Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Asus a luat conceptul adus pe Zenfone 6 și i-a adus îmbunătățiri în mai multe arii, iar Zenfone 7 Pro nu este doar un telefon cu un gimmick, ci un telefon bun care face și selfie-uri de calitate. Înainte de toate să vorbim despre design

Imediat cum o să scoți telefonul din cutie o să observi că ai de-a face cu un dispozitiv mai greu decât erai obișnuit (230 de grame) și ceva mai gros la aproape 10 mm. Ecranul nu are nicio perforație sau notch datorită sistemului de cameră flip și este protejat de sticlă Gorilla Glass 6, în timp ce pe spate avem doar Gorilla Glass 3, din păcate. Rama este de aluminiu și pe lateral găsim un buton de volum și cel de pornire (ce funcționează și ca senzor de amprentă). Iar în partea de jos avem un difuzor și port de încărcare USB-C, deci fără mufă de căști.Culoarea dispozitivului pentru test este un albastru frumos și pe spate mai avem logo-ul Asus și sus cei trei senzori foto. Este un telefon mare și cam butucănos.

Cum știm de la Zenfone 6, camera flip este ținută în loc de un motoraș și stă bine în lăcașul ei și nu o poți manipula cu mâna decât atunci când ești în aplicația de cameră și vrei să alegi un anumit punct în care să stea camera. Imediat cum închizi aplicația de cameră, motorul retrage camera înapoi în loc. Chiar și dacă îți scapă telefonul din mână, aceasta se retrage pentru a preveni să se rupă.

Asta dacă ai baterie, dacă telefonul nu este încărcat, nici camera nu mai este ținută în loc. Și gravitația își spune cuvântul și camera iese puțin din carcasă atunci când ții telefonul pe orizontală (dacă nu ai baterie, repet).

Per total, Zenfone 7 Pro poate nu este cel mai finuț telefon pe care l-ai ținut în mână, însă nici nu o să-ți fie rușine cu el când îl pui pe masă.

Specificații + display Zenfone 7 Pro

La interior lucrurile stau foarte bine și Zenfone 7 pro are cele mai performante componente, iar acestea sunt ajutate de un ecran bun.

Telefonul rulează cu ajutorul procesorului Snapdragon 865 Plus cu o frecvență maximă de 3,1 GHz, procesor grafic Adreno 650 și 8 GB memorie RAM și 256 GB spațiu de stocare. Ceea ce înseamnă că ai tot ce vrei la un telefon de top, din acest punct de vedere. Iar dacă mai vrei spațiu de stocare poți atașa un microSD de până la 2 TB (suportă 2 carduri SIM+un card microSD). Am rulat jocuri precum Call of Duty Mobile pe setări maxime, am folosit aplicații în regim de multitasking și nu am avut probleme.

Ecranul este unul AMOLED de 6,67 inci cu o rată de refresh de 90 Hz și un timp de răspuns de o milisecundă. Are o luminozitate medie de 700 de niți și un maxim de 1000 de niți, deci e suficient de luminos. Pentru cei care apreciază culorile naturale, acuretețea acestora pe acest ecran este bună cu un Delta E mai mic de 1. Poți alege ca ecranul să fie în modul auto, 60 Hz sau 90 Hz. Eu am ales 90 Hz pentru acele animații fluide tot timpul.

După cum ziceam, butonul de power funcționează și ca un senzor de amprentă, însă experiența mea nu a fost una extraordinară. Am întâmpinat multe atingeri accidentale și nu am fost impresionat de funcționalitatea acestuia.

Bateria este una mare de 5000 mAh adică suficient de mare pentru o autonomie confortabilă de o zi sau două, în funcție de nivelul de utilizare. De asemenea, ea se încarcă destul de repede la 30 de wați, ceea ce înseamnă că în cam 30 de minute ajungi la 50% și pentru o încărcare completă ai nevoie de o oră și cam 40 de minute.

Telefonul rulează Android 10 peste care este aplicată interfața ZenUi 7, foarte curată și apropiată de Android Stock. Funcționează bine și nu este nimic enervant, ceea ce orice interfață ar trebui să facă.

Sunetul este și el unul destul de bun și telefonul are un volum impresionant, chiar dacă este puțin deranjant la volum maxim. Poți să urmărești filme sau să te joci cu plăcere pe acest smartphone.

