Și cu asta am realizat și prima diferență între cele două modele. Unul are conectvitate 5G, altul 4G. Însă să nu ne grăbim și să vorbim mai întâi despre design.

Cele două telefoane au un look similar, însă ambele modele se pot lăuda cu un design „ripple holographic” ca să citez direct compania, astfel spatele telefoanelor au un fel textură dinamică 3D ondulată, adică lumina se plimbă și se unduiește într-un mod interesant. Astfel, culoarea se schimbă ușor în funcție de cum lumina lovește spatele telefoanelor. Mi se pare un efect destul de cool, dar nu mă omor după culorile acestor modele. Acest realme 9 are o culoare numită Sunburst Gold, iar realme 9 5G este stargaze white.

Mai departe, după cum puteți vedea, modulele camerelor sunt identice, iar telefoanele par la fel de mari, însă există mici diferențe. Realme 5G este ceva mai gros și mai greu cu 8,5 mm grosime și cu 188 de grame greutate, în timp ce realme 9 cântărește 178 de grame și are o grosime de 8 mm.

În realitate, nu pot să zic că am sesizat o diferență la acest capitol și ambele telefoane se simt la fel de plăcut în utilizare. Apropo de asta, telefonul 4G este mai manevrabil cu o singură mână datorită ecranului de 6,4 inci. În timp ce modelul 5G are un display de 6,6 inci.

Ambele au rame argintii din plastic, difuzor, port de încărcare USB-C și mufă de căști în partea de jos. Pe laterale avem butoanele de volum și de pornire și sertarele pentru SIM. Modelul 4G este dual-SIM și are suport pentru microSD, iar cel 5G poate fi utilizat cu o singură cartelă și are și el suport pentru card microSD. De asemenea, modelul 5G are senzorul de amprentă integrat în butonul de pornire pe lateral, nu în ecran precum cel 4G.

La acest capitol telefoanele se diferențiază destul de puțin și preferenția pentru un model sau altul se va rezuma la preferințe personale în privința culorii, asta dacă nu este pentru tine primordial ca telefonul tău să fie dual-SIM, atunci ai o singură variantă, realme 9.

Înainte să trecem la display, specificații și camere foto vreau să-ți mulțumesc că ai dat click pe acest video și dacă vrei să mai facem astfel de materiale ne-ar ajuta dacă te-ai abona pe canal. Și acum să continuăm.

Display: realme 9 4G și realme 9 5G

Ambele display-uri au o rezoluție FHD+, iar realme 9 are o rată de refresh de 90Hz, în timp ce modelul 5G ajunge la 120 Hz. Modelul 4G poate funcționa la o rată de 60 sau de 90 Hz, în timp ce modelul 5G poate urca până la 120 Hz când scrolezi pe Facebook și scade la 48/50 Hz când urmărești filme. Rezultatul este unul mai smooth pe realme 9 5G, însă nu cu mult.

Pe de altă parte, display-ul lui realme 9 este mai luminos și are un maxim de 1000 de niți, în timp ce realme 9 5G ajunge la 600 de niți. Asta ar putea fi foarte important deoarece pe timp de soare puternic ți-ar putea fi greu să vezi pe modelul 5G, în timp ce 1000 de niți pe cel 4G va fi suficient și vara.

La nivel de consum media, ambele ecrane sunt foarte ok și te vei putea bucura de filme și jocuri la fel pe ambele telefoane, însă modelul 4G are un display AMOLED, în timp ce cel 5G vine cu un IPS. Iar realme 9 4G are și un mod de afișaj numit Pro Cinematic prin care oferă culori mai saturate decât realme 9 5G ce nu dispune de acest mod.

La acest capitol, în opinia mea, victoria trebuie să o dau modelului 4G deoarece un ecran AMOLED oferă un contrast mai mare, culori mai aprinse și mi se pare mai importantă luminozitatea mai puternică decât diferența dintre refresh rate la 120 Hz față de 90 Hz.

Specificații realme 9 4G vs realme 9 5G

Realme 9 4G vine cu un procesor Snapdragon 680 și va fi disponibil în variante cu 8 sau 6 GB RAM DDR4, iar spațiu de stocare va fi unul de 128 GB. Realme 9 5G este dotat cu procesorul Snapdragon 695 5G și este disponibil cu 4 GB RAM și spațiul de stocare poate fi de 64 sau de 128 GB.

Diferențele pe hârtie între cele două chipseturi sunt minime, Snapdragon 680 având nucleele tactate mai sus la 2,4 și 1,9 GHz, în timp ce Snapdragon 695 5G are nucleele la 2,2 Ghz și 1,7 GHz. În practică, procesorul cu care este dotat modelul 5G este mult mai performant în testele sintetice realizate cu Geekbench sau cu 3DMark. De cele mai multe ori, am văzut scoruri duble sau triple pentru realme 9 5G față de realme 9.

În realitate, aplicațiile se deschid la fel de repede și nu am sesizat o diferență notabilă între cele două la acest capitol. În jocuri, numărul de FPS-uri este similar și telefoanele s-au comportat similar. Totuși nu înțeleg ideea de a pune un procesor mai performant, însă mai puțină memorie RAM? Sigur, poate fi extinsă din software, însă cumva simți că pierzi indiferent de modelul pe care-l alegi.

