Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Asus ZenBook 14 este un laptop portabil de business pe care să-l iei cu tine la ședințe, în călătorii sau să-l folosești de acasă. Acesta este un laptop micuț cu un ecran de 14 inci, însă într-un corp de 13 inci. Construcția este premium din aluminiu. Este foarte subțire la 13,9 mm, deci puțin mai gros decât un telefon și este ușor la 1,13 kilograme. Adică avem de-a face cu un laptop ce poate fi luat cu ușurință într-o geantă sau în ghiozdan.

Logo-ul Asus este așezat într-o parte pe capacul metalizat, ce atrage amprentele, însă nu este o tragedie. Pe partea inferioară avem un grilaj mic pentru ventialație și cele două difuzoare al cărui sunet primește certificarea harman/kardon.

La capitolul conectivitate stăm destul de bine, având în vedere grosimea acestui laptop, însă lipsește ceva pe care unii dintre voi îl considerați esențial. Pe o parte avem un port HDMI și două porturi USB-C Thunderbolt, ce sunt utilizate și pentru încărcare, iar pe partea cealată avem un port USB normal și un cititor de carduri microSD.

Mufa de căști de 3,5 mm a dispărut de pe telefoanele de top, iar acum începe să dispară și de pe laptop-uri.

Motivul? Cei de la Asus ne-au spus că nu au mai avut loc unde să-l pună din cauza faptului că laptopul este atât de subțire, însă sunt băieți buni și au inclus un adaptor în cutie. Deci fie folosești căști wireless, fie apelezi la adaptor.

Performanță Asus Zenbook 14

Acum că am văzut ce se întâmplă la exterior să vedem ce avem și la interior și cum stăm la capitolul performanță, autonomie și utilizare.

Modelul primit de noi la test vine echipat cu un procesor Intel i7-1065G7 din generația 10, alături de procesorul grafic Intel Iris Plus, 16 GB memorie RAM și un SSD de 1 TB de la Samsung. Modelul suportă până la 32 GB RAM și 2 TB. Dacă nu vă place Intel să știți că există și o opțiune de echipare cu procesor AMD Ryzen.

Să ne întoarce la ce avem noi aici și să vă spun că eu am fost curios să aflu ce aduce în plus procesorul grafic Intel Iris față de clasicul UHD 620. Pentru a detecta diferența am instalat două jocuri și am făcut ceva editare video pe ZenBook 14 de anul acesta, apoi am repetat procesul și pe celălalt model. În Dota 2 nu am observat nicio diferență și laptop-urile au înregistrat 80-90 fps pe setările grafice cele mai joace la rezoluție Full HD, apoi 50 de FPS la următoarea treaptă grafică.

Lucrurile nu au stat la fel în cazul Torchlight II și am văzut o îmbunătățire de 80% pe noul Zenbook unde am înregistrat constant 90 de FPS, iar pe vechiul model 50 de FPS.

Și în cazul unui test sintetic pe Heaven Benchmark am observat o îmbunătățire majoră de 155% de la 8-9 FPS pe Zenbook-ul cu Intel UHD 620 la 23 FPS pe Intel Iris Plus. Și în cazul editării video s-a constatat o diferență. Am editat un scurt video de 4 minute, ce era compus din clipuri Full HD și 4K, iar pe noul model a fost exportat în 2 minute și 30 de secunde, în timp pe laptopul cu Intel UHD 620 a fost scos în 3 minute și 40 de secunde.

Deci noul procesor grafic integrat al Intel face o treabă mai bună și te ajută să faci ceva editare video pe acest laptop, dar și să încerci câteva jocuri în pauzele de la birou.

Așadar, când vine vorba de utilizarea obișnuită de browsing, editare de texte, vizionare filme și așa mai departe, nu o să întâmpini probleme cu acest laptop. Totul funcționează bine, nu ai lag, nici nu se încinge și nu face nici zgomot. În majoritatea timpului nu auzi ventilatoarele, iar atunci când le ambalează mai tare sunetul produs nu este unul deranjant.

Procesorul are patru nuclee și opt fire de execuție cu o frecvență de bază de 1,3 GHz și una turbo de 3,9 GHz. În cazul unui stress test, frecvența acestuia urcă repede la 3 GHz, apoi scade, al fel de repede, la 2,3-2,4 Ghz. În acest caz, temperatura urcă până la 80 de grade, apoi stă confortabil la 65-70 de grade celsius.

Autonomia bateriei este una bună. Asus susține până la 22 de ore de funcționare, însă asta se va întâmpla doar în situații speciale. În regim de utilizare real, cu luminozitatea aproape la maxim și cu internetul activat, am obținut o funcționare de opt-nouă ore pe regimul best battery.

Ce am făcut în perioada asta? Am scris, am navigat pe internet, am ascultat muzică și am văzut și un episod dintr-un serial pe Netflix. Lucrurile obișnuite pe care le-ai face un asemenea laptop.

În testul cu video de pe YouTube în loop, am obținut o funcționare de cinci ore și 15 minute. Luminozitatea ecranului a fost setată la jumătate, iar iluminarea tastaturi a fost oprită, iar modul de funcționare a fost de better battery.

Deci ar trebui să funcționeze o zi de lucru în mod normal sau cam la jumătate dacă-l forțezi puțin. Vestea bună este că se încarcă repede prin USB-C și în 30 de minute bateria ajunge la 40% (cu laptop-ul oprit).

SSD-ul este unul destul de rapid cu viteze de scriere de 1 GB/s și de citire de 2,2 GB/s. Avem cameră web, însă calitatea a rămas la fel de îndoielnică ca în trecut. În schimb, sunetul certificat Harman/Kardon este unul bun, iar cele două difuzoare fac o treabă bună, chiar dacă mi-aș fi dorit puțin mai mult volum.

Înainte să trecem la concluzii și preț, să intru în detalii despre tastatură, touchpad și display.

Tastatura este una clasică Asus, cu butoane mari și plăcute la atingere, ce oferă o experiență de scriere excelentă. Iluminarea este și ea bună (cu trei trepte de iluminare) ca să continui munca și când e întuneric afară.

Touchpad-ul este mai mare, însă la fel de bun ca în trecut. Degetele alunecă bine, mișcarea este precisă. În stilul clasic Asus, touchpad-ul se transformă într-un numpad pentru momentele când vrei să introduci cifre în Excel. Ce nu-mi place, în schimb, este faptul că e zgomotos. Nu-mi place sunetul pe care-l face când îl ating cu degetele.

Ecranul este unul IPS de 14 inci cu o rezoluție Full HD și cu o luminozitate de 450 de niți. Marginile negre sunt foarte mici, cea de sus, unde este ascunsă o cameră foto și sistem de autentificare Windows Hello, are o grosime de 6 mm, cele din laterale ajung la doar 2,5 mm. Unghiurile de vizionare sunt bune, însă se pierde din luminozitate atunci când privești ecranul dintr-o parte, dar nu ar trebui să fie o problemă în utilizarea zilnică.

Poți să utilizezi laptop-ul și în lumina soarelui, dar va trebui să crești luminozitatea la maximum.

Per total, lui Asus ZenBook 14 nu prea am ce-i reproșa. Performanța este acolo, autonomia este destul de bună, este portabil și oferă o experiență de scriere foarte bună. Conectica este suficientă și eu nu am simțit lipsa mufei de căști.

În opinia mea, Asus ZenBook 14 este o variantă foarte bună pentru cei care caută un laptop de business, portabil și care nu au nevoie de o performanță exagerată sau de o placă video dedicată. Prețurile încep de la 4900 de lei pe eMAG.