Windows a anunțat platforma Mixed Reality anul trecut, iar producători precum Acer au lansat deja pe piață primele produse care se folosesc de ea. Este vorba despre căști de realitate virtuală care pot fi folosite fără instalarea unor senzori prin casă, fiind dotate cu camere video speciale. Casca Mixed Reality de la Acer este prima testată de noi.

Review - Casca de VR Acer Windows Mixed Reality

Setul Acer Windows Mixed Reality include trei componente. Este vorba despre casca de VR în sine și de două controllere. Casca este făcută din plastic lucios și e destul de ușoară. Este de culoare albastră și are un aspect interesant, iar în partea de sus există o rotiță cu ajutorul căreia poți să o ajustezi pentru dimensiunile capului. Interiorul este capitonat, iar folosirea este destul de comodă, cu toate că nu simți exact că îți îmbrățișează fața. Pentru a conecta casca la laptop, ai la dispoziție un cablu lung, de peste 3 metri, care are o mufă USB 3.0 și una HDMI. Ai și un port pentru căști, pentru o experiență mai imersivă. Controllerele seamănă cu cele de la Oculus, iar asta este un lucru bun. Sunt ergonomice și au o multitudine de butoane. Ai trackpad-uri, joystick-uri, câte două triggere, butoane de meniu și butoane de home. Funcționează cu baterii AA, iar LED-urile din partea de sus au rolul de a arăta căștii poziția mâinilor tale, lucru important în joc. Per total, materialele folosite nu dau tocmai senzația de premium, dar construcția pare suficient de solidă încât să nu trebuiască să ții casca și controllerele în puf.

Am văzut cum arată, să vedem și ce e în ele.

Casca are două ecrane care oferă o rezoluție de 1440x1440 pentru fiecare ochi. Cu toate că rezoluția este mai mare decât cea oferită de căștile Oculus Rift sau HTC Vive, câmpul vizual este mai restrâns - 100 de grade față de 110 grade. Asta înseamnă că dacă duci ochii spre extreme, vei vedea marginile ecranelor, iar experiența nu va mai fi la fel de imersivă. Display-urile sunt suficient de luminoase, dar aș fi preferat o saturație mai mare a culorilor. Rata de refresh e de 90Hz, iar asta asigură mișcări fluide în jocuri sau în conținutul multimedia. Pentru cea mai bună experiență, ai nevoie de un PC cu specificații bune, dar cerințele sunt ceva mai mici decât în cazul Oculus sau HTC Vive. Ziceam la început de faptul că Acer Mixed Reality nu are nevoie de senzori suplimentari. Asta se datorează celor două camere poziționate frontal care analizează constant mediul înconjurător și coordonează imaginile cu mișcarea ta și cu poziția capului. Rezultatele sunt bune și scapi de stresul de a monta fel de fel de camere în sufragerie. Controllerele se conectează la laptop prin Bluetooth și funcționează bine, dezavantajul fiind că dacă nu ai rezerve de baterii AA prin casă, s-ar putea să te trezești că faci constant drumuri către magazin.

Destul cu specificațiile, să vorbim despre experiența Windows Mixed Reality.

Casca Acer e foarte ușor de setat. Trebuie ca laptopul tău să ruleze Windows 10 Fall Creators Update, iar totul se întâmplă aproape automat când bagi prima dată casca în laptop. Apoi alegi dacă vrei să stai la birou sau dacă ai de gând să te miști în cameră și poți seta un perimetru virtual, ca să nu riști să te lovești de mobilier prin casă. Când pui casca pe ochi, ești teleportat automat într-o vilă virtuală pe care o poți decora, la propriu, cu aplicațiile și jocurile tale. Te miști prin toate camerele prin intermediul joystick-urilor și de acolo intri în toate programele compatibile. Pe lângă conținutul dedicat de VR, poți face și browsing și te poți uita la filme pe un ecran virtual imens. Nu aș recomanda browsing-ul în VR, dar clipurile pe ecranul mare sunt interesante. Am trecut și prin câteva jocuri și experiențe dedicate VR-ului și rezultatele au fost bune. Nu am avut senzația de amețeală specifică căștilor de VR mai ieftine, lucru pe care l-am apreciat enorm. Pe de altă parte, câmpul vizual mai restrâns decât cel oferit de Vive sau Rift dădea impresia de privire printr-un binoclu. Dacă este prima dată când testezi o cască de VR, nu îți vei da seama de acest lucru. Una peste alta, e genul de dispozitiv pe care l-ai putea folosi constant, fără să te obosească sau să te frustreze - o problemă întâlnită la multe gadgeturi de VR făcute prost. Controllerele sunt foarte plăcut de ținut în mână și funcționează bine, un alt plus.

Prețul pe piața din România este de aproximativ 2.300 de lei, mai mic decât al concurenței, dar tot destul de ridicat. Totuși, sigur va scădea în curând, iar lucrurile vor sta un pic altfel. Până să ajungem la concluzie, să enumerăm, pe scurt, plusurile și minusurile.

Plusuri Acer Windows Mixed Reality

  • Destul de ușoară și de comodă
  • Fără senzori prin casă
  • Instalare rapidă, fără bătăi de cap
  • Controllere ergonomice cu suficiente butoane
  • Mișcare fluidă
  • Casa de VR gândită de Microsoft
  • Preț mai mic decât al concurenței

Minusuri

  • Câmp vizual limitat
  • Contrastul și saturația puteau fi mai bune
  • Trebuie să ai baterii la îndemână pentru controllere
  • Conținut limitat, deocamdată, față de concurență

Concluzia noastră este următoarea: casca Acer Mixed Reality oferă VR la un preț mai accesibil și demonstrează, împreună cu platforma dezvoltată de Microsoft, că realitatea virtuală și-ar putea găsi un loc în orice casă, nu doar în cele ale gamerilor.