Cu toate că nu este cel mai mic proiector pe care l-am văzut, ASUS F1 are dimensiuni reduse și oferă un grad mare de portabilitate, fiind acompaniat și de o geantă de umăr specială. Are probabil cel mai interesant design pe care l-am văzut la un proiector, cu finisaje premium, linii ascuțite, aspect agresiv și, în același timp elegant.
E un produs premium și asta se vede. Liniile agresive l-ar putea face mai tentant pentru gameri, dar se potrivește bine și pe un birou dintr-o sală de ședințe sau pe măsuța de cafea din sufragerie. Piciorul de ajustare pe înălțime are un design ergonomic, din două bucăți, și nu te vei mai chinui să înjurubezi sau să deșurubezi pentru a ajunge la un rezultat optim.
Toate porturile sunt pe partea din spate - există două porturi HDMI, un port USB pentru încărcarea unui smartphone, un port VGA, unul pentru căști, precum și portul de alimnentare. Butoanele sunt în partea de sus și sunt patru la număr (dintre care unul de tip joystick), dar majoritatea setărilor le vei face, cel mai probabil, cu ajutorul telecomenzii.
Aceasta este subțire și finunță și îți permite să accesezi rapid orice setare. Sloturile pentru aerisire, dar și pentru sunet, sunt pe laterale și la spate și poți vedea difuzoarele dacă te uiți cu atenție. Per total, e un device foarte bine construit, atât din punct de vedere al designului cât și din punct de vedere al durabilității.
Cum se văd filmele și jocurile pe Asus F1
ASUS F1 este un proiector de tip short-throw LED. Asta înseamnă că poate proiecta imagini mari de la distanțe mici și că promite o durată de viață de circa 20 de ani sau 30.000 de ore de utilizare. Da, am zis bine - 20 de ani fără griji. Lampa RGB LED oferă o luminozitate de până la 1.200 de lumeni ceea ce nu este foarte mult, dar compensează cu un contrast ridicat, de 3500:1.
Imaginea se vede excelent în întuneric total și mai mult decât decent într-un mediu umbrit. Nu este, totuși, un proiector pentru sufrageriile foarte bine luminate, pentru că în timpul zilei experiența nu va fi una optimă. Contrastul foarte bun și culorile vii asigură o experiență cinematografică excelentă, dar și o experiență de gaming surprinzătoare. Rezoluția maximă a proiectorului este full HD, dar există un mod special pentru gaming, care scade rezoluția la 720P, dar oferă o rată de refresh incredibilă, de 120 de cadre pe secundă. Contrastul ridicat și claritatea mare îl fac bun și pentru prezentările în powerpoint, deci îl poți lua ușor cu tine la birou când ai treabă.
Și, ziceam mai devreme că ASUS F1 e un proiector de tip short throw. Asta înseamnă că îl poți folosi și în spații mici. Poate proiecta imagini clare de la o distanță de circa 45 de centimetri și până la 3,7 metri - diagonala imagini va varia în funcție de poziționarea lui față de perete și va fi între 65 de centimetri și 5,3 metri. Deci dacă ai un perete suficient de mare și o sufragerie spațioasă, poți avea un ecran ca de cinema, chiar dacă rezoluția va avea de suferit în acest caz.
Un alt feature excelent la acest proiector este funcția de autofocus - lângă lentilă există un senzor care citește distanța exactă până la perete și ajustează automat claritatea.
Focalizarea merge aproape în timp real, lucru impresionant. Are, de asemenea, și opțiune de screen mirroring, deci poți proiecta PPT-ul direct de pe telefon, dar nu aș recomanda această funcție pentru content multimedia, din cauza inevitabilului lag. Per total, calitatea imaginii este foarte bună, poți regla culorile și contrastul în funcție de preferințe și e un device foarte bun pentru entertainment, gaming, dar și productivitate.
Asus F1 - Cum se descurcă la sunet
Înainte de a intra în detalii despre difuzoare, merită menționat faptul că ASUS F1 este un proiector foarte silențios ale căror ventilatoare nu te vor deranja în timpul filmului. Sistemul de sunet este unul de tip 2.1, cu două difuzoare stereo de 3W și un subwoofer de 8W. Sunetul este certificat de Harman Kardon și este suprinzător. Volumul este mai mult decât suficient pentru o cameră de dimensiuni medii și proiectorul oferă joase vibrante și înalte clare. Totuși, pentru o experiență home cinema merită să legi un sistem 5.1 la proiector, sau măcar un soundbar surround dedicat.
Înainte de a trece în revistă punctele pro și punctele contra, să vorbim un pic despre preț. ASUS F1 costă circa 3700 de lei. E un preț destul de mare pentru un proiector full HD, dar să vedem toate plusurile și minusurile înainte să tragem linie.
Puncte Pro
- Design excelent
- Calitate a imaginii foarte bună
- Bun și pentru gaming
- Sunet puternic
- Ajustare automată a imaginii
Puncte Contra
- Preț mare pentru clasa sa
- Luminozitatea putea fi mai ridicată
În concluzie, ASUS F1 este un device de nișă, dar bun pentru toată lumea. E foarte portabil, oferă imagine bună și îl poți folosi și acasă și la birou. Dezavantajul lui e prețul, dar compensează prin câteva funcționalități inedite, printre care și rata de refresh de 120 de herti. Eu am fost Tavi, acesta a fost review-ul start-up.ro pentru proiectorul ASUS F1, până data viitoare, nu uitați: like, share, subscribe! O zi bună vă doresc!