O funcționalitate interesantă este ceva numit Smart Key, ce se află în butonul de power și poți seta să funcționeaze în diferite moduri. De exemplu, un dublu click te poate duce la aplicația preferată sau o apăsare îndelungată să oprească Wi-Fi-ul sau să facă un screenshot. Ce vrei tu practic, ai multe posibilități de personalizare.

Camere foto

Și acum să trecem la principalul selling point al acestui telefon, adică la acel flip camera cu trei senzori foto.

Avem în centru senzorul principal de 64 MP cu o deschidere de f/1.8 și stabilizare optică, iar alături avem senzorul ultrawide de 12 MP f/2.2 cu un unghi de 113 grade și camera telefoto de 8 MP f/2.4 cu zoom optic 3x și stabilizare optică.

De ce ai vrea un asemenea modul foto motorizat? Păi în primul rând ai parte de selfie-uri de calitate pe wide, ultrawide și poate și telefoto dacă vrei să pozezi ceva în spatele tău cu tine în cadru. În același timp, Asus a implementat camera în așa fel încât aceasta poate funcționa într-o multitudine de unghiuri și poți face tot felul de poze sau clipuri video creative care nu ar fi posibile cu un alt telefon sau ar fi mai dificil de realizat.

Degeaba ai creativitate, daca nu și calitate. Din fericire, Zenfone 7 Pro se descurcă bine la acest capitol. Fotografiile realizate cu cei trei senzori arata bine, au detalii, au aceeași coloristică.

Senzorul principal este mai mare ca cel de pe versiunea anterioară și oferă o calitate mai bună în fotografiile de noapte și în clipurile video. Totuși, parcă noapte fotografiile nu arată la fel de bine ca cele realizate cu alte flagship-uri. Fotografiile realizate în timpul zilei arată excelent cu multe detalii și culori frumoase. Și selfie-urile sunt detaliate, poate cu un pic prea multă claritate. Pozele de grup, de asemenea, sunt mai ușor de realizat. Modul portret e decent fără să exceleze.

Camera ultrawide este destul de luminoase și vei obține rezultate bune cu ea chiar și în situații în care lumina nu este extraordinară. Aici se poate vedea că pierde în detalii pe lateral deoarece iluminarea nu este bună. Telefotoul are un zoom optic de 3x, dar ai și unul digital de până la 12x dacă te pasionează așa ceva. Dar eu cred că 3x este mai mult decât suficient. Vezi aici mai multe exemple de fotografii realizate cu Zenfone 7 Pro.

Dacă vrei ceva mai mult control există și un mod Pro de filmare și fotografiere și de acolo poți alege și diferite setări de sunet direcțional precum cel de pe Note 20 Ultra. O funcție interesantă și foarte utilă în simplitatea ei este cea de countdown la poză sau video. Tragi în sus de butonul de declanșare și începe numărătoare inversă, te poziționezi și faci poza sau clipul video.

Cum avem procesor Snapdragon 865 Plus, telefoanul poate filma și 8K la 30 fps, 4K până la 60 fps sau FHD până la 120 FPS, iar rezultatele sunt bune cu suficient de multă lumină. Ca și la alte telefoane și aici avem un mod Hypersteady ce stabilizează mult imaginea și poți obține cadre line pe timpul zilei, altfel se pierde mult din calitate.

Asus a adus îmbunătățiri pentru acest sistem foto și cred că este unul reușit și mi-a plăcut cel mai mult faptul că-ți dă noi moduri prin care să fii creativ, pe care alte telefoane nu ți le pot oferi.

Înainte să trec la concluzii să vorbim despre preț și despre punctele pro și punctele contra. Telefonul este disponibil la mai mulți retaileri din România și găsești varianta Pro la un preț bun, zic eu, de 3900 de lei. Și acum să vedem punctele pro și punctele contra

Puncte pro

  • Performant
  • Camera oferă imagini de calitate și îți permite să te exprimi în diferite moduri
  • Autonomie bună
  • Ecranul de calitate cu rată de refresh de 90 Hz

Puncte contra

  • Senzorul de amprentă nu este extraordinar
  • Greu și gros
  • Nu are încărcare wireless

Per total, cred că Asus a realizat un telefon bun cu acest Zenfone 7 Pro. Camera de tip flip nu este doar un gimmick, ci funcționează și oferă imagini de calitate atât în față cât și în spate și nici prețul nu este rău. Și dacă vrei să te îndepărtezi de clasicii Samsung, Huawei sau Apple, atunci Asus Zenfone 7 Pro reprezintă o variantă viabilă.