Primul lucru pe care îl observăm la orice gadget atunci când îl scoatem din cutie este designul. Deci să vorbim mai întâi despre cum arată aceste două tablete.

Design

Ambele tablete oferă o experiență premium încă din momentul în care le scoți din cutie. Sunt făcute din sticlă și metal și se simt foarte bine. Carcasa este din aluminiu atât la MatePad Pro cât și la Tab S7 și au o textură plăcută la atingere. Ambele vin cu conectori magnetici pentru stylus și tastatură și se încarcă printr-un port USB-C, folosit și la redarea sunetului în căști. Un ușor avantaj la capitolul design îl are MatePad Pro, fiind tableta mai compactă și mai ușoară dintre cele două. Per total, ambele device-uri arată excelent și îți dai seama instant că sunt tablete de top.

Suficiente despre design. Să vedem și cum arată display-urile celor două tablete.

Display

Ecranele sunt similare, dar diferite. Huawei MatePad Pro are un display de 10.8 inch cu rezoluție 2560x1600 și raport de aspect 16:10. Ecranul este de tip LCD, dar te poate păcăli că ai de-a face cu un OLED datorită culorilor vii și contrastului foarte ridicat. Tableta Samsung pune la dispoziție o diagonală de 11 inch de aceeași rezoluție, dar vine cu avantajul unui ecran de 120Hz, conceput pentru gaming. Ambele ecrane se văd superb atât când vine vorba despre clipuri video și gaming, cât și atunci când vorbim despre aplicațiile de productivitate sau de creativitate.

Dar la o tabletă nu contează doar ce se vede. Contează și performanțele. Așadar, să vorbim și despre specificații și despre puterea fiecăruia dintre cele două modele.

Specificații, performanțe și autonomie

Specificațiile sunt similare. Tab S7 are un procesor Snapdragon 865+ cu opt nuclee și 6GB memorie RAM. MatePad Pro vine tot cu 6GB memorie RAM, dar cu un procesor Kirin 990, tot cu opt nuclee. Ambele procesoare sunt realizate pe o arhitectură de 7nm, iar rezultatele sunt comparabile. Aplicațiile se deschid aproape la fel de repede, dar în gaming modelul de la Samsung aduce un spor de performanțe mulțumită și ecranului de 120Hz. În sarcinile de zi cu zi, ambele tablete se descurcă excelent, fie că vorbim despre browsing sau multitasking. Autonomia este și ea similară, niciuna dintre tablete nu te va lăsa la greu. Samsung Tab S7 are o baterie de 8.000 mAh, care se încarcă la maximum 45W, iar MatePad Pro are un acumulator de 7.250 mAh care se încarcă la 40W. Avantajul Huawei vine prin disponibilitatea încărcării wireless, funcție care la modelul Samsung lipsește. Astfel, MatePad Pro se încarcă fără cablu la 15W și, mai mult, are și funcție de reverse wireless charging, însemnând că îți permite să îți încarci pe ea căștile sau telefonul.

Cu toate că nu sunt un fan al fotografierii cu tableta, aceste tablete vin cu camere foto integrate așa că merită să vorbim un pic și despre acest capitol.

Camere foto

Camera principală de pe Tab S7 este una duală, formată dintr-un senzor de 13MP cu F/2,0 și unul de 5MP ultrawide. Rezultatele sunt bune în lumina potrivită, dar noaptea niciuna dintre camere nu strălucește. MatePad Pro are un singur senzor pe partea din spate, tot de 13MP, însă cu F/1,8, iar asta înseamnă fotografii mai reușite chiar și la lumină scăzută. Frontal, ambele dispozitive vin cu camere 8MP cu F/2,0 care oferă apeluri video clare și selfie-uri bune în condiții de lumină potrivite.

Și, înainte de a vorbi despre preț și de a trage o concluzie, să vorbim despre accesorii și despre funcțiile speciale cu care vin aceste două modele.

Accesorii și funcții speciale

Atât Samsung Galaxy Tab S7 cât și Huawei MatePad Pro suportă stylusuri și tastaturi dedicate, accesorii care le sporesc considerabil capacitățile. Tab S7 vine cu stylusul direct în pachet, iar la MatePad Pro acesta trebuie achiziționat separat. Ambele vin cu 4096 de niveluri de presiune și se atașează magnetic de tablete, încărcându-se în acest fel. Ambele stylusuri se comportă excepțional și transformă tabletele în instrumente pentru creativi sau în device-uri de productivitate. Tastaturile în cazul ambelor modele se achizționează separat. Tastatura de la S7 e cu 100 de lei mai scumpă decât cea Huawei, însă ambele se comportă exemplar și se tastează bine pe ele.

Ambele tablete au un mod desktop, care transformă tabletele în veritabile laptopuri ultraportabile, însă Huawei MatePad Pro vine cu un avantaj pentru posesorii de smartphone-uri sau laptopuri Huawei, mulțumită funcțiilor Huawei Share și Huawei Multi Screen Collaboration. Astfel, poți controla smartphone-ul de pe tabletă sau poți transfera instant fișiere între dispozitivele tale Huawei.

Iar dacă Huawei MatePad Pro sau Samsung Galaxy Tab S7 ți-au atras atenția, hai să afli și cât costă și să afli și concluzia acestui test comparativ.

Preț și concluzie

Diferența de preț între cele două modele este una considerabilă. Huawei MatePad Pro costă circa 2.200 de lei, la care se mai adaugă și circa 300 de lei prețul unui stylus M-Pen, dacă chiar simți că ai nevoie de el. Samsung Galaxy Tab S7 costă circa 3.200 de lei.

Având în vedere specificațiile foarte similare, dar și unele atuu-uri unice ale Huawei MatePad Pro, eu tind spre această tabletă. Da, nu vine cu Google Play preinstalat, dar magazinul AppGallery e populat cu cele mai populare aplicații, iar pentru restul există motorul de căutare Petal Search.

În cazul în care îți doreai să îți cumperi o tabletă și erai indecis între Huawei MatePad Pro și Samsung Galaxy Tab S7, sper că acum ai o idee mai clară despre ce poate fiecare dintre aceste două dispozitive.