De multe ori, în ultimii ani ne plângem că a murit inovația, că toate telefoanele sunt la fel. Ei bine, aceste telefoane realme chiar sunt diferite și aduc ceva nou, un capac pe spate care este sensibil la temperatură și-și schimbă spatele. Când este cald este alb-bej și când se face frig se albăstrește, ca noi oamenii când stăm prea mult la zăpadă.
Știu că printre voi o să fie și unii mai cinici: mare brânză, e o tâmpenie. Da, poate că nu schimbă lumea, dar măcar vine cu ceva diferit. Nu o să fug să-mi cumpăr acest telefon pentru acest spate, dar sigur e mai interesant decât unul boring ca această variantă cu piele vegană. Mie mi se pare cool și vreau să văd mai multe companii care experimentează fie că e prin așa ceva sau ca Nothing cu produsele lor.
Oricum, hai să vă trecem la treabă și să vă povestesc mai multe despre realme 14 Pro și 14 Pro+.
Design utilizare și ecran
Atât 14 Pro, cât și Pro + pot fi cumpărate cu spatele acesta, dar există și variante clasice dacă dorești. Altfel, amândouă sunt telefoane clasice cu un ecran mare de 6,8 inci, subțirele la 7,8 mm pentru 14 Pro și 8,3 mm pentru Pro +. Asta pentru că varianta Pro + are margini drepte, nu rotunjite precum 14 Pro care cântărește 179 de grame, în timp ce 14 Pro + este mai greu la 196 de grame. Oricum, amândouă telefoanele se simte bine în mână și au o calitate bună a construcției. Amândouă au certificare IP68/69 la apă și praf.
Ambele au un modul de cameră similar, rotund, însă 14 Pro+ chiar are 3 camere foto acolo, pe când 14 Pro are doar una principală, una macro (care putea să lipsească) și una placeholder. Însă ambele au trei blițuri, iar 14 Pro+ vine și cu o noutate în zona asta.
Ambele telefoane sunt dual SIM, au difuzoare stereo, cameră de tip punchole, senzor infraroșu și senzor de amprentă sub ecran. Modelul Pro+ are rama lucioasă, în timă ce 14 Pro este mat. Amândouă îmi plac, sunt ergonomice și nu simt nevoia de a folosi o carcasă cu ele. În cutie nu găsești încărcător, ci doar cablu și o husă gri închis din silicon.
Display-urile telefoanelor sunt OLED-uri de calitate cu o rată de refresh variabilă de 120 Hz pe care conținutul video arată bine. Amândouă sunt similare ca intensitate luminoasă cu realme 14 Pro care are o opțiune de extra brightness. Mi-au plăcut amândouă și cred că sunt bune pentru consum media, iar în zilele de test am prins și soare puternic și s-au descurcat cu brio. Trebuie să ții cont că modelul plus are o rezoluție 1,5K și 14 Pro are FHD, însă unul lângă altul rulând același clip de pe YouTube nu o să observi diferența.
Display-ul lui realme 14 Pro+ se mai remarcă prin faptul că aremargini negre uniforme de jur împrejur de 1,6 mm. Ambele ecrane au PWM Dimming 3840 Hz pentru protecția ochilor, ceea ce e mișto.
Are difuzoare stereo și au destul de mult volum, dar duc lipsă de bas și la maximum poate fi deranjant. Not good, not terrible. Utilizabil. Asta e valabil la ambele telefoane.
Deci construcția este una de calitate, dar cumva designul este ușor în vechi în lumea telefoanelor cu margini drepte mai boxy cum e trendul acum.
Performanță și autonomie
La nivel de specificații, ambele telefoane se remarcă prin faptul că au baterii mari de 6000 mAh de siliciu carbon care oferă o autonomie cum nu am mai văzut. În testul PC Mark de autonomie, realme 14 Pro a obținut peste 21 de ore de funcționare. De vreo 2 ani de când folosesc acest test pentru autonomie nu am văzut niciodată o asemenea utilizare. Cel mult am văzut 19 ore.
