Odată cu decăderea pieței laptopurilor, cu apariția tabletelor, cu creșterea în diagonală a smartphone-urilor, producătorii au trebuit să se adapteze la o serie de nevoi mai particulare. Una dintre ele este nevoia de a avea dispozitive cât mai ușoare, care pot fi luate oriunde fără să rupă spinări sau ghiozdane. Așa s-au născut ultrabook-urile, adică laptopurile ultraușoare. Iar dintre ele, Acer Swift 7 e cel mai portabil.

Acer Swift 7 - Design și display

Cu o grosime de numai 8,98 de milimetri, Acer Swift 7 îți taie răsuflarea. Când l-am scos din cutie, mai mult de cinci oameni din jurul meu au exclamat ‘wow, ce ăla?’. E mai subțire decât multe reviste și cântărește puțin - suficient de puțin încât să-l poți ține între două degete cu ușurință. E genul de dispozitiv pe care riști să uiți că-l ai în ghiozdan și să ajungi să-l trântești de podea, crezând că geanta e goală. Din fericire, este făcut din aluminiu și pare destul de solid, cu toate că nu aș recomanda nimănui să dea cu laptopul de pământ. E negru mat și pe capac se vede logo-ul argintiu al Acer. Ecranul de 14 inch este înconjurat de o margine destul de groasă, lucru care nu mi-a plăcut. Camera este poziționată sub ecran, cu toate că Acer ar fi putut să o pună în partea de sus și să mute ecranul un pic mai jos. Revenind, laptopul se simte foarte bine sub palme și sau între degete, are un design simplu, elegant, business. E premium și asta se simte.

Dacă tot am amintit de marginile mari din jurul ecranului, să vorbim și despre display.

Avem de-a face cu un ecran cu diagonală de 14 inch. Panoul este foarte luminos și oferă unghiuri de vizibilitate decente, contrast ridicat și culori foarte plăcute. Rezoluția este full HD, care e mai mult decât suficientă pentru diagonala ecranului și panoul reacționează și la atingeri, pentru momentele în care nu vrei să folosești trackpad-ul.

În afară de marginile mari, nu avem nimic rău de zis despre display. Acestea fiind zise, să trecem la tastatură și trackpad.

Review Acer Swift 7 - tastatura și trackpadul de pe cel mai subțire laptop

Tastatura este foarte bine pusă la punct și pentru mine a fost o adevărată plăcere să o folosesc. Este suficient spațiu între taste încât să nu apăs aiurea, feedback-ul la apăsare este bun, iar butoanele opun suficientă rezistență încâ să ofere o satisfacție aparte. Tastatura este și retroiluminată, lucru care e mereu de apreciat, iar sub ea se află un trackpad de dimensiuni generoase. E foarte bun și poți renunța lejer la mouse dacă nu ai sarcini foarte complexe de făcut. E precis, plăcut la atingere dar, din păcate, nu are niciun fel de buton. Pentru a reuși să facă un laptop atât de subțire, cei de la Acer au trebuit să renunțe la orice formă de buton care se apasă, deci click-urile se fac doar din tap-uri pe trackpad. Unii dintre voi s-ar putea deja să fie obișnuiți cu astfel de interacțiune, dar eu mereu am preferat butoanele.

Și, dacă tot ziceam că Acer a renunțat la respectivele butoane pentru a face laptopul cât mai subțire, să vedem la ce a mai renunțat. Să vorbim, deci, despre conectivitate.

Înainte de a trece la porturi, merită menționat faptul că ultrabook-ul Acer Swift 7 dispune și de un senzor de amprente, dar e poziționat ciudat, în partea stânga. Pe muchia din dreapta se observă butonul de Power și slot-ul pentru cartelă SIM 4G. Merită menționat faptul că laptopul are și eSIM, dar tehnologia nu funcționează la noi. În dreapta există două porturi USB-C și portul Jack, la fel ca la noile MacBook-uri. Difuzoarele sunt plasate în partea de jos și sunt foarte slabe, cu toate că au primit certificarea Dolby Audio. Recomand folosirea unor căști sau a unei boxe bluetooth pentru cei care vor să asculte muzică sau să se uite la un film.

Performanțe și autonomie

Hai să trecem la lucrurile cu adevărat importante. Să vorbim despre performanțe.

Acer Swift 7 este echipat cu un procesor Intel Core i7 de generația a șaptea. De ce a șaptea și nu a opta? Oficial, răspunsul Acer este pentru că nu există un model de Intel Core i7 de generația a opta care să fi permis funcționarea fără cooler și, în același timp, să fi fost integrat ușor într-o carcasă atât de subțire. Procesorul funcționează în tandem cu 8GB memorie RAM și cu un SSD de 256GB și performanțele sunt bune. E un laptop excepțional pentru sarcini uzuale, cum ar fi vizionatul de filme, browsingul și editarea de documente și un browsing decent pentru cei care vor să facă editare foto în Photoshop sau montaj de bază, fără efecte, în Adobe Premiere. Merge foarte bine, lucru pe care l-am apreciat, iar de încins nu se încinge foarte tare, ci doar se încălzește un pic sub palme. Autonomia ar trebuie să fie de până la 10 ore, dar cu luminozitatea la jumătate, conexiune la WiFi și setări echilibrate de power, am atins circa 6 ore de browsing. Dacă vrei să te uiți la filme și nu ai nevoie de WiFi, probabil că rezultatele vor fi mai bune. Nu e cel mai bun la capitolul autonomie, dar nici nu avea cum să fie având în vedere că e absurd de subțire.

Acer Swift 7 - Plusuri, minusuri și concluzie

Înainte de a trece la concluzia noastră despre Acer Swift 7, să vedem care sunt plusurile și minusurile.

Plusuri:

  • Design, grosime și construcție excelente
  • Performanțe bune
  • Tastatură și trackpad foarte plăcut de folosit
  • Display bun și luminos

Minusuri

  • Autonomie sub așteptări
  • Sunet foarte slab
  • Margini mari în jurul ecranului
  • Preț piperat - Circa 1.700 de euro

Verdictul nostru este următorul: Acer Swift 7 e un gadget pe care ți-l cumperi ca să impresionezi. Va atrage, cu siguranță, toate privirile și, dacă dispui de un buget serios, merită achiziția. Dacă doar vrei un ultrabook performant, care să-și facă treaba și care să te țină departe de încărcător, atunci trebuie să știi că există variante mai ieftine pe piață.