Lectură de 5 min

REVIEW Garmin Venu 2 Plus - smartwatch pentru sportivi, dar nu numai

Abonează-te pe  
Întrerupem seria de review-uri de telefoane cu unul la un alt tip de gadget, este vorba despre smartwatch-ul Garmin Venu 2 Plus, un model care mie mi-a plăcut și care aduce Garmin mai mult în zona de mainstream.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Garmin este cunoscut pentru faptul că face ceasuri pentru sportivi ce oferă multe funcționalități pentru aceștia, inclusiv încărcare solară. De data aceasta, Venu 2 Plus este un ceas inteligent care nu se adresează doar sportivilor sau celor interesați de drumeții, ci oricui vrea un gadget inteligent conectat. Venu 2 Plus vine cu multe funcționalități precum abilitatea de a efectua apeluri, dar și compatibilitatea cu asistenții vocali.

Design Garmin Venu 2 Plus

Dar înainte de toate să vorbim despre designul acestui ceas. Ce mi-a plăcut la Venu 2 Plus este faptul că arată că nu arată ca un ceas sport, cum sunt alte modele din portofoliul companiei. Este un ceas mai mainstream din partea Garmin, nu este mare, butucănos și nici prea sport. Este un ceas simplu, frumușel și care cred că se pretează și la ținute mai elegante, mai ales dacă alegi să schimbi și cureaua.

Cântărește 51 de grame și abia îl simți pe încheietură. Un ceas excelent de utilizat zilnic. Are și rezistență la apă, deci poți să-l porți liniștit la duș, în pișcină sau dacă te prinde ploaia pe drum fără umbrelă. Cadrul ceasului este realizat din oțel, iar banda este moale și este realizată din silicon.

Acesta are și trei butoane fizice: primul este destinat antrenamentelor și dacă ții apăsat pe el îți apar diferite setări pe care le poți schimba rapid, precum inițiarea modului do not disturb atunci când dormi. Al doilea buton apăsat o singură dată duce la o funcție selectată de tine, iar dacă ții apăsat se activează asistentul vocal, iar ultimul buton acționează ca unul de back și dacă-l ții apăsat ai acces la alte setări precum schimbarea de watch face-uri și alte setări generale. Pe spate avem senzorii și conectorul cu patru pini pentru încărcare.

Garmin Venu 2 Plus are un display AMOLED cu o rezoluție de 416x416 pixeli, ce este acoperit de sticlă Gorilla Glass 3. Acest model are un cadran de 43 de mm și eu zic că potrivit pentru un ceas bărbătesc, indiferent de grosime încheieturii. Display-ul este frumos, răspunde bine la atingeri și este suficient de luminos pentru a fi folosit fără probleme în lumina soarelui și destul de mare încât să vezi mesajele de pe Messenger sau mailurile de pe Gmail.

Ai la dispoziție mai multe fețe de ceas preinstalate care nu sunt grozave, însă mai poți instala mult mai multe din aplicație. Ce nu-mi convine este că pentru utilizarea 100% a ceasului trebuie să instalez două aplicații: Garmin Connect pentru date, statistici etc și Connect IQ pentru a schimba fețele de ceas și pentru a instala aplicații. Vestea bună este că sunt o tonă de watch faces și de aplicații pentru fitness, navigare, muzică și altele.

Sistemul de navigare prin meniuri este puțin diferit de cel de pe ceasurile Samsung sau cele cu WearOS, însă intuitiv și după câteva zile te vei obișnui cu modul în care se controlează un ceas Garmin.

Funcții Garmin Venu 2 Plus

O funcționalitate care face acest ceas atractiv este posibilitatea de realizarea de apeluri de la încheietura mâinii atunci când acesta este conectat la un smartphone compatibil. Nu este LTE, dar atunci când ești conectat la telefon poți face apeluri prin bluetooth, ceea ce poate fi util în anumite situații, de exemplu ai telefonul într-o geantă sau ai mâinile ocupate.

Asistentul vocal merge pe aceeași idee, însă nu știu cât de mult interes este pentru asta în România, dar poate tu îl folosești mai des decât mine. Eu vorbesc cu Google doar despre vreme și îi spun să-mi stingă sau să-mi aprindă luminile acasă.