În mod ciudat, relame 14 Pro+ a obținut doar 10-11 ore în testul ăsta. Eu cred că este un bug deoarece în utilizarea normală am văzut un screen on time de peste 7 ore cu o singură încărcare cu o utilizare mixtă de gaming, browsing, YouTube, Netflix și așa mai departe.
Deci avem de-a face cu telefoane cu autonomie mare de două zile într-un regim mixt de utilizare. Apoi cu încărcarea lucrurile stau bine cu 45 de wați pentru 14 Pro și 80 de wați pentru 14 Pro+.
Atât realme 14 Pro, cât și 14 Pro+ au 12 GB RAM, dar procesoare diferite, însă amândouă realizate cu un proces de fabricație de 4 nm. Realme 14 Pro are Dimensity 7300, în timp ce realme 14 Pro+ are un Snapdragon 7s Gen 3. Există diferențe mici în testele sintetice cu un plus pentru Snapdragon 7s Gen 3, dar distanța este mică și abia observabilă în utilizarea reală. În aplicațiile obișnuite ambele telefoane merg la fel de bine, aplicațiile sunt fluide, se lansează rapid din fundal și nu am avut probleme.
În jocuri mai serioase din puncte de vedere grafic ca Genshin Impact am văzut că 14 Pro+ cu Snapdragon 7S Gen 3 rezistă un pic mai bine în timp și nu se încinge la fel de tare. După vreo 30 de minute de joc 14 Pro+ avea tot în jur de 59-60 Fps pe setări low și cam 38-39 de grade celsius, în timp ce 14 Pro avea o fluctuație mai mare a FPS-ului și temperatura era pe la 41 de grade. În alte jocuri mai lite așa precum Archero 2 nu o să vezi diferențe între cele două terminale. Procesoarele sunt suficient de performante cât să ducă și mai sus de 60 de FPS și în jocuri care permit precum Mobile Legends Bang Bang sau Call of Duty Mobile am văzut 115-120 FPS, respectiv 86-90 de FPS de-a lungul unor meciuri. Deci da, nu ai nevoie de telefoane flagship ca să rulezi jocuri la un frame rate mare, cu anumite compromisuri la nivel grafic, bineînțeles.
Deci, în teorie 14 Pro+ este mai performant, dar nu o să observi diferența decât în anumite scenarii specifice. Ambele telefoane rulează bine și oricine ar cumpăra telefonele în 2025 cred că o să fie mulțumit.
Camere foto și software
Și acum să trecem la factorul diferențiator cel mai mare între aceste modele: camerele foto. Ambele telefoane au o cameră principală de 50 MP, dar cea de pe 14 Pro+ are o deschidere mai mare a diafragmei, iar senzorul este ceva mai mare. De asemenea, versiunea plus are un senzor ultrawide și o cameră periscop cu zoom optic 3x, ce nu prea vezi pe acest segment de preț. Nothing a anunțat Phone 3a care are și el tot o cameră periscop și e de așteptat să coste tot cam atât. Însă nu e o noutate pentru realme care a avut o cameră periscop de 64 MP tot cu zoom optic 3x și pe realme 12 pro+.
Oricum, aici marele neajuns e la 14 Pro care nu are cameră ultrawide și mi se pare super lame că au pus o cameră monocrom de 2 MP. Nu înțeleg deloc această decizie și puteau pune măcar una de 8 MP, chiar dacă nu foarte performantă. Probabil au făcut asta să facă cumpărătorii să treacă la modelul mai scump, Pro+.
