Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri va lansa miercuri, 20 iulie 2016, încă unul din cele zece programe naţionale pe care le gestionează anul acesta: Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural.
Prin acest program ministerul își dorește încurajarea şi stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural prin instituirea unei scheme de ajutor de minimis.
Bugetul alocat programului pe anul 2016 este de 25.900.000 lei, iar prin implementarea acestuia în anul 2016 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minim 207 de beneficiari. Valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil este de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 125.000 lei pentru fiecare beneficiar.
Prin acest program se finanţează implementarea celor mai bune planuri de investiţii/planuri de afaceri depuse online de către aplicanţi, aici.
Calcularea punctajelor planurilor de investiţii/afaceri se face în mod automat, transparent şi în timp real. Începând din data de 20 iulie 2016, ora 10:00, va fi activă aplicația de înscriere în cadrul Programului national multianual pentru înființtarea și dezvoltarea IMM în mediul rural.
Procedurile de implementare ale Programelor precum şi anexele acestora sunt disponibile, aici.
“Finanțările disponibile prin intermediul programelor naționale pot fi utilizate ca un catalizator pentru stimularea antreprenoriatului rural. 2016 este doar începutul unei perioade în care accesul la finanțare este mai facil pentru firmele existente și cele cu potențial din toate zonele rurale. Noile programe de finanțare disponibile din bugetul de stat și din fonduri europene stimulează crearea unui mediu în care antreprenoriatul rural să se dezvolte”, spune Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în cadrul MECRMA.
Obiectivul principal al programului îl constituie stimularea şi sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate în mediul rural, prin creşterea numărului de locuri de muncă şi al IMM-urilor în mediul rural, facilitarea accesului IMM-urilor înfiinţate în mediul rural la sursele de finanţare, în contextul reducerii discrepanţelor economice dintre mediul urban şi cel rural.