Gama ConceptD deja are un renume printre editori foto, graficieni, artiști și editori video pentru designul produselor din această gamă, pentru componentele calibrate perfect pentru munca creativă și pentru senzația premium oferită. Acer ConceptD 3 Ezel duce lucrurile un pic mai departe din punct de vedere al designului, cu un form factor minimalist și utilitarist care aduce un twist futurist.

Design

Acer ConceptD 3 Ezel respectă liniile, culorile și materialele folosite și de modelele anterioare ale gamei. Vorbim despre un laptop alb cu linii drepte, simple, realizat din metal rezistent și cu o greutate de circa 2 kilograme. Nu e nici mic, nici foarte ușor, fiind gândit ca un device care va ocupa permanent un loc în spațiul tău creativ.

Capacul are o balama argintie care atrage imediat atenția, iar apoi se observă grosimea diferită a acestuia - e ca o treaptă de câțiva milimetri. Aceste elemente au o motivație bună - balamaua permite rabatarea ecranului în numeroase poziții, pentru a se adapta cât mai bine nevoilor tale de muncă și de creativitate. Îl poți ajusta în orice unghi vrei, poți transforma laptopul într-o tabletă grafică generoasă, poți arăta munca ta clientului fără ca acesta să trebuiască să vină în spatele tău după fiecare retuș. Modul în care se rotește ecranul e similar cu ce am mai văzut la Predator Triton 900, dar mecanismul e diferit, balamaua fiind prinsă de tot axul central al ecranului, nu doar pe marginile laterale. Asta permite o rigiditate mai crescută, lucru care îți oferă o stabilitate mai mare - nu trebuie să-ți faci griji că ecranul ți se va lăsa în jos când desenezi, de exemplu.

Pentru a-l roti, va trebui să apeși destul de tare pe marginile de sus, lucru care mi-a dat emoții de fiecare dată. Un mecanism pe bază de buton mecanic (sau chiar o panglică) m-ar fi făcut să fiu mult mai liniștit - nu de alta, dar magneții de la bază sunt destul de puternici și trebuie să apeși destul de tare pe panelul IPS pentru a-i desprinde. Apropo de panel, acesta este înconjurat de margini destul de subțiri pe laterale, dar măricele sus și jos.

Sub display observăm o grilă pentru difuzoare, dar și tastatura retroiluminată cu LED-uri portocalii. Trackpad-ul este foarte generos și neted, lucru care mi-a plăcut, iar într-o fantă din partea stângă stă ascuns un stylus cu care poți lua notițe sau cu care poți lucra în programele de design.

La capitolul conectivitate, am fost surprins să descopăr cât de bine dotat e Acer ConceptD 3 Ezel. Ai tot ce ți-ai putea dori, inclusiv USB-C cu Thunderbolt, HDMI, Mini Display Port, port pentru cablu de rețea, cititor de carduri SD, Jack și două USB-uri de dimensiuni standard. Portul de încărcare e unul proprietar Acer, iar brick-ul nu iese cu nimic în evidență.

Per total, din punct de vedere al designului, Acer ConceptD 3 Ezel e un laptop superb cu un aer retro-futurist, potrivit într-un birou destinat muncii de creație, într-un studio foto, într-o sufragerie decorată avangardist. E făcut dintr-un aliaj de magneziu și aluminiu și e tratat astfel încât carcasa albă să nu devină gălbuie în timp și să nu se păteze în vreun fel.

Display

Display-ul e unul dintre punctele forte ale acestui laptop. Vorbim despre un ecran generos de 15,6 inch cu rezoluție Full HD și cu o rată de refresh standard de 60Hz. Nu e cel mai impresionant ecran din punct de vedere al rezoluției și clar nu e un display pentru gaming. Totuși, unde strălucește (la propriu și la figurat) este la acuratețea culorilor. Ecranul are o luminozitate mare, un contrast foarte ridicat și culori vii, dar oferă și o acuratețe mare pentru designeri, ilustratori și videografi. E validat de Pantone, deci știi sigur că te poți baza pe el, și te scapă de nevoia de a-l calibra.

