Camil Moldoveanu a făcut prima firmă în facultate, când făcea service și întreținere pentru calculatoare. A crescut-o, între timp a devenit campion mondial la jiu jitsu brazilian, și a început să dezvolte un produs pentru sportivi. După ce și-a dat seama că ideea sa era prea nișată, lucrează acum la ReFlex, un sistem care să ajute fizioterapeuții să fie mai productivi, iar recuperările mai ușoare pentru pacienți. Am vorbit cu el în cadrul proiectului Start-Up Corner.
Fizioterapia e un domeniul al medicinei în continuă creștere, pe fondul recuperării corecte după accidentări, dar și a stilului de viață sedentar al oamenilor. În Statele Unite e meseria cu cea mai mare creștere, fiind peste 400.000 de specialiști, inclusiv maseuri. ReFlex a venit pe fondul acestor trenduri, dar și prin evoluția ideii inițiale foarte nișate a lui Camil Moldoveanu și a echipei sale.
Proiectul ReFlex a pornit inițial sub numele de GoFight, transformat apoi în Jaboo. Era o brățară pentru practicanții de jiu jitsu, care măsura loviturile și sportivii puteau să vadă cât de bine se descurcă. Dar în discuțiile cu investitorii, Camil Moldoveanu și-a dat seama că aceștia aveau încredere în echipă și în produs, dar nu înțelegeau foarte bine piața. Pe fondul experienței personale, pentru că a trecut prin fizioterapie, s-a gândit că, folosind senzorii de la Jaboo și adăugând o platformă specială, ar putea să realizeze ceva util atât pacienților, cât și clinicilor de fizioterapie. Brusc, investitorii erau mai luminați, iar între timp a primit și finanțare.
Cum funcționează ReFlex
ReFlex ajută mai multe categorii de persoane care sunt implicate în procesul recuperării după accidentări și se va concentra momentan doar pe fizioterapia pentru genunchi. Camil mi-a explicat că ReFlex e de ajutor pentru pacienți, fizioterapeuți, dar și pentru proprietarii de clinici, în căutare permanentă de softuri care să eficientizeze procesele și să genereze venituri suplimentare.
„Problema pacienților e că după ce se recuperează parțial au impresia că au terminat. Mulți cred că fizioterapeuții continuă recuperarea pentru a tarifa suplimentar. Cu toate acestea, e o problemă. Când te recuperezi nu trebuie doar să treci peste durere și mobilitate, dar trebuie să întărești ligamentele și musculatura, ca să nu fii vulnerabil la o nouă accidentare“, spune Camil. Pornind de la această premisă, pacienții pierd sănătate și bani, fizioterapeuții pierd potențiali clienți, iar în țările unde recuperarea e acoperită de asigurări, firmele de resort plătesc degeaba.
ReFlex nu poate să înlocuiască fizioterapeuții. Cu toate acestea, poate ajuta industria să scaleze și să crească mai ușor. Practic, un specialist poate trata în același timp mai multe persoane, pentru că monitorizarea va fi făcută de senzorii echipei ReFlex, nu ochiometric. În plus, pentru a crește industria, trebuie să deschizi mai multe clinici de recuperare. Cu toate acestea, nu există un protocol standard de recuperare, iar fizioterapeuții juniori au nevoie de suport. „Fizioterapeuții nu vor fi niciodată înlocuiți de un dispozitiv. Relația dintre un specialist bun și pacient nu va fi înlocuită niciodată. Noi vrem să construim un smart assistant pentru ei, care să fie vândut către clinici și fizioterapeuți, nu direct către pacienți“, explică Moldoveanu.
Astfel, imaginează-ți o clinică unde un fizioterapeut are cinci pacienți în același timp. Nu poate să-i urmărească pe fiecare în parte, iar mulți dintre aceștia „fură“. În loc să facă 30 de repetări dintr-un exercițiu, fac doar 10. Dacă un fizioterapeut pune senzorii pe pacienți, aceștia pot să vadă și o vizualizare a exercițiilor, primesc notificări sub formă de vibrații atunci când nu execută bine, dar sunt și urmăriți de sistem pentru a nu fenta.
Un alt avantaj al ReFflex e faptul că poate măsura evoluția recuperării unui pacient. Când acesta intră în clinică, se pot face niște măsurători și să se raporteze la acestea pentru a evolua. „Când vii în clinică poți face 4-5 seturi de exerciții selectate, iar acelea vor fi primele tale date dintr-un timeline. Când vrei să vezi unde ești, compari cu timeline-ul inițial“, spune Camil Moldoveanu. Astăzi, astfel de date nu sunt disponibile fizioterapeuților. E o meserie nu foarte veche, așa că fiecare specialist are un mod de a evalua inițial daunele cauzate de o accidentare, iar apoi evoluția e urmărită cu greu. „Credem că tehnologia poate să te ajute să crești skill-urile și să ajutăm și proprietarii de clinici“, crede cofondatorul ReFlex. De altfel, pe viitor, după ce ReFlex va fi implementat în mai multe clinici, se vor putea face inclusiv comparații între pacienți cu aceleași probleme.
