Acer TravelMate P2 are o carcasă neagră mată, ce se simte plăcut la atingere și într-un colț vedem și brandingul Acer. Acesta cântărește 1,6 kilograme și are o grosime de aproape 20 mm. Nu este cel mai ușor sau subțire laptop de business de acest fel, însă asta face posibilă includerea unei mulțimi de porturi.
Imediat cum deschidem laptop-ul vedem o tastatură iluminată, un trackpad micuț, unde este inclus și un senzor de amprentă, cele două balamale argintii și ecranul cu margini cam groase sus și jos pentru 2021. În partea de sus avem o camera web care poate fi ușor ascunsă atunci când ai nevoie de intimitate. Laptop-ul are un aspect de business, este solid și plăcut la atingere, însă mi-aș fi dorit un ecran cu margini mai mici. Ecranul este unul de 15,6 inci cu un panou IPS, ce are o rezoluție FHD și o luminozitate decentă pentru utilizare la birou. Și cam atât.
Vă menționam multitudinea de porturi și pot să zic că de mult nu am mai văzut atât de multe porturi pe un laptop mic. Așadar, avem port ethernet, un port VGA (da, ați citit bine. Nu prea mai este folosit, dar poate fi util în anumite scenarii), un port HDMI, 3 porturi USB-Type A, un port USB-C, un cititor de carduri SD și o mufă de căști. Și are și Wi-Fi 6 pentru conexiuni mai rapide. Cu o asemenea selecție, nu cred că o să ai nevoie de un adaptor prea curând.
Performanță Acer TravelMate P2
Acestea fiind zise, să vedem ce componente regăsim la interior și cum se descurcă Acer TravelMate P2 în sarcinile zilnice.
Acesta poate fi găsit cu versiuni de Intel, dar și AMD. Modelul testat de mine are un procesor AMD Ryzen 7 5700U, o placă video integrată Radeon RX Vega 8, 16 GB RAM și un spațiu de stocare format dintr-un HDD de 1 TB și un SSD de 500 GB. Potrivit Acer, versiunea Intel poate avea până la 32 GB RAM. Deci vorbim de un sistem destul de potent, având în vedere dimensiunea și portabilitatea.
Ca să văd cum se descurcă această configurație pe TravelMate P2 am rulat mai multe teste de PCMark 10, 3D Mark, m-am jucat puțin și l-am folosit timp de câteva zile ca laptop de birou. Conectat la priză și în modul performance, laptopul Acer a obținut un scort de 4230 de puncte în testul extended PCMark 10, iar performanță este peste a unui laptop office 2021 (3916 puncte), dar sub una a unui laptop de gaming 2021 (5773 de puncte). Acest test rulează mai multe scenarii timp de 30 de minute, precum lucru în Excel, editare de texte, browsing și videoconferințe.
Apoi m-am gândit că ar fi interesant să vedem un test și atunci când laptop-ul nu este conectat la priză pentru că nu tot timpul lucrăm astfel. Tot în modul performance, Acer TravelMate P2 a obținut 3674 de puncte, puțin sub ceea ce au obținut laptop-urile office (2021), conform clasamentului PCMark 10. În utilizarea normală de browsing și editare de texte eu nu am întâlnit probleme sau poticniri ale sistemului, iar cele 8 nuclee și 16 fire de execuție ale procesorului și cei 16 GB RAM sunt mai mult decât suficiente pentru munca de birou.
Procesorul a obținut un scor de 4891 (Max threads) în CPU Test cu 3D Mark, fiind în medie cu cele înregistrate de acest procesor pe alte laptop-uri. În timpul acestui test, frecvența maximă a fost de 4,3 Ghz și temperatura de 96-97 de grade celsius. Totuși, în scenarii reale de utilizare, temperatura acestuia nu ar trebui să se ducă atât de sus, iar într-un stress test de 30 de minute cu 3D Mark, temperatura maximă a procesorului a fost de 82 de grade celsius, iar cea a plăcii video grafice integrate a fost de 67 de grade celsius.
În testul Time Spy am obținut un scor de 1365 de puncte, mai bine decât alte rezultate înregistrate de alte laptopuri cu același procesor. În lumea reală, m-am putut juca și ceva lejer precum Brawlstars sau Ruined King: A League of Legends Story fără probleme, atingând și peste 60 de fps.
Deci dacă ai avea nevoie ai putea și edita ceva video la rezoluție 1080p și fără prea multe brizbrizuri sau elemente grafice.
Cum spuneam, acest laptop poate acomoda un HDD și un SSD. Modelul testat de mine are un HDD de 1 TB și nu este cel mai rapid. În testele de benchmark am văzut viteze de scriere de 85 MB/s și 100 MB/s citire. Nici SSD-ul din dotare nu este prea rapid cu viteze de scriere de 1600 MB/s și viteze de citire de 2100 MB/s. Cititorul de carduri este și el decent și am copiat trei fișiere video de 16 GB în trei minute de pe card pe SSD, cu viteze cuprinse între 80 și 90 MB/s.
Experiență de utilizare
Cum stăm la autonomie? Acer susține o autonomie de până la 13 ore de funcționare. În realitate, într-un regim de muncă de browsing, editare texte, cu Wi-Fi și luminozitate la 70% ar trebui să te aștepți pe la vreo 7 ore de utilizare. Dacă-l forțezi cu alte teste sau gaming atunci poți goli bateria în vreo 3 ore.
Experiența de utilizare este una destul de plăcută. Tastatura are taste destul de late, iar tastatul este plăcut. Ai multe butoane cu functii speciale în partea de sus și chiar și un rând de Home, Page Up, Page Down și End în partea din dreapta (cum te uiți la laptop). Acestea sunt foarte utile pentru genul de sarcini pe care le vei face cu un asemenea laptop (browsing, Excel sau Word). Trackpadul, deși este mic, este precis și degetul alunecă bine pe el și are un click uniform și plăcut pe întreaga suprafață.
Sunetul este mediocru, cel mult, însă nu vreau o stație de divertisment aici. Camera este una clasică de laptop, fără să te suprindă într-un anumit fel.
Aceste fiind zise, Acer TravelMate P2, versiunea testată de noi, este un laptop de business capabil care oferă suficient de multă performanță pentru toate sarcinile office on the go. Are o conectică foarte bună, o autonomie decentă și însă mi-aș fi dorit un design mai modern.
Deci dacă vrei un laptop cu Windows portabil și cu performanță bună pentru acest segment și nu te deranjează aspectul lui TravelMate P2 atunci acest model de la Acer ar putea fi o soluție.