E unul dintre cele mai frumoase ecrane pe care le-am văzut și e greu să te obișnuiești cu un altul mai puțin bine calibrat după folosirea acestuia. Un alt plus al ecranului ține de sticla folosită de ACER pentru acesta - avem de-a face cu un display mat care garantează unghiuri de vizualizare și claritate chiar și atunci când stai în medii cu lumină puternică. Mai mult, display-ul de tip touchscreen și foarte responsiv și e protejat cu Gorilla Glass, pentru a-l folosi fără grijă.

Nu voi minți, un display cu rezoluție 4K ar fi fost de preferat, dar probabil ar fi crescut mult mai mult prețul laptopului.

Trackpad, stylus și tastatură

Tastatura este printre cele mai satisfăcătoare pe care le-am întâlnit pe un laptop. Se simte oarecum similar cu una de pe laptopurile de gaming, oferind o senzație foarte plăcută la tastare, dar nu necesită o apăsare la fel de puternică. E perfectă pentru cei care preferă un feedback mai pronunțat la tastare. De asemenea, în marginiea din dreapta ai și o serie de butoate speciale pe care le poți configura pentru munca în programele tale preferate.

Butonul de power vine cu senzor de amprentă integrat, pentru o deblocare rapidă și mai există un buton de on/of pe marginea laptopului, în cazul în care folosești modul tabletă.

Și trackpadul e un punct forte al acestui laptop. Are dimensiuni generoase, e precis și se simte catifelat la atingere, degetul alunecând ușor peste el.

Stylusul special vine cu 4.096 de niveluri de presiune și un buton ce poate fi configurat. E un stylus bun, puțin cam subțire pentru gustul meu, dar foarte precis și foarte plăcut de folosit per total.

Performanțe și autonomie

La nivel de componente, modelul testat de noi are un procesor Intel Core i7-10750H tactat la 2,6Ghz, 16GB memorie RAM, o placă video NVIDIA GeForce GTX 1650 cu 4GB și un SSD de 512GB. Configurația e una foarte bună, pretându-se editării foto la rezoluții mari, la proiectarea în programe 3D, chiar și la editarea video moderată.

E un laptop pe care dacă chiar vrei, poți face și gaming, și asta spune destul de multe. Pentru ce a fost conceput, ConceptD are o configurație aproape perfectă, și am apreciat că este destul de silențios chiar și atunci când este turat la maximum. Temperatura carcasei urcă destul de mult, în schimb, dar oricum nu e genul de laptop pe care îl vei ține în poală, deci nu e neapărat o problemă.

Per total, Acer ConceptD 3 Ezel e un workstation puternic pentru profesioniști, dar nu e cel mai puternic laptop disponibil pe piață.

La nivel de autonomie, lucrurile stau destul de bine. În battery saver, cu ecranul la o luminozitate mică, poți obține până la 8 ore de redare video local, iar dacă îl pui la treabă în aplicații consumatoare de resurse, îl vei putea folosi 3-4 ore, suficient cât să termini un proiect important când ești departe de birou.

Preț și concluzie

Cu un preț de 7900 lei, Acer ConceptD 3 Ezel cu siguranță nu e un laptop pe care ți-l iei ca moft, ci e o unealtă căreia îi vezi un scop clar în munca ta de zi cu zi. Vine cu un display best-in-class, cu performanțe bune și cu moduri de utilizare unice mulțumită ecranului rabatabil și stylusului precis. Nu e cel mai performant laptop disponibil pe piață și nu e neapărat cel mai bun laptop pentru gaming și multimedia, dar designul impresionant și mixul de componente îl fac o alegere foarte bună pentru creativi și pentru iubitorii de frumos. E greu să nu te îndrăgostești de el, fiind un laptop cum nu mai sunt altele pe piață și prețul nu e atât de mare încât să-l facă inabordabil. Va fi disponibil în România la finalul lunii noiembrie.