Momentul pentru testare a fost unul oportun deoarece pe 24 august Orange a anunțat că Bucureștiul a devenit primul oraș din România cu 100% acoperire 5G în rețeaua Orange. Astfel, cei cu un abonament Orange 5G şi un telefon compatibil, pot beneficia de viteze maxime de download de până la 1,2Gbps.

În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă pe lângă Bucureşti, Otopeni şi Voluntari şi în Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Brașov, Constanţa şi Mamaia. Rețeaua e în plină dezvoltare și în momentul acesta folosește infrastructura deja disponibilă pentru conexiunile 4G.

Cât de rapidă este rețeaua 5G Orange din București

Eroilor 5G

Cum noi trăim și lucrăm în București, am luat orașul la pas pentru a testa rețeaua 5G. Am luat o cartelă Orange și un telefon optimizat pentru această treabă. Cei de la Orange recomandă telefoanele OPPO Reno 3 Pro 5G, Xiaomi Mi 10 5G, Motorola moto g 5G plus, LG Velvet 5G şi Huawei P40 Pro pentru cea mai bună experiență 5G.

Cu Oppo Reno 3 Pro 5G am mers în mai multe puncte din Capitală, iar rezultatele foarte bune în unele locuri, iar în altele la nivelul rețelei 4G. Urmează așadar o călătorie prin mai multe zone din București.

În interiorul locuinței unde stau în sectorul 3, semnalul 5G a fost plin tot timpul, iar vitezele de download înregistrate s-au situat într 80 și 100 Mbps, iar pe stradă prin cartier am avut viteze și de aproape 300 Mbps.

5G Piața Victoriei

Dacă ne ducem mai spre centrul Bucureștiului lucrurile devin mult mai interesante și am văzut viteze de peste 600 Mbps lângă magazinul Unirea. Viteze de download similare am văzut în Piața Victoriei cu 550-600 Mbps sau Eroilor cu 550 Mbps.

Spre surprinderea mea, în zona Universitate nu am reușit să trec de bariera de 100 Mbps, după ce am realizat mai multe teste. Apoi în zona Dorobanți am văzut viteze de descărcare de 230 Mbps. Toate aceste teste au fost realizate cu speedtest.net și cu fast.com și ce vedeți reprezintă o medie în urma unui număr mai mare de teste.

Ce poți face ca utilizator simplu cu o conexiune 5G

Însă ce înseamnă aceste rezultate? Păi în primul rând, să le comparăm cu cele obținute pe rețeaua 4G+ a Orange. În unele cazuri, diferența este evidentă, pe 4G+ nu o să obții niciodată o viteză de 600 Mbps. În paralel cu Oppo Reno 3 Pro 5G, am realizat teste 4G+ pe un Note 20 Ultra și rareori am depășit o viteză de 100 Mbps pe 4G+ (am avut și un caz în care am prins aproape 300 Mbps pe conexiune 4G+).

În al doilea rând, aceste rezultate se transformă și în utilizări practice. Pe 5G am reușit să descarc un episod din serialul Sherlock (peste 400 MB) de pe Netflix în 40 de secunde, iar pe 4G timpul a fost dublu. Am încercat și cu un film de 800 MB, iar timpul de descărcare a fost de 1 min și 40 de secunde pe 5G și mai mult de trei minute pe 4G.

4G+ Piața Victoriei

Dar nu totul este despre viteză. Un alt lucru de reținut este latența care ar trebui să fie mai mică pe 5G decât pe 4G, iar această latență înseamnă timpul de răspuns de la server. În cât timp răspunde serverul după ce ai apăsat pe un meniu. Pe 4G am avut latențe (loaded) de chiar 100-200 ms, în timp pe 5G au fost de 20-40 ms. Pe fast.com se testează latency unloaded și loaded. Valorile unloaded au fost similare pe 4G și 5G, dar pe loaded am văzut un avantaj considerabil pentru 5G.

Ce este loaded latency? Este latența înregistrată în cazul în care serverul este plin de alți utilizatori (de exemplu, un server cu un joc online). Ideal ar fi ca aceste două valori să fie similare (loaded și unloaded).

Mai este importantă și viteza de upload pentru încărcarea documentelor și fișierelor în cloud și am văzut viteze de 30-50 Mbps și un maxim de 100 Mbps, ceea ce este la nivelul rețelei 4G, dar în viitor lucrurile ar trebui să se îmbunătățească dramatic.

Loaded Latency 5G

Loaded Latency 4G+

Ce altceva ai mai putea face cu 5G în afară de a descărca filme și seriale în zeci de secunde? Ai putea avea apeluri video fără lag și fără întreruperi la rezoluție bună. Experiențele AR vor deveni mai bune deoarece aplicații și jocuri ca Pokemon Go se folosesc de conexiunea telefonului pentru a crea elemente virtuale în lumea din jurul tău. Astfel, ai putea să iei fața altor jucători care au o latență mai mare.

5G-ul ți-ar putea înlocui routerul și internetul fix, iar laptop-urile cu conectivitate 5G ar putea scăpa de nevoia de a se conecta la Wi-Fi pentru orice. Bineînțeles, tehnologia 5G are aplicații și mai importante în domeniul mașinilor autonome, medicină, agricultură și altele.

În acest moment 5G nu și-a atins potențialul maxim în România. Trebuie să înțelegi că această este prima versiune comercială a 5G și experiența se va îmbunătăți în viitor, atât în București, cât și în mai multe alte orașe din România.

Operatorii au făcut aceste lansări ale serviciilor 5G, utilizând spectrul pe care-l dețin în prezent, însă potențialul maxim se va vedea atunci când aceștia vor putea achiziționa spectru suplimentar, ceea ce nu este posibil acum deoarece România nu a început procesul de licitație pentru acordarea licențelor 5G.

Clienţii Orange care doresc să beneficieze de experienţa 5G din prezent pot alege acum abonamentul Smart 15 disponibil cu internet nelimitat 5G, opţiune inclusă anterior doar în abonamentele Smat Plus 20 şi Smart Plus 25.