Bateriile sunt masive pe ambele telefoane cu o capacitate de 5000 mAh, suficient pentru cel puțin o zi și jumătate de utilizare. În schimb, realme 9 4G se poate încărca la 33 de wați, în timp ce realme 9 5G la 18 wați, iar asta se traduce în mai puțin timp petrecut la încărcat pentru modelul 4G. În 30 de minute realme 9 s-a încărcat 28% în timp ce realme 9 5G s-a încărcat doar 16%.

La nivel de conectivitate, câștigă modelul 5G deoarece vine cu conectivitate 5G, Wi-Fi 6 și bluetooth 5.2, pe când realme 9 are doar 4G, Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.1

Per total, în ceea ce privește performanța, modelul 5G este ceva mai performant și cumva mai future proof datorită acelei conexiuni și s-ar putea să reziste mai bine în timp. Pe de altă parte, dacă nu te interesează conexiunea 5G și plănuiești să schimbi telefonul peste doi ani atunci mergi pe modelul 4G. Mai departe, să vorbim și despre camerele foto, un departament unde există mai multe diferențe între cele două telefoane.

Camere foto

realme 9 5G este dotat cu un senzor principal wide de 50 MP f/1.8, alături de un senzor monocrom pentru fotografii alb-negru și un senzor macro. Camera de selfie este de 16 MP f/2.1. realme 9 4G este dotat cu un senzor principal wide de 108 MP de la Samsung, un senzor de 8 MP ultrawide și altul macro. Camera de selfie este tot de 16 MP dar cu o deschidere a diafragmei de f/2.5.

Doar privind în mare aceste specificații aș putea spune că realme 9 4G este un telefon mai util în ceea ce privește fotografia deoarece acel senzor de 108 MP permite un zoom 3x mai bun deoarece ai de unde să tai, camera ultrawide este utilă pentru peisaje urbane, în timp ce senzorul alb-negru e cam degeaba, iar ambele camere foto macro sunt inutile.

Analizând fotografiile realizate cu senzorii principali ai celor două telefoane nu putem vedea mari diferențe. Pe timpul zilei ambele telefoane scot fotografii bune pentru social media. În unele cazuri senzorul de 108 MP scoate mai multe detalii, însă nu este cazul tot timpul, iar asta cred că se datorează senzorului monocrom care e capabil să redea mai multe detalii, astfel realme 9 5G cu camera de 50 MP face fotografii chiar mai clare decât cel cu 108 MP.

Mai trebuie menționat faptul că prin faptul că poate combina mai mulți pixeli, camera de 108 MP poate realiza fotografii ceva mai clare în lumină scăzută. La selfie-uri ambele telefoane se descurcă la fel. Unde mai câștigă realme 4G, prin neprezentare la luptă, ca să zic așa, este la capitolul ultrawide deoarece modelul 5G nu dispune de un altfel de senzor. La video, rezultatele sunt similare și ambele pot filma HD sau Full HD atât pe camerele principale, cât și pe cele de selfie. Nicinul 4K.

Unde punctează în schimb modelul 5G este prin faptul că are modul numit dual-video prin care poți filma cu camera de selfie și cu camera principală în același timp și asta poate e important pentru tine și în modul de fotografiere street poți realiza și poze RAW nu doar JPG cum poți pe modelul 4G, iar pe video există și modul ultrasteady, ce lipsește pe versiunea cu 4G.

Bun, și acum să enumerăm motivele pentru care ai alege realme 9 5G sau realme 9 4G.

Puncte pro realme 9 5g

  • Wi-Fi 6
  • Conectivitate 5G
  • Ecran mai mare
  • Procesor mai performant

Puncte pro realme 9 4G

  • Mai ușor de utilizat cu o mână
  • Camere foto mai utile
  • Ecran OLED
  • Încărcare mai rapidă
  • Dual-Sim

Preț realme 9 4G și realme 9 5G

Înainte să tragem concluzia acestui comparativ trebuie să vă spun și cât costă aceste telefoane, nu? Ei bine, realme 9 4G are un preț recomandat de de 1300 de lei, versiunea cu 6GB RAM și 1400 de lei cu 8 GB, în timp ce realme 9 5G are un preț recomandat de 1200 de lei pentru versiunea cu 64 GB stocare și 1300 de lei pentru modelul cu 128 GB.

Nu prea înțeleg de ce realme a ales să facă această diferențiere pentru realme 9 și ar fi fost ideal un mix ale celor două telefoane.

Acestea fiind zise, conectivitatea 5G mi se pare importantă deoarece reprezintă viitorul, însă în cazul de față eu aș alege modelul 4G deoarece în acest moment apreciez mai mult încărcarea mai rapidă, ecranul OLED, mai multă memorie RAM și faptul că are cameră ultrawide, nu una alb-negru. Dacă ai un buget foarte limitat eu zic să mergi pe realme 9 4G cu 6GB RAM, dar dacă mai ai 100 de lei în buzunar atunci poți alege versiunea cu 8 GB RAM.