Acesta este review-ul start-up.ro pentru Asus ROG Flow X13, un laptop foarte interesant deoarece aduce cele două lumi împreună - cea a ultraportibilități și cea a gamingului. Cu acest laptop poți merge liniștit la o cafenea și când te întorci acasă te poți juca cele mai noi jocuri la setări grafice înalte, ce-i drept cu ajutorul unui accesoriu. Până să intrăm în astfel de detalii trebuie să apreciez designul mai întâi.

Ultimele generații de modele de laptop-uri Asus arată din ce în ce mai bine, iar Flow X13 nu face excepție. Este un laptop mic, subțire, cu o construcție premium, este elegant și frumos și mi-a plăcut atenția la detalii, ca acest mic semn de lângă touchpad sau eticheta mov de pe spate. Acesta cântărește 1,3 kilograme, iar încărcătorul 300 de grame. Apoi XG Mobile cântărește și ea 1 kilogram, deci ai ajuns cam la un laptop de gaming veritabil, dar frumusețea aici este că nu trebuie să iei cu tine placa externă decât când ai nevoie.

Alte lucruri pe care trebuie să vi le spun despre designul acestui laptop este faptul că are ecranul rabatabil 360 de grade, deci poate fi folosit și ca tabletă, deși la 1,3 kilograme nu o să fie chiar ușor. Îl poți folosi în mod cort pentru filme, dar și pentru jocuri cu o tastatură și mouse sau cu un controller pentru o performanță termică mai bună. Display-ul este sensibil la atingere, este validat Pantone pentru o acuratețe bună a culorilor și este acoperit cu Gorilla Glass.

Pe partea de conectivitate nu stă grozav, având în vedere dimensiunea, însă dacă achiziționezi și placa externă atunci ai cam tot ce ți-ai dori. Așadar, pe laptop avem un port USB 3.2, un port USB-C, mufă de căști, buton de pornire cu senzor de amprentă integrat, port HDMI și acel port pentru placa video externă. Partea bună este că dacă achiziționezi și placa video externă mai primești o mulțime de porturi, ce sunt incluse pe XG Mobile.

La cele incluse pe laptop mai poți adăuga un port HDMI, un port DisplayPort 1.4, un port ethernet, 4 porturi USB 3.2. De asemenea, trebuie să știi că XG Mobile are integrat și un acumulator de 280 de wați, deci poți încărca astfel laptop-ul. Altfel, când pleci cu el în ghiozdan poți lua un încărcător USB-C mai mic de 100 de wați.

Asus face ceva bine în ultimi ani și ne oferă designuri interesante și frumoase atât pe seriile de gaming, cât și pe cele de business. Iar eu cred că Flow X13 este chiar un laptop frumos. Și acum să trecem la specificații și teste.

Performanță - Asus ROG Flow X13

Acest model pe care-l avem la test are un procesor AMD Ryzen 9 5980HS cu opt nuclee și 16 fire de execuție cu o frecvență de bază de 3 Ghz și una de boost de 4,8 Ghz. Pe partea video, laptop-ul are integrată o placă video Nvidia GTX 1650, însă pentru jocuri sau pentru sarcini mai grele poți să pui la lucru placa video externă RTX 3080 cu 16 GB memorie video.

Pentru ecran ai la dispoziție două modele: unul IPS 4K la 60Hz, potrivit pentru consum media și creație de conținut acoperind 116% sRGB, iar a doua variantă este tot IPS FHD la 120 Hz ce acoperă 100% din gamutul de culoare sRGB, potrivit, mai degrabă, pentru gameri. Memoria RAM poate fi de 16 GB sau de 32 GB, suficient pentru gaming și potrivit și pentru editare video, însă nu poate fi modificată pe viitor.

Spațiul de stocare este de 512 GB sau de 1 TB sub forma unui SSD M.2. Asus a eliminat în trecut pe unele modele camerele web, dar aici avem una HD în parte de sus a ecranului. Tastatura este una cu taste mari ce au o cursă bunicică de 1,7 mm, iar iluminarea este simplă cu lumină albă.

Am trecut laptop-ul prin mai multe tipuri de teste, dar și prin jocuri video și în continuare o să vedeți cum s-a descurcat. Poți să treci direct la ce te interesează, însă în esență, Flow X13 este un ultrabook performant mai mult decât capabil pentru treabă de birou, editare foto și video la nivel rudimentar.

Poți chiar să te și joci titluri indie sau pe setări grafice scăzute datorită plăcii video GTX 1650, însă devine o altă mașinărie odată ce atașezi placa grafică externă. Iar acum putem vorbi de editare foto, video 4K, de randări grafice, animație și gaming la rezoluție 4K sau gaming cu ray tracing.

