Acesta este review-ul start-up.ro pentru ROG Phone 5 Ultimate, un telefon care a zgândărit geek-ul din mine și care m-a făcut să-mi placă să mă joc pe telefon. Înainte să vorbim despre asta să ne uităm la designul acestui telefon deoarece este unul special.

Poate într-o mișcare atipică pentru telefoanele de gaming, ROG Phone Ultimate are un spate mat și alb, însă păstrează liniile și formele agresive pe care le știm de la ROG Phone-urile din trecut. Ce este nou este acel mic ecran OLED alb-negru de pe spatele telefonului care are o utilitate redusă (ai putea să vezi dacă te sună cineva sau procentul bateriei), însă în opinia mea aduce un cool factor important. Poți să alegi ce să ilustreze sau poți să-ți faci tu propria semnătură.

Continuând, pe spate telefonul are un modul de cameră mic și discret și logo-ul Republic of Gamers. Rama este neagră și contrastează cu restul designului și avem mici accente de culoare pe sertarul pentru cartelele SIM, butonul de pornire și o linie sub camera foto. Avem nu unul, ci două porturi de încărcare USB-C deoarece unele accesorii pot acoperi portul tradițional de încărcare. O raritate în ziua de azi, avem o și mufă pentru căști.

Un alt lucru atipic este acest port cu pini unde se poate conecta coolerul extern care vine în cutie. Acesta are un rolul de a răci telefonul și degetele tale, iar anul acesta devine și mai util prin integrarea a două butoane ce pot fi folosite în jocuri, dar și prin faptul că are acest picioruș pe care-l poți folosi pentru a sprijini telefonul pe masă pentru a vedea un clip sau pentru a te juca cu un controller, de exemplu.

Ecranul este unul mare de 6,78 de inci și nu are o perforație sau un notch, ci margini negre măricele. Drept urmare, rata ecran/corp este de 82%. Apropo de display, acesta este AMOLED cu o rată de refresh maximă de 144 Hz și luminozitate de cel mult 1200 de niți și este acoperit cu sticlă Gorilla Glass Victus. De asemenea, telefonul e unul destul de greu la 238 de grame și gros la 10,3 mm.

Îmi place designul:telefonul e mare, greu, iar spatele mat alb îi dă un aspect elegant. Ce să mai, e un telefon pentru gameri. Și acum să vorbim despre jocuri, nu?

Performanță - Asus ROG Phone 5 Ultimate Edition

La nivel de specificații, toate telefoanele de top folosesc aceleași componente performante, iar ROG Phone 5 Ultimate Edition nu este diferit, dar vine cu ceva în plus. La interior regăsim procesorul Snapdragon 888, o baterie mare de 6000 mAh ce se poate încărca foarte rapid la 67 de wați, 5G și un spațiu de stocare rapid UFS 3.1 de 512 GB. Noutatea vine din faptul că ROG Phone 5 este primul telefon cu 18 GB RAM DDR5 și primul care suportă noul standard WI-FI 6E, dar mă îndoiesc că te-ai putea bucura de asta în acest moment.

Așadar, la nivel de performanță telefonul este impecabil și te vei putea bucura de ce aplicație sau joc dorești tu. Apropo de asta, cum m-a făcut ROG Phone 5 să-mi placă jocurile mobile?

Prin implementarea butoanelor de pe lateralul telefonului, acele Air Triggers. Nu doar Asus a implementat așa ceva, însă cred că o face cel mai bine. Cele două butoane pot fi mapate pe ce butoane vrei tu în orice joc dorești. De exemplu, în Call of Duty am pus ca o apăsare să îmi Aim down sites și o altă apăsare să îmi reîncarc arma. O abordare simplă, însă poți face mai mult de atât: poți transfoma cele două butoane de lateral în patru cu dual partition și astfel ai patru acțiuni la degetele tale. Dacă ții apăsat mai mult poți declanșa mai multe click-uri. Poți face slide sau swipe pe cele două zone pentru alte funcții utile în jocuri.

Mai mult, pentru că vorbim de o ediție limitată, acest telefon a primi alte două butoane sensibile la atingere pe spatele telefonului. Pentru a te ajuta în jocuri, Asus a mers mai departe și poți mișca telefonul stânga-dreapta, sus-jos ca să te joci astfel dacă vrei.

Butoanele de pe lateral pot avea o utilizare și în afara jocurilor: de exemplu, o apăsare scurtă poate activa asistentul Google, iar o apăsare lungă X Mode. În setări poți modifica intensitatate apăsărilor, viteza etc pentru o experiență personalizată în jocuri. Trebuie doar să ai timp suficient pentru a găsi combinațiile ideale pentru jocurile tale favorite.

Aceste aspecte mi-au îmbunătățit experiența de gaming. Simți altfel un joc ca Brawl Stars sau Call of Duty atunci când apeși cu degetul pe lateral pentru a trage. E o experiență mai fizică, mai apropiată de cea oferită de console sau PC. Și să nu uităm de numeroasele accesorii pe care le poți achiziționa separat și care-ți transformă telefonul într-o adevărat consolă portabilă.

Experiența de consum media este una bună datorită ecranului mare ce afișează culori precise și cu un contrast bun. Mai mult, la aceasta contribuie și sistemul audio compus din două difuzoare stereo care sunt îndreptate spre tine ce au un volum bun, iar sunetul emis este unul de calitate. Există și o funcție numită AudioWizard prin care poți alege felul în care difuzoarele să redea muzica sau sunetele din joc.

Autonomia este una bună având în vedere mărimea bateriei, iar eu am avut în medie o autonomie de o zi și jumătate sau un screen on time de peste 4 ore și 30 de minute. Asta în condițiile în care am folosit telefonul destul de mult pentru jocuri, am filmat 8K și am avut activată rata de refresh de 144 Hz. Un ritm de utilizare conservator duce autonomia la două zile, cu siguranță.