Ca orice alt smartwatch care se respectă are multe funcţii de monitorizare a sănătăţii şi a stării de bine și astfel poți să ai o imagine mai bună asupra sănătății corpului tău. Printre elementele noi pe care le-am văzut la acest capitol pe Venu 2 Plus se numără body bottery care ar trebui să-ți indice cât de odihnit ești sau numărul de respirații pe minut. În rest, poți vedea nivelul de stres, bătăile inimii, caloriile arse, numărul de pași făcuți și așa mai departe. Una dintre opțiunile de sănătate se numește Health Snapshot și poți vedea diverse date de sănătate capturate pe o perioadă de două minute, care pot fi apoi înregistrate și poți să faci asta în diferite momente pentru a avea o idee mai bună asupra felului în care se comportă corpul tău în diferite situații. Exercițiile de respirație sunt disponibile pe ceas, cu mai multe tehnici (relaxare și concentrare, liniște) care pot fi folosite pentru a reduce stresul și pentru a vă îmbunătăți sănătatea.

Nu putea fi un ceas Garmin fără funcții pentru sportivi. Sunt peste 25 de aplicaţii preîncărcate pentru sport în ceas de tipul cardio, alergat, bicicletă, yoga, pillates etc. Nu sunt la fel de multe ca pe alte ceasuri, însă Venu 2 Plus oferă posibilitatea de ați crea propriile antrenamente cu peste 1.400 de exerciții din care puteți alege. Sunt furnizate 75 de antrenamente animate prestabilite pentru cardio, yoga, forță, HIIT și pilates, astfel încât poți să-ți faci un antrenament care să-ți placă și care să satisfacă nevoile de sănătate.

De asemenea, ceasul oferă multe date despre efortul depus și prin intermediul aplicației poți vedea și diferite antrenamente și mișcări pe care le poți executa atunci când te antrenezi. Dacă obișnuiești să alergi pe muzică și nu mai vrei să-ți iei telefonul cu tine, atunci vei fi fericit să afli că ceasul poate stoca muzică pentru o ascultare fără utilizarea telefonului, cu ajutorul căştilor wireless.

Cum fac de obicei la review-uri de smartwatch-uri, în unele zile am purtat două pentru a le compara precizia senzorilor și a algoritmilor. În cazul de față am purtat OnePlus Watch și Venu 2 Plus. La numărul de pași cele două ceasuri au dat rezultate similare cu Garmin oferind un număr ceva mai mare, însă tind să cred că acesta este mai precis la asta. Apoi la arderea caloriilor cred că Garmin Venu 2 Plus tinde să exagereze și îmi arăta că ard multe calorii decât OnePlus și în timpul unor exerciții mai lejere.

Un alt lucru de care nu sunt foarte convins este precizia monitorizării somnului și cred că ceasul Garmin tinde să confunde deep sleep cu REM deoarece cât timp am purtat acest ceas, nivelul de deep sleep în fiecare seara rar a trecut de 30 de minute, iar cel de REM care în unele seri depășea două ore. Alte ceasuri nu au indicat niciodată un nivel de deep sleep atât de mic, însă nu pot știi sigur decât dacă-l compar cu un dispozitiv științific pentru monitorizarea somnului.

Înainte să închei vreau să menționez și autonomia și Garmin Venu 2 Plus nu este un ceas pe care să-l încarci zilnic deoarece rezistă mai mult de atât. Garmin promite o funcționare de 9 zile cu o singură încărcare, însă în cazul meu a fost mai degrabă 6 zile, ceea ce este bine oricum. Însă aici depinde și de felul în care folosești ceasul. Dacă utilizezi funcția de GPS atunci să te aștepți la o utilizare de 24 de ore, iar dacă adaugi și muzică la această navigare cu GPS autonomia scade și mai mult. Pentru un regim normal de utilizare eu zic că poți să te aștepți la cel puțin 5 zile de autonomie.

Garmin Venu 2 Plus este conceput pentru sportivi, pentru cei pasionați de sport, însă și pentru cei ca mine care nu fac neapărat sport, însă vor să aibă funcții smart la încheietura mâini și care vor să aibă o imagine asupra sănătății corpului lor. Garmin Venu 2 Plus este disponibil în acest moment la un preț de puțin peste 2000 de lei.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: