Peste 42.000 de români semnalează, de cinci luni încoace, lucruri care îi nemulțumesc în orașul lor: parcări abuzive, gropi, gunoaie, mașini abandonate sau blocaje rutiere prin intermediul aplicației Civic Alert.

Civic Alert este aplicația de mobil gratuită care sesizează autoritățile administrative despre problemele pe care cetățenii le semnalează în spațiul public prin trei pași simpli: fotografiere, geolocalizare pentru a înregistra adresa și selectarea categoriei în care se încadrează  problema semnalată.

Doar în București au fost sesizate până acum 1.179 gropi, adică una din șapte alerte primite. Unde sunt cele mai multe dintre ele vedeți pe harta de mai jos.

graf_2luni_A

“Am promis utilizatorilor noștri că vom folosi tehnologia și contribuția fiecăruia dintre ei pentru a îmbunătăți spațiul civic. Adică fiecare dintre noi, doar cu un telefon mobil și cu spirit civic, putem face gesturi simple pentru un oraș mai civilizat. Cum ar fi să punem pe hartă groapa din fața casei sau din drumul spre birou. Orice problemă, pentru a fi rezolvată, trebuie mai întâi să fie măsurată.”, a spus Adrian Stănescu, fondator Civic Alert.

Civic Alert la cinci luni de la lansare

43.130 de utilizatori și 15.604 de alerte au fost înregistrate în primele cinci luni de când a fost fondat Civic Alert. Clasamentul celor mai des raportate probleme se menține și în a cincea lună: parcări abuzive, gropi, gunoaie și mașini abandonate, trotuar deteriorat, sau blocaj rutier. 632 dintre ele au fost rezolvate, marea lor majoritate fiind în diverse stadii de evoluție, la autorități.

Majoritatea utilizatorilor Civic Alert au telefoane cu sistem de operare Android (65,7%), urmați de iOS (33,9%).

Am pornit de la premisa că autoritățile abilitate să rezolve problemele cetățenilor nu știu întotdeauna despre existența lor. Civic Alert a apărut după ce timp de două luni mi-am promis zilnic că voi sesiza primăria despre semaforul lipsă de lângă parcul unde îmi plimb copiii. Puțini avem timp să facem cereri scrise și să le depunem personal. Dar putem face o poză cu telefonul mobil.", a mai spus Adrian Stănescu.