Bateria se încarcă în cam 30 de minute până la 70%, iar full ajung în 52 de minute. Ca să limitezi uzura prematură, Asus are câteva funcții utile și poți limita încărcarea la 80,90%. Poți alege dacă vrei o încărcare mai lentă pentru a mări durata de viață a bateriei și a reduce temperatura și mai ai o funcție prin care poți să programezi când telefonul să intre în modul de conservare a bateriei (de exemplu, pe timpul nopții).

Performanțele au fost bune și pentru că are procesor Snapdragon 888 a obținut rezultate similare cu celălalte telefoane dotate cu acest procesor, OnePlus 9 Pro, de exemplu. Totuși, pentru că vorbim de un telefon de gaming și unul cu un mod de overclock, ROG Phone 5 a reușit să păstreze o performanță mai bună mai mult timp de-a lungul unui stress test cu 3D Mark. Dacă cu OnePlus 9 Pro am avut doar primele teste un punctaj de 5500, cu ROG Phone primele 10 teste au avut punctaj de peste 5000 de puncte, apoi a scăzut puțin, dar nu la fel de mult ca OnePlus 9 Pro. Asta deoarece telefonul Asus a preferat performanța în dauna încălzirii, drept urmare avem un telefon mai fierbinte, dar cu performanțe mai bune.

În 3D Mark am avut un maxim de 48 de grade celsius, însă telefonul se simțea foarte fiebinte la atingere, mai ales pe margini. Cu modul X Mode activat. Pe modul Dynamic, telefonul a mai redus din performanță pentru o răcire mai eficientă și am văzut temperaturi maxime de 39 de grade celsius, iar la atingere telefonul se simțea mult mai rece. De menționat că cei 18 GB memorie RAM sunt bineveniți, dar nu influențează enorm performanța și asta se vede și în teste.

Revenind la acel cooler inclus cu acest model, este eficient? Răcește cumva telefonul? Oarecum, temperaturile indicate de Game Genie în jocuri au fost de 39-40 de grade indiferent dacă aveam sau nu coolerul atașat.

În testele 3D Mark coolerul nu a scăzut neapărat temperatura dispozitivului, însă a făcut ca acesta să tureze mai mult motoarele, iar în cele 20 de teste în loop nu a avut un punctaj sub 5500. Fără cooler, telefonul a rezistat doar 10 runde la 5500.Totuși, cel mai important și unde face diferența este la senzația de răcoare pe care o ai la degete atunci când ai coolerul montat.

Camere foto Asus ROG Phone 5

Este un telefon de gaming, dar are și camere foto. Cum se descurcă? Poți să obții cadre bune?

Telefonul are un senzor princioal Sony de 64 MP f/1.8 care scoate poze de 16 MP prin combinarea pixelilor, o cameră ultrawide de 13 MP f/2.4 și un senzor macro de 5 MP. Deci fără telefoto, însă Asus promite fotografii cu zoom 2x fără pierdere a calității imaginii realizate de senzorul principal. Imaginile pe care le-am obținut eu la 2x au fost destul de bune și nu am simțit lipsa unui senzor telefoto. Dar eu nici nu obișnuiesc să fac prea multe poze cu zoom.

Ce nu înțeleg eu e de ce folosesc producătorii senzor foto macro? Cine face astfel de poze? Fac pariu că folosești funcția de 2-3 ori la început apoi ai uitat de ea.

Aș spune că imaginile obținut cu aceste telefon sunt bune, HDR-ul funcționează bine, expunerea și culorile sunt corect setate, iar autofocusul este rapid în poze, dar și pe video. Unde am sesizat o diferența mai mare dintre acest telefon și un flagship normal ar fi la capitolul fotografii portret, iar ROG Phone 5 nu desparte subiectul de fundal cu o acuratețe foarte bună. Ai mai multe moduri de fotografiere sau filmare și opțiuni ca filmare 8K la 30 de fps, fără limită, însă după cam 15 minute telefonul s-a încins foarte tare și am primit avertizare că filmarea s-ar putea întrerupe din cauza supraîncălzirii. Ai modurile obișnuite slo-motion, timelapse, hyperSteady etc.

Doar pentru că e un telefon de gaming, nu înseamnă că ROG Phone 5 nu face poze bune. Mie îmi place ce am văzut și poate un punct minus ar fi lipsa unui senzor telefoto și cea a unui senzor ToF pentru portrete mai bune.

Înainte de final trebuie să vă mai spun că acest telefon rulează Android 11 și poți alege dintre o interfață de gaming ROG UI sau una standard ZenUi. Ai la dispoziție tot felul de theme și wallpapers și mai multe metode de customizare.

ROG Phone 5 Ultimate Edition este clar dedicat gamerilor, dar și fanilor Asus, celor care vor să dețină un asemenea exemplar și sunt dispuși să plătească un preț mare de 1300 de euro. Dacă doar vrei un telefon bun pentru jocuri mobile atunci poți să te uiți la ROG Phone 5 standard, care este mai ieftin și în jocuri se va descurca la fel de bine.

Puncte Pro

  • Încărcarea rapidă
  • Designul
  • Funcțiile de gaming
  • Difuzoarele

Puncte Contra

  • Scump
  • Nu are încărcare wireless
  • Senzorul macro are utilizare de nișă

ROG Phone 5 Ultimate Edition este cel mai geek phone pe care poți să-l cumperi. E un telefon pentru jocuri, dar fără să fie o jucărie. Are eleganță și funcții utile pentru gaming și se descurcă bine și la celelalte capitole. Însă este scump, cei 18 GB nu sunt justificați. Este o ediție de colecție, doar pentru fani.