Ambele telefoane scot poze similare pe senzorul principal și arată bine în lumină naturală, dar Pro+ are imagini ușor mai luminoase și cu mai puțin zgomot pe timp de noapte. Când te duci pe zoom vei observa mai multe detalii datorită camererei telefoto atât la 3x, cât și la 6x. Camera telefoto scoate poze bune până pe la 10x, apoi scade mult în calitate și ce este dincolo de 30x nu este utilizabil. Realme se laudă că e primul telefon care se duce la 120x. Poate că e un motiv pentru asta ca pozele nu ies bine.
Pe selfie-uri aceeași poveste, versiunea plus scoate poze mai sharp și mai luminoase datorită senzorului de 32 MP vs cel de 16 MP de pe realme 14 Pro.
Portretele făcute de telefoane mi-au plăcut cu un bokeh frumos, dar și filtrul cinematic din modul street de fotografiere. E mai contrastant si îmbină tela and orange. E un look cool. Altfel au modurile clasice de fotografiere și filmare precum slomo sau timelapse, dar și fotografie subacvatică pentru că asta e un trend în 2025. Am văzut și la Oppo cu seria Reno de anul acesta că promovează fotografia sub apă.
Vă ziceam de acea premieră cu blițurile. Realme îi zice Magicglow, iar în esență este un bliț mai puternic ca să faci poze mai bune pe timp de noapte, cu un subiect în cadru. Cineva la o petrecere, de exemplu. Cele trei blițuri se aprind și poți selecta intensitatea luminoasă și căldura. E ceva mai bine față de un bliț normal, dar nimic revoluționar aș zice. Ar putea fi mișto dacă mergi la multe petreceri de club și pui fotografiile pe Insta.
Oricum, telefoane decente pentru fotografie și dacă vrei mai mult la capitolul acesta atunci realme 14 Pro+ este telefonul pe care îl vrei.
Telefoanele vin cu Android 15 peste care e aplicată interfața realme care e ok. Nimic special, dar nimic care să mă deranjeze decât faptul că telefoanele vin cu o tonă de aplicații și jocuri preinstalate. Există un sidebar cu funcții utile, Google Circle to Search și puține funcții AI. Pe poze ai AI Eraser care poate fi util și AI Ultra Clarity care crește sharpness-ul unei imagini. Funcționează doar în anumite scenarii precum această imagine a unei plante, dar nu neapărat și pentru acest cadru cu pisica, iar pentru oameni nu recomand să o folosiți.
Concluzie realme 14 Pro și realme 14 Pro+
Per total, sunt telefoane bune și nu am observat puncte slabe majore. Fiecare are limitările și compromisurile sale specifice zonei de preț. Însă aici există și mare competiție cu modele precum Poco X7 Pro care vine cu un procesor mai performant, o baterie la fel de mare, un ecran mai bun, dar care nu are o cameră periscop, însă e și mai ieftin.
Realme 14 Pro cu 256 GB stocare costă 1999 de lei, iar 14 Pro+ la 256 GB e 2500 de lei și varianta cu 512 GB ajunge la 2700 de lei. E clar că cele două terminale sunt în competiție directă cu modelele Redmi Note 14 Pro și Pro+ de la Xiaomi. Mie îmi place mai mult realme 14 pro+ că are o cameră periscop, o baterie mai mare și o cameră de selfie de 32 MP. Deci victorie realme.
La modelul de bază, victoria nu e clară, ba chiar Redmi Note 14 Pro ar putea fi o alegere mai bună. Display-ul Xiaomi are o rezoluție mai mare, are sticlă Victus 2, cameră de 200 MP vs una de 50 MP și Redmi are o cameră ultrawide. Practic, din punctul meu de vedere realme are doar avantajul bateriei mari și autonomiei.
În concluzie, Îmi place spatele care se schimbă în funcție de temperatură. Nu-mi place că realme 14 Pro nu are cameră ultrawide, îmi place că 14 Pro+ are cameră periscop, nu-mi place că vin cu multe aplicații preinstalate, imi place autonomie la ambele modele și că se încarcă repede. Sunt modele capabile care ies puțin în evidență într-un segment foarte aglomerat.