Mai jos vei găsi cele mai importante materiale de pe start-up.ro de săptămâna aceasta. Apoi știri în format scurt care nu au intrat în ultimele zile pe start-up.ro, dar sunt informații de care poți avea nevoie.

Materialele săptămânii de pe start-up.ro

Nu putem acoperi toate știrile din domeniu, nici nu ne propunem. Din acest motiv, vă oferim un nou format, mai simplu, mai eficient, care se întoarce la originile jurnalismului: știrea de coloană. Aceasta este numărul 20 al acestui rezumat săptămânal.

Think-tank american: România e în prima linie în fața Rusiei neo-imperiale

Imprevizibilitatea globală a crescut semnificativ sub administrația Trump, iar Europa trebuie să își întărească urgent capacitățile militare. Dacă Ucraina va fi împinsă spre un acord de pace nefavorabil, aceasta va încuraja Rusia să caute noi cuceriri și să își destabilizaze vecinii. România se află în prima linie în fața Rusiei neo-imperiale și trebuie să lucreze cu aliații săi pentru a menține independența Ucrainei și alianța transatlantică, cât și pentru a întări pilonul european al NATO, declară Janusz Bugajski, Senior Fellow și expert în Europa de Est din partea think-thank-ului Jamestown Foundation din Washington DC.

„Rusia caută să domine litoralul de nord și de est al Mării Negre și să-și extindă influența în Balcani și în regiunea Dunării, iar aliații și partenerii NATO trebuie să urmărească o strategie eficientă pentru a descuraja ambițiile Moscovei și orice potențiale războaie în zonă,” subliniază acesta.

Bugajski a mai arătat în trecut că România a fost mai activă pe frontul NATO decât unii dintre vecinii săi și este nevoie ca țara noastră să nu încetinească procesul democratic, să combată corupția și să creeze un mediu favorabil atragerii investitorilor și dezvoltării mediului de afaceri, evidențiind într-un raport și că România este cel mai mare și cel mai important aliat al Statelor Unite în sud - estul Europei.

“Europa trebuie să se pregătească pentru colapsul iminent al Federației Ruse. Rusia se confruntă cu probleme interne profunde din ce în ce mai severe, cu scăderea exporturilor de energie, cu epuizarea rezervelor financiare, dependența excesivă de o economie de război cu costuri mari pentru sectorul civil, cu scăderea nivelului de trai și cu perspectiva tulburărilor sociale. Instabilitatea, conflictul și ruptura statului vor avea un impact asupra tuturor statelor vecine,” mai avertizează Janusz Bugajski.

Holde Agri Invest, venituri cu 8% în creștere

Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, raportează venituri preliminare de 107,1 milioane de lei în 2024, în creștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe parcursul anului trecut, compania a exploatat o suprafață de 16.321 de hectare, +19% față de 2023, din care 1.759 de hectare au fost cultivate în regim ecologic.

În 2024, fermele din portofoliul Holde au cultivat în regim convențional grâu, rapiță, floarea soarelui, porumb, mazăre, cartofi, sfeclă, orz, precum și în regim bio grâu, mazăre și floarea soarelui. Grupul a obținut în 2024 o producție totală de 51.538 tone, din care 2.712 tone din culturi ecologice, comparativ cu o producție totală de 56.550 tone în 2023.

Indicatorul EBITDA la nivelul anului 2024 s-a ridicat la 3,3 milioane de lei, comparativ cu o valoare negativă de 9,7 milioane de lei în 2023 . Pierderea netă de 23,8 milioane de lei înregistrată în 2024 reprezintă o reducere de 30% comparativ cu 2023, în principal, din diminuarea cheltuielilor de exploatare, optimizarea costurilor operaționale și reducerea personalului.

evoMAG - vânzările către companii au urcat la 7,5 milioane de lei în 2024

Vânzările evomag către companii au urcat la 7,5 milioane de euro în 2024, echivalentul a 15% din vânzările totale ale companiei. Totodată, valoarea medie a unei comenzi pe segmentul corporate a crescut la 5.500 de lei.

evomag estimează că, până la sfârșitul anului 2025, 10% din vânzările corporate vor fi generate de servicii adiționale. Garanțiile extinse, asigurările, serviciile de asamblare și configurare pentru echipamente IT devin un factor important în procesul decizional de achiziție al companiilor.

