Asus Zenbook 14X OLED Space Edition este o ediție specială exclusivistă, ce aniversează primul laptop ASUS ajuns în spațiul cosmic.
În urmă cu 25 de ani, laptopul ASUS P6300 a petrecut mai mult de 600 de zile pe orbită pe stația spațială Mir. Zenbook 14X OLED Space Edition este un ultrabook performant ce are un design cu detalii unice și o tematică spațială, ce a fost creat pentru a celebra această reușită.
Mai departe să vorbim despre design deoarece reprezintă și punctul de atracție principal al acestui laptop. Primul lucru pe care-l vei observa la acest laptop este faptul că are un mic display pe capac. Ecranul companion OLED de 3,5 inchi montat în exteriorul capacului este numit ZenVision.
Asus ne spune că este futurist, însă în opinia mea este cât se poate de retro și cam…inutil. Pe ecran poți afișa mesaje, teme și animații personalizabile sau un număr de telefon.
Singura utilitate pe care o văd este la târguri și show-uri unde poți afișa numele business-ului, număr de telefon și un cod QR, ca un fel de business card. Altfel e doar for show și mai consumă și baterie, însă probabil nu foarte mult pentru că vorbim de un display OLED și afișaj alb-negru.
Rămânem în zona capacului pentru că pe acesta sunt trasate linii aurii care te duc cu gândul la mișcarea sateliților în orbită. Același design continuă și la interior și avem linii în zona pentru odihnirea încheieturilor, lângă touchpad.
Finisajul gri, auriu, cu accente de culoare cărămizii pe tasta space și pe butonul de power este prezent și aici. Iar pentru un plus de securitate avem un senzor de amprentă intregrat în butonul de pornire. Pe acest Space edition avem linii drepte, frumos șlefuite, o cromatică subtilă, dar specială.
Pe laterale avem fante mici pentru îndepărtarea aerului cald și porturile de conectivitate. Și mi-a plăcut foarte mult că pe partea dreaptă au integrat un cititor de carduri microSD ce este aliniat cu fantele astfel încât la prima vedere nici nu-ți dai seama că ai de-a face cu un card reader. Apropo de porturi, pe partea dreaptă avem și o mufă de căști și portn USB 3.2, iar în stânga două porturi USB-C Thunderbolt 4 și un port HDMI 2.0. Laptop-ul cântărește 1,4 kilograme și are o grosime de 1,6 centimetri.
Construit să reziste la rigorile călătoriei în spațiu, Space Edition respectă protocoalele de testare ale US Space Systems Command Standard, astfel încât este capabil să reziste la vibrații extreme, în condiții de 4 ori mai exigente decât testele standard de nivel militar. Deci ar trebui să fie unul dintre cele mai rezistente și robuste laptop-uri de pe piață din acest moment. În plus, este capabil să funcționeze în condiții climatice extreme. Ediția Space Edition poate rezista și funcționa în condiții de frig extrem, de la - 24°C la medii extrem de calde, de până la 61°C.
Așa că dacă vizitezi des astfel de zone și ai nevoie de un PC, ZenBook 14X OLED Space Edition ar putea fi util pentru tine.
Brandingul Asus este minimal, iar balamaua este de tip ergolift ce ridică baza laptop-ului deasupra mesei pentru o scriere mai confortabilă și o răcire mai bună. În opinia mea, este unul dintre cele mai frumoase laptop-uri de pe piață în acest moment, cu un aspect premium și o construcție de calitate.
Nici ecranul nu dezamăgește. Display-ul OLED de 14 inci este sensibil la atingere și are un raport de aspect de 16:10, o rezoluție 2,8K și o rată de refresh de 90Hz. În plus, acesta este validat PANTONE pentru imagini naturale, are certificare DisplayHDR True Black 500 și acoperă 100% din gamutul de culoare DCI-P3. Bineînțeles, există și o cameră integrată în partea de sus, însă este doar una HD.
În termeni simpli de înțeles? Ecranul este fantastic pentru browsing, consum media și gaming, cât se poate cu un procesor grafic integrat. Așteptam de ceva vreme ca mai multe modele de laptop-uri să folosească display-uri OLED și mă bucur că Asus a luat această inițiativă.
