Ritual prin muzică
Un vinil integrează, pe lângă muzica capturată în acel disc, și un ritual pentru consumatorul final. Așa cum ne spune Ioana Pârlog, fondatoarea Misbits:
”În ziua de azi, totul este mult mai accesibil și mai rapid. Poți sta pe canapea, dai un click și muzica începe instantaneu, iar acest confort este evident atractiv. Însă, în același timp, am observat și eu că petrecând mult timp pe telefon sau pe diverse aplicații, simți o energie care te perturbă și, uneori, chiar te ține treaz mai mult decât ai vrea. În schimb, atunci când pui un vinil, întregul proces devine un ritual. E un moment palpabil: te uiți la coperta albumului, care adesea are niște desene sau ilustrații fascinante, și te bucuri de muzică într-un mod diferit. Da, necesită mai mult timp, dar acel timp îți permite să te relaxezi și să accesezi o parte a culturii muzicale care te ajută să te dezvolți și să te conectezi mai profund cu muzica. Ascultatul unui vinil poate fi o adevărată evadare din agitația zilnică, oferind o experiență completă și autentică.”
Misbits a fost o noutate pentru peisajul cultural din București. Deschis în martie 2013, proiectul a venit într-un context în care orașul nu avea un magazin dedicat muzicii electronice pe vinil. Ioana activa deja ca DJ de câțiva ani și era pe final de factultate.Atunci a simțit nevoia să creeze un spațiu al ei care să îi permită să-și dezvolte pasiunea pentru muzică.
Așa cum ne spune acum, ”Misbits a devenit astfel o extensie naturală a activității mele și o platformă pentru comunitatea muzicală din oraș.” Muzica a fost mereu o prezență în viața antreprenoarei. Mama ei cânta la pian, tatăl ei a fost DJ în tinerețe, astfel că a trăit înconjurată de muzică în casă și în toată viața ei. Și asta a vrut să dea mai departe și acestui oraș.
Un record shop ca o scenă de film
Când ne gândim la un record shop, mintea noastră conturează automat scene cu un anumit romantism, unul inspirat de filmele americane, dar și de buticurile stradale din anumite capitale europene. Am vrut să știm dacă magazinul de discuri din zona Obor păstrează un astfel de romantism ca cel adus de cărți și filme.
”Experiența vizitatorilor la Misbits este una aparte, un mix între pasiune și autenticitate. Într-un magazin de viniluri, nu este vorba doar despre muzică, ci și despre atmosferă – te simți ca într-un loc special, unde fiecare disc are o poveste, iar fiecare colț îți poate dezvălui ceva nou. Este adevărat că pentru mulți există o anumită romanticizare a conceptului de record shop, influențată de filmele americane, care redau acea atmosferă unică a magazinelor de viniluri. Acesta este și motivul pentru care multe persoane, deși nu au trăit acea epocă, se simt atrași de ideea de a căuta un disc rar sau de a petrece timp în fața unui raft cu viniluri.
Cât despre Misbits, Ioana crede că acest romantism vine într-o formă mai personală și autentică, unul care nu are cinematografia filmelor americane, dar are un stil al lui. Un romantism unde cultura muzicală este celebrată și iubitorii de viniluri găsesc o conexiune în baza acestei pasiuni comune.
”Aș spune că este o formă de romantism local, mai aproape de inimile celor care chiar iubesc muzica și vor să o trăiască în mod autentic.”
Provocările din acest antreprenoriat specific
Dacă partea romanticizată este ceea ce se livrează clienților care trec pragul Misbits, fondatoarea a simțit și partea mai puțin îndulcită în a avea un magazin de viniluri.
Provocările în antreprenoriat au venit cu specificațiile domeniului ales: odată partea de afacere locală, mică, dar și pe un teren vag explorat, genul de business în care faci educație publocului pe măsură ce crești.
Peste acestea se adaugă și provocările specifice aduse de pandemie, când Ioana a trebuit să facă fundraising ca să poată să supraviețuiască. Dar strângere de fonduri post-pandemică a ajutat-o și să întărească o legătură puternică pentru Misbits, cea cu comunitatea.
”În plus, menținerea unei afaceri într-o piață relativ de nișă a fost o altă provocare majoră. Publicul nu este niciodată garantat și cerințele sunt în continuă schimbare. Într-o astfel de industrie, pasiunea este esențială, dar și capacitatea de a te adapta. Așa că am căutat mereu să diversific oferta, de la viniluri la cursuri și evenimente, pentru a atrage noi clienți și a consolida loialitatea celor existenți. Totodată, am investit mult în educarea publicului și în promovarea unei culturi muzicale de calitate, ceea ce ne-a ajutat să ne construim un loc special în peisajul local.”
