Innovation Labs
Innovation Labs oferă ocazia tinerilor ce au idei de afaceri să le transforme în startup-uri de tehnologie. Pre-înscrierile pentru ediția din 2025 sunt deja deschise pe site-ul programului și încurajăm echipele să se înscrie pentru a beneficia de resurse ce îi vor ajuta să se pregătească pentru Hackathoanele din martie.
Înscrie-te la Innovation Labs
Marius Istrate a venit la cârma TechAngels în vara anului trecut. Are peste 18 ani de experiență în industria de IT, domeniu în care, de-a lungul timpului, a condus și dezvoltat echipe cu un focus pe recrutarea de talente, internaționalizare și dezvoltarea echipelor de leadership.
În perioada 2017-2020, a fost Chief People Officer la UiPath, unde a ajutat la creșterea echipei de la 100 la 3.000 de oameni la nivel global. De trei ani a abordat rolul de investitor tip angel și are în portofoliu startup-uri cum sunt Flowx.ai, SmartDreamers, BunnyShell, YouniChoice, OxidOS, Parol și CarsUp, pe care le consiliază. Portofoliul personal de investiții include și investiții sindicalizate și participări la fonduri.
Marius consideră că strategia pentru România în următorii 10 ani este aceea de a avea 10 companii de tip unicorn, adică evaluate la peste 1 miliard de dolari,.
Unplugged Talks sunt o serie de discuții - fie sub formă de prezentare sau de interviu, în cadrul cărora personalități din industrie, manageri și antreprenori de top în domeniul tehnologiei discută teme de interes privind antreprenoriatul tech, precum crearea și lucrul într-o echipă, leadership, modele de afaceri, product management, investiții, aspecte juridice și multe altele, ajutând echipele din program să deprindă bazele construirii unui startup. Acestea au fost organizate în cadrul perioadei de mentorat a ediției din 2024 a Innovation Labs, fiind deschise participării, atât fizic, cât și online, pentru echipele aflate în program la nivel național.
Ce faci în echipă atunci când apar conflictele?
Marius a explicat studenților că nu trebuie să construiești doar pentru investitori. "Nu construi o echipă pentru investitori, ci pentru că ești pasionat sau pasionată să rezolvi o problemă". El a intrat foarte mult în detalii despre modul în care o echipă tânără poate să rezolve conflictele care vor apărea natural, experiență de HR dobândită la UiPath. "Cea mai importantă întrebare la care trebuie să răspunzi este: Ce facem când nu suntem de acord?", explică el. Acest lucru se poate rezolva prin setarea unei culturi a companiei foarte clară, dar și a responsabilităților.
"Trebuie să fii foarte intenționat legat de ce tip de companie vrei să construiești și prin care să comunici acea viziune. În companiile la început de drum, lucrurile încep și se termină la CEO, dar în timp responsabilitățile evoluează", spune Istrate.
De asemenea, el a sfătuit fondatorii să vorbească "cu cât mai mulți utilizatori sau potențiali cumpărători pentru a valida potențialul de piață".
Ce afli din acest Unplugged Talks cu Marius Istrate?
- Despre momentele de început ale UiPath, înainte să devină un unicorn cunoscut global.
- Despre TechAngels România - cel mai mare grup de business angeli români, cu 140 de membri din România și străinătate.
- Cum să construiești echipe investibile, subliniind importanța pasiunii pentru rezolvarea problemelor specifice și nu construirea echipei cu gândul la investitori.
- 17 startup-uri în care a investit Marius Istrate în ultimii 4 ani.
- Stabilirea unor reguli clare în cazul dezacordurilor, ceea ce va defini cultura organizațională a companiei și a unui startup.
- De ce fondatorii trebuie să se concentreze pe construirea unei culturi organizaționale și de a comunica clar viziunea companiei.
- Toți membrii echipei ar trebui să aibă o mentalitate de co-fondator, implicându-se activ în dezvoltarea companiei.
- Greșelile comune ale startup-urilor, inclusiv gestionarea ineficientă a finanțelor și lipsa unei planificări financiare corecte.
- Cultura organizațională se formează prin comportamentele și simbolurile manifestate de fondatori.
- Diferențele dintre programele de accelerare și investitorii tradiționali, evidențiind beneficiile accesului la rețele de investitori.
- Importanța dimensiunii pieței pentru investitori, menționând că un business poate fi excelent, dar fără o piață mare, nu va atrage investiții.
Ce este Innovation Labs?
Innovation Labs este un program educațional dedicat echipelor pasionate de antreprenoriat și tehnologie care vor să facă primii pași spre a-și deschide un business. A fost cofondat de către Andrei Pitiș și Răzvan Rughiniș în 2013, pe parcurs alăturându-se și Vladimir Oane, iar astăzi este coordonat de Flavia Husar și Daniel Rosner în calitate de cofondatori.
Programul începe mereu cu hackathoanele, evenimente de 30 de ore, desfășurate în cele 4 centre principale ale programului: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.În cadrul hackathoanelor, echipele participante pitchuiesc câte o idee de business, iar o parte dintre acestea sunt alese pentru a intra în etapa de mentorat. Ulterior, pe parcursul a 10 săptămâni, echipele au parte de sesiuni teoretice, dar și de întâlniri cu specialiștii care oferă feedback valoros echipelor pentru a le ajuta să treacă de la stadiul de idee la cel de produs. Marea finală a programului, Demo Day, aduce 16 cele mai promițătoare echipe pe scenă, în fața unui public avizat să le evalueze, dar și în fața publicului general și a reprezentanților media.
Anul acesta pe lângă valoarea obținută în urma participării în program, un startup a primit și o investiție din partea Early Game Ventures, o premieră în cei 12 ani. Investiția de 150.000 de euro a venit ca urmare a parteneriatului strategic inițiat în 2024 între Innovation Labs și Early Game Ventures, prin care programul de pre-accelerare își dorește să amplifice sprijinul acordat echipelor în program și să ajute la dezvoltarea ecosistemului de tehnologie din România.
Aproape 700 de echipe au participat în program de-a lungul celor 12 ani de activitate, multe incluzând studenți ale celor 19 universități partenere ale programului din 9 orașe din România. Startup-urile de alumni ai Innovation Labs, un adevărat catalist pentru inovare și progres, au o evaluare financiară de peste 200 de milioane de euro.
Unde urmărești Innovation Labs?
Urmărește secțiunea aceasta numită Innovation Labs pentru interviuri cu vizionarii care au devenit mentori ai echipelor, dar și cu cei care au trecut prin program și au dezvoltat afaceri de sute de milioane de euro.