Asus continuă designul introdus cu ROG Strix Scar din 2021, cu mici modificări, ceea ce este bine, în opinia mea deoarece Asus face în acest moment unele dintre cele mai frumoase laptop-uri de gaming de pe piață.

La fel ca și ediția anterioară, într-o parte pe balama vei vedea un capac ROG ce poate fi desprins de pe șasiu și alte două sunt incluse în pachet. Avem și o bandă LED în față și pe lateral ce împrăștie lumină colorata. Bineînțeles, și logo-ul de pe capac poate fi iluminat RGB. Altfel poți opri toată ilumarea dacă dorești. Iar atunci când deschizi laptop-ul, în partea dreaptă, vei observa că materialul este transparent și astfel poți vedea o parte din componente. Mi-a plăcut anul trecut și îmi place și anul acesta. Ce nu-mi place acum este această bandă albă cu logo-ul ROG care face delimitarea dintre materialul transparent și cel opac.

ROG Strix Scar 15 (2022) - laptop de gaming

Aceeași bandă se continuă și pe capac, însă acolo este mai discretă. Laptop-ul este unul premium, materialele folositei sunt de calitate, iar laptop-ul este plăcut la atingere și răcoros, chiar și după câteva ore de Dying Light 2 suprafața rămâne rece, mai ales în anumite zone. În partea de jos avem un touchpad mare acoperit cu sticlă ce este foarte plăcut la atingere, este precis și bun de utilizat. Și cum nu avem numpad, Asus l-a transformat într-unul digital și l-a pus pe touchpad, iar ca să-l activezi doar trebuie să ții apăsat pe locul unde scrie NUMLK. Exista opțiunea și pe alte modele din trecut, dar acum e mai intuitivă pentru că scrie mare ce face, nu este doar o săgeată sau altceva mai discret.

Aspectul gameristic este continuat și pe capacul de pe spate unde avem picioare mari de cauciuc pentru a ține laptop-ul nemișcat în sesiunile de gaming, pline de adrenalină. În spate avem două fante mici de ventilație și o parte din porturi. Aici avem două porturi USB-C, unul thunderbolt e, iar altul cu suport pentru display port și încărcare, iar aceasta se face până la 100 de wați. Ai și un port ethernet, unul HDMI și portul de încărcare pentru acumulatorul uriaș care vine în pachet. Pe partea stângă avem două porturi USB 3.2 și mufă de căști, iar pe partea cealaltă avem doar portul pentru keystone-ul Asus, cu ajutorul căruia poți să faci diferite profiluri pentru PC și așa mai departe. Mie, personal, nu mi se pare prea util un Keystone și aș prefera eliminarea acestuia în schimbul unui cititor de carduri sau a mai multor porturi USB.

Carcasa este mată, însă atrage amprentele, iar laptop-ul are o grosime de 2,8 cm și o greutate de 2.9 kilograme.

Ecranul este bine prins de corpul laptop-ului, pare solid și are margini negre mici sus și pe lateral. Din păcate, îi lipsește camera web și un cititor de carduri, de orice fel. Dacă pentru carduri mai găsești adaptoare, să înlocuiești camera web e mai greu, mai ales acum când toți trebuie să fim prezenți într-un call video la un moment dat. Layout-ul tastaturii este unul clasic, iar ceea ce avem în plus sunt cinci butoane în partea de sus pentru câteva scurtături, iar în partea din dreapta nu mai avem numpad, ci doar butoane utile pentru control media și pentru printscreen.

Tastele sunt suficient de late pentru a le nimeri fără probleme și experiența de gaming și de scriere este una foarte bună. Cursa tastei este satisfăcătoare, iar iluminarea RGB este puternică. Ce nu-mi place în schimb, este fontul gameristic și aș fi preferat unul standard.

Specificații ROG Strix Scar 15 (2022)

Și acum să trecem la componente și la performanța în jocuri și aplicații creative. Acest Asus ROG Strix Scar este primul laptop pe care-l testez cu noul procesor de la Intel din seria 12, primul care vine cu o placă video RTX 3070 Ti, dar și primul cu memorie DDR5. Deci vă dați seama că am fost foarte curios să văd cum se descurcă în jocuri, aplicații și dacă se încinge sau nu.