În Cyberpunk 2077 poți să obții o medie de 43 de FPS în rezoluție 4K și cu DLSS balanced. Dacă vrei să joci cu ray-tracing atunci ai face bine să scazi rezoluția la FHD unde poți atinge chiar borna de 60 de FPS. Doom Eternal este un titlu mai puțin pretențios și poți avea în jur de 60 de FPS la rezoluție 4K și setări ridicate. Dacă vrei o experiență mai lină pe display-ul de 120 Hz atunci ai 165-185 de FPS pe rezoluție FHD la diferite setări grafice.

Watch Dogs Legion este un alt joc cu ray tracing, iar acolo am obținut o medie de 38 de FPS la rezoluție 4K, ray tracing medium și DLSS balanced. În FHD te poți bucura și de ray tracing și de un număr mare de cadre pe secundă (60 fps). În Assassins Creed Valhalla vorbim de o medie de 36 FPS pe setări Ultra High la rezoluție 4K și 68 FPS la 1080p. În Total War Troy am avut 33 de FPS la rezoluție 4K și setări grafice Ultra și 77 de FPS la rezoluție FHD.

Dar cum se descurcă jocul fără placa video externă? Destul de bine și poți juca titluri indie sau jocuri AAA dar la setări grafice reduse. La rezoluție 1080p, în Cyberpunk 2077 am avut 33 de FPS pe low, în Watch Dogs Legion 51 de FPS, iar în Doom Eternal 55 de FPS pe high sau 50 de FPS în Valhalla, tot pe setări grafice low.

Pe partea de teste sintetice, PCMark 10 indică un scor de 5959 de puncte, ceea ce-l situează puțin deasupra categoriei de laptop de gaming (5773), fără placa video externă atașată. În TimeSpy am avut un scor de 6192 de puncte și în jur de 30-40 de FPS în jocurile 3DMark la rezoluție 4K cu placa video externă atașată și 12643 de puncte la rezoluție FHD cu 70-80 FPS.

SSD-ul inclus este unul decent cu viteze bune, dar fără să impresioneze: 1,2 GB/s la scriere și 2,1 GB/s la citire.

Performanță bună aș zice, dar în unele cazuri nu la fel de bună ca pe un laptop de gaming autentic ca ROG Strix Scar 17 G733 testat în februarie, ce are integratată tot o placă video RTX 3080, însă un procesor Ryzen mai performant.

Acum că ai văzut cum se descurcă în jocuri, trebuie să-ți spun cum stă și pe partea termică și de zgomot. Vezi în continuare cum se descurcă sistemul de răcire și cât de zgomotos e laptop-ul.

Procesorul Ryzen are un limită de temperatură de 105 grade celsius, însă în testele mele temperatura acestuia nu a depășit 93 de grade celsius, în timpul unui test extins cu PCMark 10.

În gaming, nu am văzut valori mai mari de 86 de grade celsius.

Vă ziceam mai devreme că Flow poate fi folosit în modul clasic de laptop, dar și cort pentru un airflow mai bun. Am făcut câteva teste și pentru asta și într-adevăr, în modul cort temperatura procesorului a scăzut chiar și cu 6 grade celsius. Cam același lucru am văzut și în cazul temperaturii procesorului grafic.

În ceea ce privește zgomotul, să nu vă așteptați la o experiență silențioasă, dar nici la una extrem de zgomotoasă, iar eu am văzut maxime de 50-51 db pe modul turbo cu sau fără placa video externă atașată. Apropo de asta, temperaturile maxime pe care le-am văzut la ea sunt de 81-82 de grade celsius. În ceea ce privesc valorile plăcii video GTX, temperatura nu a depășit 71-72 de grade.

Autonomia depinde foarte mult de modul în care folosești laptop-ul, însă eu aș spune că acest model cu panou 4K are o medie de 6-7 ore de funcționare în regim de muncă de birou.

Puncte Pro

  • Designul
  • Portabilitate
  • Funcționalitatea XG Mobile
  • Experiența de utilizare
  • 2 în 1

Puncte Contra

  • Memoria RAM nu poate fi extinsă

Asus a reușit cu succes să îmbine lumea portabilității cu cea a gamingului cu ROG Flow X13 și nimeni credea că o să le iasă așa de bine. Eu văd un asemenea laptop într-un setup minimalist, pentru cine vrea un singur calculator pentru joacă și muncă. Prețul poate că este mare, dar nici nu mai găsești niciunde așa ceva. Modelul acesta costă acum în jur de 7500 de lei, însă varianta cu ecran FHD este mai ieftină, iar placa video externă se vinde separat și costă tot cam atât, deci să te aștepți la un pachet de 13-14.000 de lei.