Ca parte din dezvoltarea activităților conexe Misbits, antreprenoarea a organizat evenimente în cluburi și locații din oraș, care au adunat mai mulți oameni în jurul muzicii electronice și al vinilurilor, fiind o parte importantă din consolidarea comunității Misbits.
”Am învățat să navighez între partea de retail și partea de organizare de evenimente, ceea ce a întărit legătura noastră cu publicul. În general, cheia pentru a depăși provocările a fost să rămân autentică și să nu mă las descurajată de obstacole. Sunt momente când simți că este greu, dar atunci când vezi oamenii entuziasmați că vin la tine pentru experiența oferită, îți dai seama că totul merită. A avut un rol important și faptul că am fost mereu aproape de comunitatea noastră și am încredere în proiectul meu, fiind deschisă să învăț și să mă adaptez la schimbările pieței.”
Lecții și burnout din 11 ani de antreprenoriat
Iar cei 11 ani de antreprenoriat în industria culturală i-au adus Ioanei în atenție și schimbări pe care a trebuit să le navigheze. De la schimbări constante în gusturile și preferințele publicului, dar și în tendințele și influențele venite odată cu ce e în trending în muzică, în general. Dar o bucurie în toți acești ani este și creșterea interesului publicului pentru vinyluri.
”Din ce în ce mai mulți oameni apreciază acest format, iar acum există tot mai multe locuri în oraș de unde poți cumpăra discuri. Este un semn clar că piața a devenit mai dinamică și mai deschisă la diversitate. Cred, însă, și sper că Misbits a avut un impact semnificativ asupra scenei muzicale din București.”
Parte din publicul Misbits sunt atât profesioniștii din domeniu, cum ar fi DJ-ii și artiștii, cât și iubitorii de muzică fără miza profesională. Pentru ei, acest record shop este un spațiu de conectare, nu doar locul în care fac o achiziție sau o descoperire muzicală.
Printre motivațiile comunității din jurul acestui loc se numără iubirea pentru muzuică, pasiunea pentru a descoperi muzică nouă, dorința de a-și completa colecția de muzică, dar și cei care apreciază sunetul autentic al unui disc.
Dacă relaxarea la Misbits vine pe două canale sigure, experiența din magazin și continuarea ritualului muzical, fiecare la casa lui, Ioana a mai adăugat o componentă care să contribuie atât la relaxare, cât și la educarea publicului.
Timp de un an au organizat în fiecare joi sesiuni de 2 ore numite “Spin Sessions”, adresate oricui era interesat să învețe sau să își îmbunătățească abilitățile de DJ-ing.
”Aceste sesiuni erau deschise tuturor, indiferent de nivelul de experiență, și aveau scopul de a oferi un loc unde persoanele interesate să poată exersa pe echipamente profesionale, chiar dacă nu aveau propriul lor setup acasă. Împreună cu echipa noastră, le oferim îndrumare și răspundem întrebărilor, în funcție de nevoile fiecărui participant. Deși acest concept a fost bine primit și a adunat mult interes, suntem în proces de pregătire pentru lansarea cursurilor de DJ, care vor veni într-o formă mai structurată. Momentan, avem cursuri de producție muzicală și workshopuri pe partea de modular Eurorack, care sunt, de asemenea, foarte apreciate de cei care vor să aprofundeze latura tehnică a muzicii.”
- Workshop-ul de sound design în lumea Eurorack vine cu noțiuni teoretice și practice care stau la baza creării sunetului propriu. Participanții vor afla despre componentele sistemului, conexiunea modulelor, utilitatea și necesitatea acestora. Durata unui workshop este de 3/4 ore, o descriere teoretică și o demonstrare practică în etape a tuturor componentelor. un atelier costă 300 de lei.
O afacere care are mai multe note de romantism prin prisma activității, și anume aceea de a oferi oamenilor muzică pe vinil, Misbits vine și cu o doză de realitate specifică oricărui business.
Iar aici Ioana ne confirmă că activitatea ei "ascultat muzică și sortat viniluri", care poate părea simplă, vine și cu multă presiune. Ba chiar și cu câteva momente de burnout, prin care antreprenoarea a trecut, date de o realitate complexă în care trebuie să integreze gestionarea magazinului, organizarea evenimentelor, cursurile, menținerea conexiunii cu comunitatea și multe altele.
”În anumite perioade, nu mai știu în ce direcție să mă îndrept, iar acest sentiment de presiune constantă poate duce la oboseală fizică și mintală. Am învățat că este esențial să recunosc semnele de burnout și să îmi acord timp pentru a mă regenera, chiar dacă asta înseamnă să iau o pauză sau să deleg anumite sarcini. De-a lungul anilor, am învățat să găsesc un echilibru și să mă protejez mai mult, astfel încât să pot continua să fac ceea ce îmi place fără a ajunge la epuizare totală.”