VIDEO - Octavian Palade

E prima oară când testăm o imprimantă și zilele acestea ne-au amintit de facultate, când trăgeam la xerox cărțile pentru examene în colțul magazinului de la facultate. Epson L6190 e o imprimantă inkjet color, cu scanner și xerox, care funcționează cu ajutorul unor tehnologii noi de încărcare a cartușelor. Pentru cu știm cu toții motivul pentru care-ți schimbai imprimanta de acasă - că se goleau cartușele și nu aveai chef să le reîncarci.

Specificații tehnice Epson L6190

Epson L6190 e o imprimantă inkjet ce funcționează cu hârtie A4. Viteza de printare pentru alb negru este de 33 de pagini pe minut. Deoarece e inkjet și nu laser, viteza nu e impresionantă, dar dacă nu te grăbești e ok. Pentru paginile color, viteza scade la 20 de pagini pe minut. Încap 150 de coli în sertarul pentru foi și le poți folosi pentru printare sau pentru xerox.

Ambele funcții pot imprima pe ambele părți ale paginilor automat. Per total, experiența de printare a fost una obișnuită, fără mari probleme și cu rezultate corecte. Fiind o imprimantă inkjet, suferă de lipsa de viteză tradițională, dar calitatea e bună.

Conectivitatea

E o imprimantă wireless și o poți conecta la mai multe dispozitive prin diverse modalități.

Imprimanta aceasta are avantajul de a fi wireless și de a se putea conecta la mai multe dispozitive. Am folosit-o pe aproximativ 10 laptopuri conectate în același timp și a funcționat cum trebuie.

Ai un ecran tactil de calitate decentă în partea din față care folosește pentru setarea rețelei wireless. Trebuie conectată la aceeași rețea wireless ca și dispozitivele de pe care printezi. Mai există modalitatea de a te conecta la ea prin WiFi Direct, dar personal nu văd utilitatea acestei funcții, deoarece necesită conectarea la rețeaua imprimantei și deconectarea de la rețeaua generală. Cu Epson iPrint poți primi documente prin Cloud din întreaga lume și să le printezi.

E 2018, nu voi menționa că are fax, că nu l-am folosit și dacă nu ai un birou care trimite documente prin metoda asta, nu vei avea nevoie. Meniul e unul destul de simplu și nu a trebuit să facem numeroase setări. Eu sunt un om care nu se pricepe să seteze routere, de exemplu, dar imprimanta nu mi-a pus probleme. E aproape plug and play.

Cartușele. Care cartușe?

Imprimanta folosește un sistem nou de printare, care a fost împrumutat de la cei care reîncărcau pe vremuri cartușele la colțul blocului. Se numește Ecotank și e format din 4 rezervoare ce pot fi încărcate cu ușurință cu ajutorul sticlelor de cerneală.

Avantajul L6190 e costul pe pagină redus, pentru că poate imprima 14.000 de pagini alb-negru și 11.000 de pagini color până la reîncărcare. Când cumperi imprimanta primești destulă cerneală pentru 3 ani, așa că nu vei avea probleme cu ea și reduci costurile pe termen lung pentru afacerea ta mică sau pentru birou.

Cum spuneam, nu am avut mari probleme cu ea. A avut momente când nu a vrut să printeze până la capăt anumite fișiere, dintr-un motiv necunoscut, dar au fost două cazuri din vreo 1.000 de printări. De asemenea, s-a conectat la MacBook și PC fără nicio problemă și diferențiere.

Preț Epson L6190

Imprimanta nu are un cost uriaș, dar nici nu e făcută pentru o cameră de cămin. Datorită costurilor mici de întreținere și folosire, recuperezi o parte din investiție. Costă 2.000 de lei, dar am văzut-o redusă și la 1.600 de lei. E o imprimantă bună pentru afacerile mici și mijlocii, nicidecum pentru cei care vor o imprimantă studențească sau pentru un elev. În categoria aceea găsiți destule imprimante, dar nu aveți capacitatea aceasta de printare.

Concluzii testare imprimanta Epson L6190

Așadar, imprimanta...funcționează. Avantajul ei e că vine cu destulă cerneală pentru 3 ani și sistemul de încărcare nu se mai bazează pe cartușe, care făceau experiența oricărei imprimante una odioasă. Sticluțele de la Epson nu sunt enorme și la 14.000 de pagini chiar aveți costuri de întreținere mici.

De exemplu, un recipient EcoTank negru costă 60 de lei, iar unul magenta costă 35 de lei, fiind mai mic. Chiar e ieftin.