Anul 2020 a fost unul bun pentru Huawei în România, în special pe cele trei segmente pe care le explorăm și în acest articol. Laptopurile au marcat o creștere YoY de 1143%, segmentul de wearables a crescut cu 350%, iar categoria audio a văzut și ea o creștere YoY de 200%. Fun fact: Huawei a ajuns să ocupe poziția 1 pe piața locală de wearables.

Deci este clar că producătorul face ceva bine. Iar pentru a ne asigura de asta, am zis să testăm cele trei produse recent lansate și să vedem ce impresie ne lasă.

Review HUAWEI MateBook D15 (2021) - Intel Core i5

Începem cu HUAWEI MateBook D15 (2021), un laptop midrange care promite multe.

Design

Din punct de vedere al designului, HUAWEI MateBook D15 (2021) nu se deosebește cu nimic față de modelul de anul trecut și asta nu ne deranjează deloc. Am apreciat din prima construcția robustă a lui D15, cu al său corp din aluminiu texturat. E un laptop relativ ușor, chiar dacă nu îl putem numi ultrabook la cele 1,56Kg ale sale.

Are o grosime de numai 16,9mm, ce îl face ușor de transportat în orice ghizodan, chiar și într-o geantă de dimensiuni ceva mai mari, iar ecranul ocupă 87% din suprafața capacului, lucru care contribuie la dimensiunile compacte. Pentru a permite acest raport ecran-corp, cei de la Huawei au mutat camera web în tastatură - lucru cu care deja suntem obișnuiți de la majoritatea laptopurilor companiei. O găsim între tastele F6 și F7 și o scoatem la iveală printr-o simplă apăsare.

Tastatura nu ocupă întreaga suprafață a părții inferioare, dar oferă suficient spațiu pentru tastarea cu precizie, iar track-pad-ul e și el suficient de mare încât să-ți permită să-ți faci treaba ușor, fără să mai ai nevoie de un mouse separat.

Butonul de power ascunde și un senzor de amprentă și permite aprinderea și autentificare în profilul de utilizator printr-o singură atingere - asta îți permite să economisești timp și îți oferă și un plus de siguranță.

La nivel de porturi avem următoarele: 2 USB-uri 2.0, un USB 3.1, un USB-C folosit și pentru încărcare, un port HDMI și unul audio.

Charger-ul are dimensiuni reduse, la fel ca cel de anul trecut, și e doar un pic mai mare decât un încărcător de smartphone.

Display

Trecând la ecran, acesta are o diagonală de 15,6 inch și e pe format 16:9. Cei de la Huawei au schimbat furnizorul de display-uri pentru noul model de laptop, dar diferențele nu sunt deloc majore.

Vorbim despre un display cu luminozitate medie, dar cu contrast ridicat și culori vii, numai bun pentru munca de oriunde, sau pentru vizionarea de conținut multimedia. E un display mai mult decât decent și am apreciat foarte mult faptul că e acoperit de un strat mat, care nu reflectă lumina atât de puternic. Unghiurile de vizualizare sunt și ele foarte bune.

Rezoluția este full HD, mai mult decât suficientă pentru această dimensiune a ecranului și, cu toate că nu e un display conceput pentru editare foto/video, te poți folosi de el și pentru asta în lipsa unui monitor dedicat.

Specificații, performanțe și autonomie

Cea mai mare schimbare față de modelul de anul trecut vine la nivel de componente. MateBook D15 (2021) care a ajuns la mine vine cu un procesor Intel Core i5 de a 11-a generație (modelul i5-1135G7), cu 16GB memorie RAM, cu o placă video integrată Intel Iris Xe și cu un SSD de 512GB.

Este o configurație excelentă, foarte performantă pentru acest nivel de preț. Vorbim despre un laptop perfect pentru munca de birou, dar nu numai. Va reda multimedia fără probleme, iar procesorul puternic și grafica integrată de tip Iris Xe permite și redarea unor jocuri mai mult pretențioase.