Există îngrijorări legate de burn in la OLED-uri, însă pentru a combate asta au fost introduse tehnologii precum pixel refresh, adică un screen saver care intră în acțiune dacă laptop-ul este idle pentru mai mult de 30 de minute. Pixel Shift este o tehnologie prin care se mișcă pixelii puțin, fără ca tu să-ți dai seama. Taskbar-ul Windows are un efect de transparență și poți ascunde automat taskbar-ul atunci când nu-l folosești.
Doar un review long term va putea dezvălui dacă ecranele OLED sunt potrivite pentru laptop-uri, care pot conține elemente statice și care de multe ori sunt folosite la luminozitate maximă.
Revenind la display, mie mi-a plăcut mult pentru consum media și browsing și experiența este îmbunătățită de faptul că marginile negre sunt mici, iar sunetul emis de cele două difuzoare este foarte bun: volum ridicat, sunet plin, cald.
Ecranul este bun și pentru filme HDR, fie că este vorba despre clipurile pe YouTube sau de pe platformele de streaming.Pentru că vorbim de un display certificat Pantone vorbim de unul bun pentru editare foto și video.
Mai departe, să știți că nici interiorul nu este unul obișnuit și acest model vine cu o configurație de top. Acesta este dotat cu procesorul Intel Core i9 12900H și grafică Intel Iris Xe, 32 GB RAM, un SSD PCIe 4.0 x4 și WiFi 6E.
Este un laptop mai mult decât capabil pentru sarcinile obițnuite. Browsing și multitasking? Fără probleme. Editare video? Sigur, îl conectezi la priză și ai o experiență bună, însă timpul de export al unui clip video nu va fi prea rapid deoarece nu are o placă video dedicată. Și mai contează și cât de complicat este proiectul.
Mai în detaliu despre performanță procesorului Intel i9-12900H am vorbit la review-urile pentru Asus ROG Flow Z13 și ROG Strix Scar 15, ce sunt și ele dotate cu acest procesor. Deci dacă doriți să aflați mai multe despre cum se descurcă în gaming și teste sintetice vă invit să vedeți acele review-uri. Pe scurt, e un procesor bun, însă nu prea prietenos cu bateria.
La fel ca și în cazului lui Flow Z13, nici cu acest Space Edition nu am reușit să obțin mai mult de 4-5 ore de funcționare în regim de muncă office work cu luminozitatea la 50% și battery saving activat. Deci trebuie să cari încărcătorul USB-C cu tine, însă este unul micuț. Apropo, încărcarea e destul de bună cu aproape 50% în 30 de minute cu laptop-ul stins.
Experiența de utilizare a laptop-ului este una foarte bună, iar touchapad-ul și tastatura sunt de cel mai înalt nivel. Experiența de scris este una excelentă, iar retro-iluminarea te ajută să lucrezi și noaptea. Touchapad-ul este acoperit de sticlă, foarte precis și plăcut de utilizat, iar în plus, funcționează și ca un numpad pentru momentele când ai nevoie să introduci multe cifre în Excel.
Per total, aș spune că Asus Zenbook 14X Space Edition este un ultrabook performant cu un design premium, însă cu o autonomie slabă și limitat la anumite sarcini din cauza lipsei unei plăci video dedicate.
Bun, și care este prețul pentru un astfel de laptop? Încă nu am aflat care este prețul oficial pentru piața din România, însă cum voi afla îl voi menționa în descrierea clipului. Totuși, pentru piața din SUA, Asus Zenbook 14X Space Edition s-ar vinde cu 1999 dolari. Însă să nu uităm că Space Edition va fi disponibil în mai multe variante de echipare, ce va influența prețul.
Acestea fiind zise, Seria Zenbook 14X OLED cuprinde mai multe modele de laptop-uri cu procesoare ce urcă în gamă până la Intel Core i7 seria P din generația a 12-a sau Intel Core i9 seria H , cu grafică NVIDIA GeForce MX550 sau Intel Iris Xe.
Un Zenbook 14X OLED Intel Core i7-1165G7, 16 GB RAM și GeForce MX450 are un preț în acest moment de 6500 de lei. Astfel, sfatul meu ar fi că dacă nu vrei neapărat acestă ediție specială atunci te poți uita la alte modele din seria 14X de la Asus deoarece sunt mai ieftine, au ecrane OLED, iar performanța va fi similară.