul ediției de program.

"Nu a existat o perioadă în istoria României cu mai mulți bani disponibili"

În cadrul secțiunii dedicate Innovation Labs de pe start-up.ro, vă ducem în inima programului care formează antreprenorii de mâine ai României. În premieră, publicul are acces la întâlnirile mentorilor cu echipele din program și poate înțelege avantajele unui asemenea program. De asemenea, sesiunile oferă informații esențiale pentru cei interesați să pornească pe calea antreprenoriatului.

Unplugged Talks sunt o serie de discuții - fie sub formă de prezentare sau de interviu, în cadrul cărora personalități din industrie, manageri și antreprenori de top în domeniul tehnologiei discută teme de interes privind antreprenoriatul tech, precum crearea și lucrul într-o echipă, leadership, modele de afaceri, product management, investiții, aspecte juridice și multe altele, ajutând echipele din program să deprindă bazele construirii unui startup. Acestea au fost organizate în cadrul perioadei de mentorat a ediției din 2024 a Innovation Labs, fiind deschise participării, atât fizic, cât și online, pentru echipele aflate în program la nivel național.

Cristian Munteanu a discutat cu echipele din Innovation Labs despre modul în care se raportează un fond de investiții la un startup, dar a explicat și clauzele care pot apărea în cadrul unui document de finanțare.

Cristian afirmă că “Nu a existat niciodată în istoria României o perioadă mai bună cu mai mulți bani disponibili pentru antreprenori.” Cu toate acestea, pentru ca acești bani să fie folosiți, el consideră că: “E important să avem echipe bune, curajoase, cu idei curajoase și skill tehnic.”

Astfel, Early Game Ventures, explică Munteanu, investește în startup-uri cu potențial de creștere, nu în idei fără fundament, având preferința de a fi primul investitor instituțional.

“Un fond de venture capital caută startup-uri care pot genera valoare semnificativă.”, adaugă acesta.

Care sunt principalele lucruri pe care le vei afla de la Cristi Munteanu după ce urmărești clipul de mai sus?

  • Cum funcționează un fond precum Early Game Ventures cu o durată de viață de 10 ani.
  • Care este momentul ideal pentru antreprenori de a lansa startup-uri de tehnologie în România.
  • Despre parteneriatul cu Innovation Labs pentru investiții în startup-uri.
  • Criteriile de selecție a startup-urilor, inclusiv calitatea echipei și ambiția ideii.
  • Exemple de startup-uri din portofoliul fondului axate pe tehnologii avansate.
  • Importanța potențialului de creștere și a ratei de creștere a veniturilor.
  • Importanța echipei fondatoare și a angajamentului membrilor.
  • Clauza de lock-up pentru protecția investitorilor.
  • Cum să contactați investitorii eficient.
  • Procesul de due diligence după semnarea term sheet-ului.
  • Cum trebuie să arate un P&L (profit and loss) și cum să-l prezentați investitorilor.
  • Obiectivele financiare și realizările pe care trebuie să le demonstreze un startup
  • Riscurile asociate cu startup-urile, cum ar fi echipa și produsul.
  • Dimensiunea fondului și strategia de investiții.
  • Tezele de investiții și preferințele pentru startup-uri bazate pe API-uri și tehnologii mature.
  • Evaluarea startup-urilor și procesul de negociere a valorii.
  • Impactul estimării eronate a cheltuielilor asupra investițiilor.
  • Diluarea acțiunilor fondatorilor și structura capitalului.
  • Term sheet-ul și condițiile de investiție.
  • Reverse vesting pentru protecția investitorilor.
  • Drepturile investitorilor în runde ulterioare de investiții.
  • Orizontul de timp pentru exituri și vânzări în cazul unui fond.
  • Importanța documentelor legale și a letter of intent în cazul startup-urilor.
  • Semnalele de alarmă pentru investitori în evaluarea startup-urilor.
  • Provocările investițiilor în hardware și managementul acestui tip de produse.

Ce este Innovation Labs?

Innovation Labs este un program educațional dedicat echipelor pasionate de antreprenoriat și tehnologie care vor să facă primii pași spre a-și deschide un business. A fost cofondat de către Andrei Pitiș și Răzvan Rughiniș în 2013, pe parcurs alăturându-se și Vladimir Oane, iar astăzi este coordonat de Flavia Husar și Daniel Rosner în calitate de cofondatori.

Programul începe mereu cu hackathoanele, evenimente de 30 de ore, desfășurate în cele 4 centre principale ale programului: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.În cadrul hackathoanelor, echipele participante pitchuiesc câte o idee de business, iar o parte dintre acestea sunt alese pentru a intra în etapa de mentorat. Ulterior, pe parcursul a 10 săptămâni, echipele au parte de sesiuni teoretice, dar și de întâlniri cu specialiștii care oferă feedback valoros echipelor pentru a le ajuta să treacă de la stadiul de idee la cel de produs. Marea finală a programului, Demo Day, aduce 16 cele mai promițătoare echipe pe scenă, în fața unui public avizat să le evalueze, dar și în fața publicului general și a reprezentanților media.

Anul acesta pe lângă valoarea obținută în urma participării în program, un startup a primit și o investiție din partea Early Game Ventures, o premieră în cei 12 ani. Investiția de 150.000 de euro a venit ca urmare a parteneriatului strategic inițiat în 2024 între Innovation Labs și Early Game Ventures, prin care programul de pre-accelerare își dorește să amplifice sprijinul acordat echipelor în program și să ajute la dezvoltarea ecosistemului de tehnologie din România.

Aproape 700 de echipe au participat în program de-a lungul celor 12 ani de activitate, multe incluzând studenți ale celor 19 universități partenere ale programului din 9 orașe din România. Startup-urile de alumni ai Innovation Labs, un adevărat catalist pentru inovare și progres, au o evaluare financiară de peste 200 de milioane de euro.

Unde urmărești Innovation Labs?

Urmărește secțiunea aceasta numită Innovation Labs pentru interviuri cu vizionarii care au devenit mentori ai echipelor, dar și cu cei care au trecut prin program și au dezvoltat afaceri de sute de milioane de euro.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: