Jocurile mobile nu m-au prins niciodată la fel de tare ca cele pentru PC sau console. În parte deoarece atunci când mă joc caut o experiență mai complexă pe care majoritatea jocurilor mobile nu o oferă. În cazul lui Diablo Immortal am găsit un joc de smartphone foarte apropiat de experiența de joc Diablo 3 ce a fost lansat pe PC.

Am jucat Diablo Immortal pe smartphone, dar și pe PC deoarece progresul continuă de pe un dispozitiv pe altul prin conectarea contului BattleNet.

Acțiunea jocului are loc undeva între ceea ce s-a întâmplat în Diablo 2 și Diablo 3 și vei întâlni și personaje cunoscute. Narațiunea este clasică Diablo, fără a străluci într-un fel, însă oferă suficient de mult suport astfel încât să nu simți că faci lucrurile degeaba. Structura misiunilor nu este originală sau diferită de ceea ce ai avut parte până acum în alte jocuri de acest gen: mergi să vorbești cu cineva, du-te și adună niște chestii, însă învelișul narativ e suficient de interesant cât să nu te plictisești, ce este susținut și de un gameplay distractiv.

La momentul scrierii acestui review am un personaj aproape de nivel maxim și alte două cam pe la mijlocul aventurii. Pe mobile jocul se joacă foarte bine cu două mâini, cu un deget miști personajul, iar cu cealaltă mână alegi abilitățile pe care vrei să le folosești. Simplu și intuitiv.

În stilul clasic Diablo, și aici pică loot din toate părțile și găsești tot felul de piese de armuri și arme pe care le poți echipa. Ce e bine este că din ce am văzut pică doar armuri și arme pe care le poți folosi pentru personajul tău, deci nu găsești un staff de wizard deși tu ești barbarian și odată ce ai găsit un obiect jocul îți indică imediat dacă este mai bun decât ceea ce ai tu deja sau nu. Asta face inventory management mult mai facil și nu mai este o corvoadă ca în jocurile anterioare.

Jocul te trece frumos prin misiuni, printr-o hartă în alta și de la un oraș la altul și totul a mers cursiv până la nivelul 30 când mi s-a spus că pentru a avansa în poveste trebuie să avansez la nivelul 35. Iar ca să faci asta trebuie să faci diferite misiuni secundare, instanțe, unde trebuie să omori x creaturi sau să golești un dungeon într-un anumit timp. Nimic interesant. Această frânare a progresului este nenaturală și frustrantă și, din păcate, nu este singura până când ajungi la level 60.

Ca să progresezi mai ușor poți face diferite misiuni pentru battle pass care te îndeamnă să faci bounties, să repeți anumite dungeons sau să faci alte instanțe numite rift-uri. Aici poate interveni plictiseala deoarece trebuie să repeți aceleași lucruri pe care le-ai făcut deja. Sigur, unele rift-uri le poți face pe un nivel de dificultate mai ridicat, iar unele vin cu diferite buff-uri și debuff-uri care pot schimba dinamica luptelor.

Odată ce ai ajuns la nivel maxim poți face raiduri alături de alte 7 persoane pentru a obține loot mai bun sau îți poți încerca abilitățile în meciuri pvp. Aici apar și controversele legate de acest joc. Mulți au blamat faptul că Blizzard cere prea mulți bani pentru a avea șanse de a obține cel mai bun echipament. Fiind un joc mobile și gratuit este și normal ca o companie să încerce să facă bani astfel. Nu știu exact cât de corectă sau incorectă este practica Blizzard în acest caz, însă în mod cert nici că mă interesează.

M-am jucat Diablo Immortal fără probleme și m-am distrat fără să fiu nevoit să cheltuiesc bani. Am plătit 24 de lei pentru battle pass pentru că așa am vrut, nu pentru că m-a obligat jocul. Diablo, la nivel înalt, tot timpul a fost despre grind și în repetarea conținutului pentru o șansă de a pica un obiect mai bun. În cazul de față, pentru că vorbim de un joc gratuit, Blizzard îți cere bani pentru a crește aceste șanse și pentru a scurta timpul de grind.

Părerea mea este că trebuie să ne uităm la Diablo Immortal la ceea ce este cu adevărat: un joc mobile hack and slash cu care să te distrezi. Am petrecut zeci de ore cu jocul și a fost excelent în această perioadă lipsită de alte lansări. Nu trebuie să cheltuiești bani și nu trebuie să-ți dedici viața sperând să găsești obiecte virtuale care nu au nicio valoare în realitate.

Jocul arată foarte bine pe telefoane, dar și pe PC, însă pe calculator se poate observa că a fost creat cu smartphone-ul în minte și nu poți micșora iconițele de exemplu. Este un joc frumos, atmosferic și cu efecte grafice impresionante: îmi place art designul, personajele și cum arată hărțile. Un alt lucru care-l trădează că e un joc mobile sunt hărțile mici: imediat ajungi dintr-un loc în altul. La imersiune contribuie mult și muzica, efectele sonore și faptul că majoritatea dialogului este voice acted.

Se joacă foarte bine pe smartphone, dar este destul de complex și forțează procesoarele, iar drept urmare telefoanele se cam încing. Bineînțeles, arată mai bine pe un ecran mai mare ca pe o tabletă sau pe un monitor și se controlează bine cu mouse și tastatură sau controller.

Dacă nu l-ai încercat până acum îți sugerez să o faci. E gratuit și este distractiv.