Procesorul este un Intel Core i9-12900H cu o frecvență de bază de 2,5 GHz și una boost de până la 5 GHz și este unul bazat pe noua arhitectură Intel și avem șase nuclee P și 8 nuclee E. Cele P se referă la performanță și cele E se referă la eficiență, astfel Intel promite o performanță mai bună, dar și un consum de energie mai redus atunci când laptop-ul nu este utilizat la maximum. În ceea ce privește placa video, este vorba de noul RTX 3070 Ti, iar acesta are o putere maximă de 150 de wați, ceea ce este extraordinar și o frecvență maximă de 1460 MHz și 8 GB GDDR6 memorie video.

Laptopul are integrat și un MUX Switch care-ți permite să setezi dacă vrei ca laptop-ul să folosească doar placa video dedicată pentru un plus de performanță sau vrei hibrid și astfel sistemul să decidă când și unde să folosească placa video integrată și când pe cea dedicată. Deci dacă ești interesat doar de performanță atunci ai acest buton la dispoziție și nu mai pierzi frame-uri.

Memoria RAM este de 32 GB DDR5-4800 Mhz frecvență. Capacitatea maximă este de 64 GB. Stocarea nu putea fi mai prejos și avem un SSD M.2 NVMe PCIe 4.0 de 2 TB ce promite viteze excelente.

Bateria este și a una mare de 90Whr și vine cu Wi-Fi 6E pentru viteze mari și Bluetooth 5.2. Display-ul pe acest modele este unul de 15,6 inci cu o rezoluție QHD de 2560 pe 1440 de pixel și o rată de refresh de 240 Hz și un timp de răspuns de doar 3 milisecunde. Este un panou IPS cu unghiuri bune de vizualizare, un strat antiglare și acoperă 100% din gamutul de culoare DCI-P3.

Performanță jocuri - Asus ROG Strix Scar 15 GW533

Acest laptop a ajuns la test fix în perioada lansării lui Dying Light 2 așa că am profitat și l-am pus la treabă și pot să spun că laptop-ul se descurcă bine. Cu toate setările la maximum și cu raytracing, la rezoluție QHD și fără DLSS am avut în jur de 37 de FPS și în jur de 55 de fps cu DLSS Quality. Dacă renunți la RTX atunci stai liniștit la 60-65 de fps, iar dacă pui și DLSS în acțiune atunci am văzut în jur de 85 de FPS.

În Control am văzut 40 de fps pe setări grafice ultra, rezoluție QHD și cu ray tracing activat, iar cu DLSS activat pe cea mai înaltă treaptă numărul de cadre a crescut la 67 de FPS, iar dacă renunți la RTX și cu DLSS poți ajunge până la 95 de FPS.

În Valhalla situația este mai simplă pentru că nu are Ray tracing sau DLSS și în testul de benchmark am văzut 69 de FPS pe setări Ultra la rezoluție QHD și 88 de FPS la rezoluție FHD. Cyberpunk 2077 este un joc mai taxand din punct de vedere al performanței iar RTX 3070 Ti s-a descurcat astfel: 27 FPS, ultra, RTX activat și fără DLSS. Dacă intră în acțiune tehnologia Nvidia ajungi la 47 de fps cu DLSS Quality. În cazul în care nu dorești ray tracing poți rula jocul pe setări ultra și fără DLSS la 50 de fps, iar cu DLSS Quality treci peste borna de 60 FPS.

Pentru că este un laptop care se pretează și la esports am instalat și Apex Legends și am fpst curios în ce condiții ajunge la atingem constant 240 de FPS pentru a beneficia de ecranul foarte rapid de 240 Hz. Pentru asta am fost nevoit să reduc setările grafice la medium și rezoluția la FHD. Pe setări grafice medii și rezoluție QHD am avut în jur de 170 de fps, iar la setări ultra și rezoluție QHD am văzut 130 de fps.

Ultimul joc testat a fost Total War: Troy unde am văzut 85 de FPS în lupte la setări grafice Ultra și rezoluție QHD și 152 de FPS în modul campaign. Dacă scădem rezoluția la FHD atunci avem 110 în lupte și 204 în campanie, iar dacă ar fi să compar aceste rezultate obținute acum cu cele obținute cu Strixul de anul trecut atunci am putea observa un plus de performanță consistent. În Valhalla am avut un plus de 10%, în Total War am avut cu aproape 30 de FPS-uri mai mult în lupte, iar în Cyberpunk 2077 am avut în medie cu 10-15 FPS mai mult.

Comparativ cu Strixul testat de mine de anul trecut, rezultatele de anul acesta au fost mai bune cu 10-15% în anumite titluri, iar acel model avea o placă video RTX 3080.

