Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 3 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Tehnologia OLED este destul de răspândită pe televizoare și telefoane, dar mai puțin utilizată pe laptop-uri și cred că este păcat deoarece un PC portabil cu un astfel de panou poate schimba experiența de consum media.
Așadar, ecranul pe acest model ZenBook Flip S este unul OLED 4K de 13,3 inci touchscreen și acoperă un gamut de culoare 100% DCI-P3 și este validat PANTONE. Mai mult, cei de la Asus susțin că panoul de pe acest laptop afișează corect imaginile indiferent de nivelul de luminozitate. Apropo de asta, acesta ar ajunge la un maxim de 500 de niți, ceea ce înseamnă că e suficient de luminos pentru a fi folosit și la o terasă în soare.
Rata de contrast de este una bună de 1000000:1 și este certificat VESA Display HDR, ceea ce înseamnă că poate reda destul de bine și conținut HDR. În utilizarea zilnică, panoul este fantastic: culorile arată foarte bine și sunt redate natural, iar contrastul este bun.
Am văzut mai multe clipuri video, seriale și filme și am rămas uimit de nivelul de detalii, de culori și cât de frumos se vede în general. De asemenea, e potrivit și pentru sarcinile zilnice de browsing sau editare de texte (vei observa că și textul arată mai bine definit datorită rezoluției 4K).
Un alt lucru interesant este faptul că Asus a implementat o tehnologie de reducere a luminii albastre emise de ecran cu 70% față de un panou normal LCD, ceea ce înseamnă nu vei mai avea probleme cu ochii după multe ore de utilizare. Nu avem instrumentele să testăm asta și să-i credem pe cuvânt.
ZenBook Flip S îmi place și cred că Asus merge în direcția potrivită pe linia de laptop-uri premium cu dispozitive elegante, subțiri și bine construite. Cum am testat Flip 13, cu ecran LCD, în luna octombrie nu o să insist mai vorbesc despre design pentru că este același. Cu mențiunea că modelul Flip S are dungi aurii pe margine, ce-i aduc un aspect și mai premium, dacă pot să zic așa.
La nivel de performanță, lucrurile stau la fel având în vedere că vorbim de același model de proceosr Intel i7-1165G7 cu patru nuclee și opt fire de execuție ce rulează la o frecvență de bază de 2,8 GHz și una maximă de 4,7 GHz și procesor grafic Intel Iris Xe. Lucrurile se schimbă la memorie RAM, aici avem 16, pe modelul anterior erau doar 8 și aici este integrat un SSD de 1 TB, care nu este doar mai mare, ci și mai rapid cu viteze de scriere de 1,5 Gbps și de citire de 2,5 Gbps.
Trebuie menționat că acest laptop este certificat și Intel Evo. Pentru a obține această certificare, laptop-urile trebuie să ofere o autonomie de cel puțin 9 ore (display-uri 1080p), 8 ore (QHD) sau 7 ore (UHD), sistemul trebuie să se deblocheze în mai puțin de o secundă și laptopul să aibă fast charging (30 de minute de încărcare pentru 4 ore de utilizare). În cazul de față, având un ecran 4K UHD, laptop-ul nu are o autonomie uriașă, dar eu l-am folosit cu succes o zi de muncă (în jur de opt ore) cu luminozitatea la jumătate și undeva între better battery și better performance.
Pentru mai multe detalii despre design, performanțe, temperatură și experiența de utilizare te invit să citești review-ul de aici.
Dacă ar fi să fac și aici o listă cu puncte Pro și contra acestea ar fi:
Puncte Pro
Display-ul OLED 4K
AI Noise Cancellig audio
Portabil
Puncte Contra
Amprente
Preț mare (dar asta este valabil pentru toată piața, nu pentru acest model)
Într-un final, Asus ZenBook Flip S, modelul UX371EA, va fi disponibil în România în trei configurații: două cu LCD și una cu OLED (anume UX371EA-HL003R). La Altex îl găsești cu 8000 de lei, iar la eMAG cu 8999 de lei.
Prețul mi se pare ridicat pentru un laptop portabil de 13,3 inci, însă e bun având în vedere alternativele din piață. Îți va fi greu să găsești un laptop mai ieftin ce bifează următoarele: ecran OLED touchscreen 4K, procesor Intel i7, 16 GB RAM și dimensiunile mici.
Recomand versiunea cu panou OLED celor care lucrează mult cu imagini, video și care au nevoie de culori naturale și redate cu precizie. Dar eu mi-aș lua OLED chiar și dacă nu aș face asta, doar ca să mă bucuri de filme și seriale. Totuși dacă ai un buget mai mic poate ar fi mai indicat modelul cu LCD deoarece este mai ieftin cu 2000-3000 de lei și ai același procesor, memorie RAM, portabilitate, dar un SSD mai mic.