Senzorii vor fi închiriați
ReFlex va vinde senzorii și sistemul de vizualizare (softul) către clinici sau către fizioterapeuți. Pacienții vor închiria acești senzori și îi vor lua acasă, pentru a-și urmări progresul după un anumit nivel al recuperării. ReFlex va avea o platformă cu exerciții și programe de recuperare. Acum, românii vor să-i convingă pe cei de la Spitalul Charite din Germania pentru a le pune la dispoziție un protocol pentru recuperare. De asemenea, spitalele vor putea avea protocoalele proprii incluse în programe sau unele realizate de șeful fizioterapeuților. În timp, specialiștii vor putea să-și creeze propriile programe.
Prima variantă a ReFlex va avea un focus pentru genunchi, unde accidentările sunt destul de comune. Momentan, planurile companiei e să vândă soluția pentru 500 de euro pe set, care conține aplicația și doi senzori. De asemenea, pe lângă această plată va exista și un abonament lunar de 10 euro pe lună cu rapoarte mult mai detaliate pentru fizioterapeuți și clinici. Camil Moldoveanu se gândește și la o soluție de monetizare prin închirierea senzorilor punctual, către fizioterapeuți individuali, atunci când aceștia au nevoie. De altfel, una dintre metodele prin care ar putea fi util un produs ca ReFlex e pentru pacienții care nu sunt din același oraș cu o clinică. Dacă cineva vine la București să se opereze, va face recuperarea în orașul său. Cu asemenea senzori, recuperarea ar putea fi urmărită cu atenție de către fizioterapeuții de la clinica unde s-a făcut operația.
„Nu vom fi însă un CRM pentru clinici, dar proprietarii și managerii vor vedea protocolul, dacă exercițiile recomandate au fost făcute, cât timp se lucrează cu pacientul, cât de încărcați sunt specialiștii și cum se lucrează“, explică Moldoveanu.
Investiție din Austria
ReFlex a fost acceptat la programul de accelerare MVP Academy, iar pe scenă, la Demo Day, Camil Moldoveanu a anunțat și o primă investiție în companie. Austriecii de la amb Holding, specializați în domeniul construcțiilor și a agriculturii, au investit aproximativ 150.000 de euro în ReFlex. În România, amb Holding are investiții în construcții, construiesc un hotel în Otopeni, dar au băgat fonduri și în vinurile Liliac.
Obținerea investiției a fost un maraton. Au stat la masă cu investitorii și avocații de dimineață până spre noapte, dar au reușit să se pună de acord.
Luna aceasta vor începe primele teste cu varianta beta a ReFlex la clinica Kinetic Plus din Brașov a lui Andrei Gheorghiu, o clinică deschisă spre inovație, care a lucrat și cu românii de la Mira Rehab, specializați în soluții pentru persoanele cu probleme de mobilitate. ReFlex poate fi de ajutor și pentru clinici mari, pentru că acestea pot să trimită pacientul acasă, atunci când ajung la 70% din recuperare, putând fi urmăriți. În Statele Unite, aceste lucruri deja se petrec, dar pe Skype.
De la depanare la startup
Camil are o poveste clasică de antreprenor în IT în România anilor 2000. A terminat la profil matematică-informatică și și-a făcut o firmă pentru service de PC-uri care externaliza departamentul de IT, oferind și consultanță. Toată lumea care voia să-l plătească avea nevoie de la el de o entitate legală și așa s-a născut Connsys, firma care avea să-i aducă mare parte din venituri în anii care au urmat.
„Astăzi avem 30 de clienți cu care colaborăm. Case de avocatură mari, dar și branduri precum Garanti Bank, Samsung, Danone“, spune Camil Moldoveanu despre Connsys, afacere în care au rămas implicați doi dintre partenerii săi, în timp ce el lucrează la ReFlex.
În ReFlex, Camil lucrează cu Andrei Kluger, cofondator și partener, care ocupă funcția de director tehnic al companiei. Cu acesta a împărțit același spațiu de birouri multă vreme și a văzut de ce e capabil. De altfel, îmi spune Camil, îl consideră pe Andrei un geniu în zona de tehnologii embedded. Împreună cu el a început să facă un proiect, pentru a vedea cum lucrează împreună. Au realizat un CRM pentru casele de traduceri, dar nu au avut piața pe care să-l vândă. Apoi au încercat să lanseze un joc, dar și-au dat seama că nu se pricep la asta și ar trebui să muncească la un proiect care să se potrivească cu skill-urile lor.
După ce vor începe testele cu ReFlex, vor ca în decembrie să mai aibă o rundă de teste în clinici internaționale, în februarie să lanseze varianta a treia a beta-ului, iar în mai să lanseze campania de precomenzi. Camil spune că în momentul de față sunt în căutare de clinici pentru noi teste clinice. Au nevoie de cinci parteneri de la care să ia feedback.
Ce e cu Start-up Corner? Fiecare articol se termină cu patru categorii speciale – Inspiration, Fears, Solution și Culture. Vrem să aflăm cine sunt oamenii care i-au inspirat pe fondatori, fricile lor, soluțiile la problemele ecosistemului din România și cărțile care i-au inspirat. Proiectul este susținut de Banca Transilvania.