Pe partea de teste sintetice, laptop-ul a dat rezultate bune, iar în 3DMark TimeSpy am văzut scoruri de peste 11600 de puncte și când am trecut în modul de utilizare doar al plăci video dedicate am văzut plus de performanță de 5-10%. În testul Port Royale, de asemenea, am avut rezultate bune în jurul a 6900 de puncte. Și în PCMark lucrurile au stat bine și am înregistrat un punctaj de 8075 de puncte, fiind peste premium gaming PC 2020, potrivit clasamentului.

Toate aceste teste au fost realizate în modul turbo, conectat la priză și cu modul discrete GPU, fără ca placa video integrată să interfereze în vreun fel. Deci cam asta este the best la ce să te aștepți de la el. De asemenea, au fost folosite cele mai recente actualizări pentru programe și drivere.

În ceea ce privește temperatura, am observat că procesorul stătea între 75 și 85 de grade celsius în jocuri video, iar când era supus la stress test putea urca foarte sus până la 95 de grade, însă aceste situații sunt rare în utilizare normală. Placa video este mai rece cu 40-50 de grade celsius în utilizare normală, 70-75 de grade în gaming și 82-83 de grade atunci când este în stress test. Trebuie să menționez că laptop-ul nu s-a încins la nivelul tastelor nici după două-trei ore de Dying Light 2, ceea ce este un mare plus în opinia mea.

Aceste rezultate obținute în regimul turbo cu ventilatoarele la turație maximă, dacă treci în modul performance, care învârte mai lent ventilatoarele atunci temperatura poate crește cu 4-5 grade în funcție de ce faci. Dacă dorești, poți intra în modul manual unde poți seta cât de repede să se învârtă ventilatoarele și cât de mult vrei să împingi sistemul.

Revenind la componente, pentru că vorbim de un SSD PCie 4.0 atunci să te aștepți la viteze excelete de peste 4 GB/s la scriere și peste 5 GB/s la citire. Deci este excelent pentru transferuri de fișiere sau sau aplicații creative care solicită SSD-ul, iar cei 2 TB sunt suficienți pentru sistemul de operare și multe jocuri.

Laptop-ul este dotat cu Wi-Fi6E, iar asta se vede și conexiunile sunt mai rapide și mai stabile. Pe conexiune Wi-Fi 5 Ghz am descărcat cu până la 100 Mbps de pe Steam sau Ubisoft Connect, iar în speedtest am văzut rezultate de 540 Mbps download și 650 Mbps pe upload cu un abonament Digi 1000 Mbps.

Cum spuneam, display-ul este unul QHD și este bun pentru gaming și consum media. Are claritate bună, culorile sunt vii și IPS-ul asigură unghiuri de vizualizare bune. M-am jucat mai multe genuri de jocuri și am fost mulțumit de experiență. La fel și pentru filme sau browsing. Arată bine, e sharp, iar dacă vrei un plus de performanță poți să scazi la FHD. Poate nu este perfect pentru editare foto și video, dar e suficient de bun pentru o editare de bază. Alături de un sunet puternic și Dolby Atmos, laptop-ul Asus este bun și pentru consum de conținut și te poți uita liniștit la Netflix și te poți bucura de muzică. Difuzoarele oferă un volum satisfăcător, fără ca sunetul să fie distorsionat.

În ceea ce privește autonomia bateriei, aceasta este decentă și am obținut în jurul a trei-patru de funcționare cu un regim de muncă de browsing, youtube, editare texte, pe modul performance, luminozitate 75% și Wi-Fi on, rezoluție QHD și 240 Hz rata de refresh și cu modul hibrid activat și setat pe optimized. Poți obține probabil încă 2-3 ore pe modul silent și fără să-l soliciți mai mult.

Și acum să vedem care sunt punctele pro și contra pentru acest laptop

Puncte Pro

- performanță bună

- design gameristic

- ecran QHD 240 Hz

- nu se încinge

- sunet bun

- multe opțiuni pentru performanță/temperaturi/zgomot

Puncte contra

- nu are webcam

- nu are cititor de carduri

- amprente vizibile pe carcasă și pe interior

Mie îmi place modelul de anul acesta, au fost efectuate câteva schimbari de design cu care nu sunt de acord, dar asta este subiectiv, iar schimbările la nivel de performanță sunt semnificative și dacă aș avea de ales aș alege modelul de anul acesta pentru că are memorie RAM și SSD-uri de nouă generație, Wi-Fi 6E, un procesor bun de la Intel, iar RTX-ul 3070 Ti se dovedește suficient de bun pentru a rula jocurile noi AAA la setări grafice mari la 60 fps și la rezoluție QHD, fie cu DLSS, fie cu mici ajustări grafice.