Grupul de inginerie Simtel, profit de 36 de milioane de lei

Simtel, grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București și unul dintre liderii naționali în domeniul energiei regenerabile, raportează preliminar, la nivel consolidat, venituri operaționale de 360,2 milioane de lei în 2024, în creștere cu 20% față de 2023, și un profit net de 36,7 milioane de lei, în creștere cu 35% comparativ cu anul anterior și cu aproximativ 1,7 milioane de lei peste nivelul bugetat pentru 2024.

Agora Robotics, start-up în care Simtel deține 51% a lansat în 2024, în versiune comercială, primul robot autonom industrial dezvoltat și produs în România sub denumirea Sweep. Robotul este destinat curățării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spații comerciale, gări, aeroporturi, spitale etc. La finalul anului 2024, compania a semnat primul contract comercial pentru piața locală. Planul conducerii Agora Robotics este ca începând cu anul acesta, robotul Sweep să fie vândut și la nivel internațional.

Referitor la internaționalizarea activității, la începutul acestui an, Simtel a inaugurat o filială în Essen, Germania.

Platforma de livrări Packeta crește cifra de afaceri cu 19%

În 2024, compania a înregistrat o creștere de 19% a cifrei de afaceri, ajungând la 26 milioane de euro, iar pentru acest an estimează o creștere de 25%, pe fondul dezvoltării continue a serviciilor.

În 2024, Packeta România a continuat extinderea rețelei de puncte pick-up, ajungând la 1.031 de puncte proprii, dintr-un total de peste 6.100 de puncte pick-up și colectare dezvoltate împreună cu partenerii locali.

În 2024, livrările cross-border operate de Packeta România au crescut cu 22%, susținute de dezvoltarea infrastructurii logistice și creșterea cererii pentru livrări internaționale rapide.

Pentru 2025, compania estimează o creștere de 25% a livrărilor cross-border, accelerată de dezvoltarea piețelor din Bulgaria, Grecia și Ungaria.

80% din angajați folosesc AI la job

77% dintre angajați folosesc instrumente bazate pe AI zilnic sau ocazional la locul de muncă, potrivit unui sondaj realizat în rândul a 1.175 de respondenți la nivel național de Genesis Property, unul dintre cei mai importanți proprietari de clădiri de birouri din România. Mai mult, 88% dintre respondenți consideră că biroul lor ar trebui să aibă mai multe instrumente de automatizare, care să le facă munca mai ușoară, iar 70% vor să-și dezvolte noi competențe pe zona de AI și sisteme de automatizare.

Cei mai mulți respondenți (68%) consideră că noile instrumente bazate pe AI pot contribui la crearea de comunități în jurul spațiilor de lucru. În ceea ce privește măsurile pe care companiile ar trebui să le adopte pentru a susține acest proces, 52,2% consideră că angajații ar avea nevoie de mai multă flexibilitate, 45,3% își doresc mai multe facilități la birou, iar 38,5% cred că un acces mai bun la evenimente culturale și sociale pentru angajați ar ajuta la consolidarea comunității.

SelfPay, care oferă servicii de plată self-service, creștere a profitului

Astfel, pentru anul 2024, compania a raportat un profit net de 32,2 milioane de lei, aproape triplu față de rezultatul înregistrat în 2023 (10,8 milioane de lei). Din punct de vedere operațional, EBITDA a înregistrat, de asemenea, o creștere puternică, crescând de la 20,4 milioane de lei în 2023 la 45,4 milioane de lei în 2024 (+122,5% față de anul precedent).

SelfPay SA este listată pe piața de capital din 2021, în urma unei emisiuni de obligațiuni corporative cu scadență în 2026.

În același timp, aplicația SelfPay Now funcționează și ca un hub integrat de servicii, facilitând plata gratuită a taxelor locale și a facturilor pentru utilități.

Astfel, numărul total de utilizatori ai aplicației a crescut cu 113,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la aproximativ 604.000 utilizatori în 2024.

Cinci provocări pentru companii

Boston Consulting Group (BCG) evidențiază cinci dintre cele mai critice aspecte cu care aproape toți liderii de afaceri se vor confrunta în acest an.

Acestea sunt:

  • Tarife, competitivitate și ascensiunea Sudului Global
  • Inteligența artificială
  • Costul în creștere al inacțiunii climatice
  • Managementul costurilor ca motor al creșterii
  • Rolul de unificator - liderii de afaceri pot transforma companiile în medii sigure pentru angajați

Politehnica Timișoara pregătește profesorii pentru integrarea AI

Universitatea Politehnica Timișoara va demara un proces amplu de pregătire a cadrelor didactice din toate facultățile, având ca scop familiarizarea acestora cu instrumentele de inteligență artificială.

Folosirea inteligenței artificiale va permite profesorilor să petreacă mai puțin timp cu sarcinile repetitive, lipsite de creație și care consumă timp, astfel că vor avea mai mult timp pentru a pregăti cursurile într-un mod mai interactiv.

În urmă cu doi ani, Senatul Universității Politehnica Timișoara a aprobat un set de recomandări prin care studenții pot folosi aplicațiile de tip ChatGPT în lucrările de licență sau disertație. O regulă esențială pe care fiecare student trebuie să o respecte este faptul că orice conținut generat de programele care folosesc inteligență artificială nu va fi preluat cu titlul de adevăr sau opinie personală, ci va fi analizat și procesat din perspectiva utilizatorului.

Schimbări la conducerea Asahi Europa, deținătorul Ursus - un român conduce grupul la nivel european

În urma deciziei CEO-ului Asahi Europe & International, Paolo Lanzarotti, de a se retrage din activitatea executivă, Asahi Group Holdings (AGH) l-a promovat pe românul Dragoș Constantinescu în funcția de CEO al operațiunilor sale europene și internaționale (cu excepția Japoniei, Australiei și Asiei), începând cu 1 aprilie 2025.

Totodată, Dragoș va deveni membru al Consiliului Executiv al AGH, cu sediul central în Tokyo. Românul a condus operațiunile locale ale Ursus Breweries și pe cele ale Dreher din Ungaria între 2019 și 2021, după care a preluat rolul de Managing Director pentru operațiunile Asahi Europe & International din Germania, Austria, Republica Cehă și Slovacia.

Sony extinde gama sa de obiective

Sony extinde gama sa de obiective și lansează FE 16mm, un obiectiv prime expresiv, superangular cu deschidere mare a diafragmei de F1.8 G

Obiectivul de 16 mm pentru montură E Full-Frame oferă rezoluție înaltă, bokeh și capacități impresionante de fotografiere de aproape, ideal pentru fotografi și videografi.

Noul obiectiv G Lens oferă un bokeh impresionant, datorită diafragmei sale mari, de F1.8, și designului circular cu 11 lamele. Performanța la fotografierea de aproape este excelentă, cu o distanță minimă de focalizare de 0,15 m și un raport maxim al factorului de mărire de 0,25x în modul AF (0,13 m / 0,43 ft, 0,30x în modul MF).

Poly lansează două soluții video compacte pentru birouri

În cadrul ISE, la Barcelona, HP|Poly a anunțat noi soluții de colaborare, inclusiv Poly Studio V12 Video Bar, împreună cu servicii complete de management și suport IT.

Poly Studio V12 USB Video Bar este o soluție compactă și puternică pentru sălile mici de ședințe. Utilizând cea mai recentă generație de tehnologii NoiseBlockAI și Acoustic Fence, plus o cameră de 20 de megapixeli, Poly Studio V12 blochează zgomotul de fond nedorit pentru a asigura o comunicare clară.

Poly Studio V12 USB Video Bar se va alătura gamei HP de soluții de videoconferință de ultimă generație, fiind versiunea modernă a Poly Studio USB Video Bar. Cu acest nou model, portofoliul HP oferă o soluție potrivită pentru spații de orice dimensiune, pentru orice dotări și pentru orice tip de flux de lucru.