Linia de design nu surprinde. Căștile sunt create pentru utilizatorii zilnici care merg cu metroul, autobuzul, se plimbă. Carcasa de încărcare are o formă de piatră rotunjită, încape cu lejeritate în buzunar, pentru că nu are colțuri ascuțite.

Căștile au o formă de lacrimă obișnuită, cu bureți de cauciuc de diferite dimensiuni pentru a se potrivi în ureche, iar bara marginală are colțuri rotunjite, o lungime mică, dar o lățime potrivită în așa fel contactul tactil să fie unul bun și să poți chiar să oprești muzica sau apelul atunci când ai nevoie.

E o linie de design tradițională, care continuă ceea ce am văzut pe generațiile anterioare, diferența fiind în faptul că bara marginală are o dimensiune mai mică față de cele anterioare, în ton cu piața. Greutatea căștilor a scăzut cu 18% față de generația anterioară, un lucru pozitiv.

În urechile mele au stat foarte confortabil, nu am fost nevoit să le schimb dopurile de cauciuc. Se poziționează bine pe forma urechii și nu te deranjează deloc. Deși sunt stabile, au tendința foarte rară de a cădea sau de a deveni mai relaxate. Paradoxal, în momentul când le scoți simți că dopul agață urechea. Nu e nimic greșit, doar arată că în general stau bine pe ureche.

Eu am un obicei ciudat, dorm cu o cască în ureche. Așa adorm, îmi pun un podcast în engleză. Cele mai multe căști cad din ureche până dimineața, lucru mai rar cu Huawei Freebuds 5i. Iată, ai parte de cea mai inutilă informație despre căști.

Performanțe tehnice și autonomie

Huawei Freebuds 5i preiau din calitățile celorlalte căști de la Huawei care au fost în anii precedenți în zona de Pro. Au un driver dinamic de 10 milimetri și frecvențee maxime de 40 de Khz, deși asta e peste ceea ce poate asculta urechea umană. Personal când vine vorba de căști in-ear le folosesc pentru simplitate, nu pentru calitatea sunetului sau pentru a face mari modificări, opțiunile de personalizare fiind oricum reduse.

Izolarea fonică ce poate fi activată sau nu ajunge la un maximum de 42 de decibeli. Toate lucrurile acestea le poți face pe dispozitive Huawei, Android sau iOS cu ajutorul aplicației AI Life de al Huawei. De cele mai multe ori însă le-am folosit pur și simplu fără nicio aplicație, conectate la un iPhone și telefonul îmi afișa oricum procentul bateriei în widget-ul de baterii de pe iPhone. Nu aveam nevoie de mai mult. Izolarea fonică e disponibilă și când folosești o cască, deși nu aș înțelege exact de ce ai folosi asta. Poate doar dacă vrei să auzi mediul înconjurător și să folosești o cască pentru apeluri, de exemplu.

Căștile se încarcă USB-C foarte rapid. Ele promit o autonomei de 28 de ore totală cu tot cu carcasa. Dacă activezi izolarea fonică, vei avea aproximativ 16 ore, să spunem. Eu nu le-am folosit continuu decât maximum 3 ore la birou. Dar le-am folosit și noaptea și când dormeam și a trebuit să le încarc abia după 5 zile, ceea ce e o performanță bună. În 15 minute de încărcare ai 4 ore de ascultare, așa că e util dacă ai uitat să le încarci și trebuie să pleci de la birou. Nu se încarcă wireless, spre deosebire de căștile Pro.

Căștile permit conectarea la două dispozitive, am apreciat faptul că acest lucru e disponibil indiferent de dispozitiv. Huawei înțelege că nu poate limita gadgeturile doar în ecosistemul său, iar pe cele de lifestyle le scoate în lume și pentru Android sau iOS. Poți să le conectezi la iPhone și Mac, la un PC cu Windows și un telefon cu Android. Singura problemă e că trebuie să setezi din AI Life un dispozitiv principal, iar dacă vrei să comuți o poți face dintr-un buton virtual în aplicație.

Eu le-am folosit pentru a mă uita la filme seara în pat, pentru social media videos, dar și pentru muzică la birou.

Experiența mea a fost una pozitivă, muzica s-a auzit bine, bassul a fost decent pentru dimensiune când am ascultat metal, dar și atunci când am dat-o pe muzică clasică experiența a fost plăcută. Izolarea fonică e excelentă, fără îndoială cu ambele la birou nu-i auzi nici pe ceilalți și nici pe tine. Eu am un reper când vine vorba de izolarea fonică - dacă-mi aud tastatura mecanică atunci când scriu. Huawei a trecut acest test improbabil la care le-am supus.

Când vine vorba de căști wireless, vorbim de îmbunătățiri incrementale de la an la an. Nu mai vorbim de revoluții, dar dacă ai nevoie de un dispozitiv care să te ajute în conferințe, la muzică și filme, dar nu vrei să cheltuiești o avere, îmi plac Freebuds 5i. Și dacă am zis de avere, ce avem de zis de preț?

Preț și disponibilitate

Căștile Huawei Freebuds 5i vin în 3 culori pe piața din România - Ceramic White, Isle Blue și Nebula Black. Prețul din momentul acesta este 419 lei, care deja este o ofertă excelentă.

Mă aștept ca pe parcursul anului Huawei să aibă oferte diverse pentru aceste căști, ori ca un bundle la alte dispozitive, ori de sine stătăoare, așa că Freebuds 5i sunt una dintre cele mai atractive oferte disponibile în România pentru niște căști care să aibă izolare fonică, să fie confortabile și să un coste mult.

#Ultrascurte

  • Freebuds 5i sunt mai ușoare ca generația anterioară
  • Designul e ergonomic, iar autonomia bateriei e foarte bună
  • Au un cost aproape imbatabil pe piață
  • Se conectează la Huawei, Android și iOS, dar și la PC sau Mac
  • Ai o aplicație numită AI Life pentru controlul lor, dar realist nu prea ai nevoie de ea

Căștile de la Huawei mi-au plăcut în ultimii ani. Au adus tehnologie nouă, un design constant și confortabil și calitate bună a sunetului pentru cei care vor un dispozitiv pentru naveta zilnică sau pentru birou.

Din punctul meu de vedere, Freebuds 5i sunt un început foarte bun al anului. Chiar dacă teoretic vorbim de căști entry level, calitatea este mult peste altele la același preț și eu le recomand cu drag. Dacă alte dispozitive Huawei pot fi problematice, acestea sunt un gadget solid.

Eu am fost Vlad Andriescu, nu uita să dai subscribe canalului nostru de YouTube pentru mai multe review-uri, recomandări și shorts. O zi bună!