Poți face editare foto/video la rezoluții full HD și, în general, poți sta fără stres - majoritatea programelor pe care le folosești dacă ești un utilizator obișnuit vor funcționa ireproșabil pe această configurație.

SSD-ul de 512GB asigură o pornire rapidă a sistemului de operare și a aplicațiilor și ai un slot disponibil, în cazul în care vrei să adaugi un HDD secundar sau încă un SSD.

Absolut nimic de reproșat pe partea de performanțe. HUAWEI MateBook D15 (2021) e fix genul de laptop perfect pentru biroul de la sediu, pentru cel de acasă, pentru studenți care vor să-și facă proiecte dar și să se distreze.

La capitolul autonomie, MateBook D15 (2021) oferă performanțe decente. Ține cam 7-8 ore când vine vorba despre activități ce țin de productivitate, în modul ”better battery”, cam 3-4 ore de activități multimedia în modul ”better performance”. Deci duce o zi de muncă cap-coadă, ca să poți lucra de oriunde.

Tot la acest capitol voi mai insera o mențiune - noua gamă de laptopuri HUAWEI MateBook D vine și cu funcția HUAWEI Share care permite sincronizarea printr-o singură atingere între smartphone-ul tău Huawei și laptop. Vei putea să controlezi telefonul de pe laptop, să sincronizezi fotografiile de pe cele două dispozitive, să accepți apeluri sau să faci transfer de fișiere prin drag and drop. Este o funcție foarte utilă pe care o folosesc frecvent.

Preț și concluzie

În varianta testată de noi, HUAWEI MateBook D15 costă 4.200 de lei (redus de la 4.700 de lei). E un preț bun pentru performanțele oferite, având în vedere că vorbim despre un laptop cu procesor de ultimă generație și cu grafică integrată Intel Iris Xe.

Acum, dacă ești în căutare de o variantă mai ieftină, există modelul cu procesor Intel Core i3 de generație a 10-a care oferă o experiență bună de utilizare la un preț mai mic. Acest model e la ofertă și costă circa 2.500 de lei.

Review HUAWEI FreeBuds 4i

HUAWEI FreeBuds 4i sunt cele mai noi căști de la Huawei. Vorbim despre un model cu preț foarte accesibil având în vedere piața de căști True Wireless.

Până să testez modelul acesta am fost utilizator de Huawei FreeBuds 3, model premium la acel moment, și am fost cu adevărat surprins de capabilitățile noilor FreeBuds 4i (gama entry level practic).

Dar înainte să vorbim despre sunet, funcționalități și baterie să vedem cum arată aceste căști.

Design

Cei de la Huawei au făcut o treabă extraordinară cu noile căști FreeBuds 4i. Spre deosebire de generația anterioară (FreeBuds 3i), cutia de reîncărcare este mult mai mică, deci mai portabilă, iar forma este una foarte plăcută.

Și căștile sunt mai finunțe decât cele din generația anterioară - cântăresc tot 5,5 grame, dar sunt ceva mai scurte. Din punct de vedere al ergonomiei, mi s-au mulat perfect în ureche și forma nouă izolează zgomotul în mod pasiv ceva mai bine decât cele de generație anterioară.

Nu mi s-a întâmplat să îmi iasă accidental și să îmi cadă pe stradă, nici măcar atunci când am alergat cu ele în urechi - pur și simplu stau.

Tot la capitolul design merită menționat faptul că sunt rezistente la stropire și la transpirație, deci nu trebuie să îți faci griji dacă te prinde ploaia cu ele în urechi.

Autonomie

Autonomia e cu adevărat impresionantă la noile FreeBuds 4i. Fiecare cască are o baterie de 55mAh care ar trebui să ofere 10 ore de ascultare continuă.

De asemenea căștile oferă 4 ore de ascultare cu numai 10 minute de încărcare, un alt atuu important. Ca o comparație, generația anterioară oferea maximum 3,5 ore de redare de muzică la o încărcare completă a căștilor.

Cifrele oficiale sunt foarte apropiate de realitate. Am folosit mult noile căști și a trebuit să le încarc foarte rar. Sunt perfecte pentru drumuri lungi, pentru o zi completă de muncă, pentru un maraton de filme sau seriale.

Autonomia este principalul atuu al FreeBuds 4i și am apreciat și faptul că nu pierd încărcarea dacă nu le folosești câteva zile - lucru foarte important în opinia mea.

Sunet și Active Noise Cancellation (ANC)

Pairing-ul se face ușor - trebuie doar să deschizi cutia și să ai aplicația AI Life instalată, iar telefonul le va identifica instant. Eu le-am testat pe un Huawei P40 Pro și totul a decurs impecabil, dar căștile sunt compatibile cu orice smartphone, fie el cu Android sau cu iOS.

În ceea ce privește sunetul, calitatea e mult peste ce te-ai aștepta de la o pereche de căști True Wireless din această gamă de preț. Bass-ul e puternic, înaltele sunt destul de clare. Iar volumul e atât de mare încât nu am simțit niciodată nevoia să urc mai mult de 80%, dar chiar și la maximum sunetul nu este distorsionat

Căștile dispun și de ANC (Active Noise Cancelation) și vin cu două microfoane pe fiecare cască. În combinație cu anularea pasivă a zgomotului (căștile izolează canalul auditiv), rezultatele sunt excelente. Le-am folosit lângă un șantier de construcții, în metrou, pe străzi aglomerate - funcția de ANC își face treaba cu brio și nimic nu te mai deranjează din audiție.

Tot aici mai merită menționată și funcția Awareness, care îți permite să auzi vocile celor din jur fără să oprești muzica - funcție foarte utilă pentru cei care se întorc la birou, care vor să asculte muzică în continuare, dar și să fie atenți la ce se vorbește în împrejurimi.

Căștile HUAWEI FreeBuds 4i pot fi controlate prin gesturi (dublu tap și atingere lungă), dar nu beneficiază de controlul volumului. Poți personaliza gesturile din aplicația AI Life, pentru a face căștile cu adevărat ”ale tale”.

Preț și concluzie

HUAWEI FreeBuds 4i au un preț excelent pentru ce oferă. În mod normal costă 400 de lei, dar în această perioadă sunt doar 349 de lei. Oferta e una excelentă pentru o pereche de căști true wireless cu sunet puternic, ANC eficient și autonomie uriașă.

Review HUAWEI Band 6

HUAWEI Band 6 e una dintre cele mai plăcute surprize ale acestui sezon în ceea ce privești brățările de fitness entry level. Oferă cam tot ce ai avea nevoie de la un smartwatch la un preț imbatabil.

Design

Cu un ecran mare, dreptunghiular, HUAWEI Band 6 arată foarte bine la încheietură. Are o curea îngustă din silicon foarte confortabilă și device-ul, cu totul, este foarte ușor și l-am purtat cu ușurință și în timpul somnului.

Are un singur buton pe marginea din dreapta și în rest îl vei controla prin swipe-uri și atingeri direct pe ecranul tactil.

În cutie vine cu un cablu USB-C și cu un capăt magnetic pe care îl vei folosi pentru a încărca brățara.

HUAWEI Band 6 e rezistent la apă și îl poți lua cu tine la piscină, la bazin sau la dușul de după antrenament, un alt plus pentru un astfel de dispozitiv.

Per total, seamănă mai mult cu un smartwatch decât cu o brățară de fitness, un lucru pe care l-am apreciat pentru că poate fi asortat cu ușurință la mai multe ținute și îți poate fi alături în orice moment.

Display

După cum ziceam, display-ul este unul generos. Este de tip AMOLED, are diagonală de 1,47 de inch și un raport ecran-corp de 67%.

Este un ecran foarte luminos și foarte colorat ceea ce-l face foarte bun în orice mediu, indiferent de luminozitatea ambientală. Display-ul scoate în evidență și watch-face-urile numeroase despre care vom vorbi mai târziu.

Display-ul e sensibil la atingeri și controlezi funcțiile cu ușurință prin câteva swipe-uri, iar rama are și un senzor care va stinge ecranul dacă îl acoperi cu palma, funcție pe care o găsesc mereu utilă la astfel de dispozitive.

Funcționalități și autonomie

HUAWEI Band 6 are de toate, după cum ziceam și mai devreme. Îți monitorizează somnul, nivelul de oxigen din sânge (cu ajutorul senzorului SpO2), nivelul de stres, chiar și ciclul menstrual (funcție pe care nu am putut-o testa… din motive evidente).

Toate acestea au o precizie foarte ridicată pentru un device din această gamă de preț. Am comparat rezultatele cu cele afișate de un smartwatch considerabil mai scump de la altă companie și am fost surprins de cât de similare erau măsurătorile.

HUAWEI Band 6 e un adevărat asistent al sănătății tale, iar în aplicația HUAWEI Health poți vedea toate informațiile pe care dispozitivul le culege despre tine și îți poți observa progresul.

Apropo de progres, fiindcă vorbim despre o brățară de fitness, nu trebuie să ignorăm capacitățile ei de fitness tracking.

În primul rând, gadgetul vine cu senzor pentru ritmul cardiac integrat. Astfel, vei ști tot timpul când ajungi în acea zonă perfectă de antrenament din punct de vedere al efortului și vei deveni mai conștient de exercițiile pe care le faci.

Legat de exerciții, HUAWEI Band 6 știe să recunoască până la 96 de activități, deci e puțin probabil să practici vreun fel de sport care să nu poată fi monitorizat de această brățară.

La capitolul autonomie, lucrurile stau iar foarte bine. Band 6 ține până la 14 zile după o singură încărcare completă dar, în caz de utilizare intensă (adică numeroase notificări, toți senzorii porniți, multe antrenamente) bateria ajunge undeva la 10 zile. Tot este mult peste media unor astfel de dispozitive. În plus, 5 minute de încărcare îți oferă două zile de autonomie, deci sunt slabe șansele să rămâi fără el la încheietură mai mult de câteva minute.

Tot la acest capitol merită menționat faptul că în aplicația HUAWEI Health vei găsi numeroase watchface-uri pentru Band 6, vei putea seta de la ce aplicații să primești notificări și de pe ceas le vei putea citi, vei vedea cine te sună sau cine îți scrie și vei putea chiar să controlezi muzica de pe telefon.

Preț și concluzie

HUAWEI Band 6 costă, în mod normal, 300 de lei. Însă în această perioadă poate fi cumpărat la ofertă cu doar 249 de lei. E un preț fantastic pentru un fitness band atât de avansat. E un companion pentru viața de zi cu zi, un asistent pe care îl porți la încheietură și care îți zice când să o lași mai moale, că ești prea stresat, sau când să îi dai mai tare, pentru cele mai eficiente antrenamente.

Concluzie finală

HUAWEI MateBook D15, FreeBuds 4i și Band 6 sunt gadgeturi accesibile care oferă multe din punct de vedere al calității, performanțelor și funcționalităților. Sunt un trio perfect pentru un stil de viață conectat - fie că vorbim despre muncă, despre distracție sau despre sănătate.

Începând de astăzi, 11 iunie, ora 10:00 până luni, 14 iunie, ora 10:00, căștile FreeBuds 4i și câteva produse din categoria wearables sunt la reducere. Prețurile acestor produse încep de la 199 lei, iar oferta este disponibilă în limita stocurilor existente pentru diverse modele și culori.