HUAWEI și producătorul de ochelari de soare Gentle Monster sunt deja la a doua colaborare iar, pentru cei care nu sunt familiarizați, Gentle Monster e o companie sud-coreeană ce produce ochelari incredibil de populari - Beyonce și Rihanna sunt doar două dintre vedetele care s-au afișat în public cu creații ale designerilor de la Gentle Monster.

Eyewear II reprezintă evoluția modelului lansat anul trecut, iar noua versiune este disponibilă oficial și pe piața din România. E un gadget care pe mine m-a entuziasmat foarte mult, atât din prisma iubitorului de tehnologie cât și din punct de vedere al entuziastului de fashion. Să intrăm în pâine și să vedem cum arată noii ochelari HUAWEI x Gentle Monster Eyewear II.

Design HUAWEI Eyewear II

Înainte de a vorbi despre ochelari, să vorbim despre suportul lor. În cutie descoperim un toc din piele în formă de paralelipiped dreptunghic. Este un suport foarte elegant, plăcut la atingere, de dimensiunile unui penar și îl poți strecura cu ușurință în geantă sau în ghiozdan. Pe capac vedem logo-urile HUAWEI și Gentle Monster, iar în partea din spate observăm un port de încărcare USB-C, un LED și un buton ascuns sub stratul din piele.

Tocul oferă protecție, fiind căptușit cu o spumă protectoare în capac, iar partea de jos și spatele sunt făcute dintr-un plastic dur. Ochelarii au lăcașul lor, unde se potrivesc perfect cu baretele în jos și cu lentilele în sus.

Iar tocul nu e doar pentru protecție, ci și pentru reîncărcare. Dacă ai conectat un cablu USB-C la suport, ochelarii se vor încărca wireless. Mi-ar fi plăcut ca în cutie să existe și un acumulator, pentru ca ochelarii Eyewear II să se încarce și când ești în mișcare, dar mulți dintre noi avem baterii externe la noi, deci se rezolvă ușor.

Să trecem acum la ochelari. Înainte de orice, merită menționat faptul că există mai multe versiuni de HUAWEI x Gentle Monster Eyewear II, putând fi realizate chiar și versiuni cu lentile de vedere. Totuși, la noi în țară sunt disponibili în versiunea Smart Lang. E un model unisex cu forme elegante și linii rotunjite. Știam sigur că îmi vor veni bine, deoarece modelul e similar cu cel al perechii de ochelari de soare clasici pe care îl port deja de ceva timp.

Nu sunt foarte mari, deci ți se vor potrivi indiferent dacă ai chipul mai mic sau mai mare. Ochelarii sunt negri, lentilele la fel, și nu îți dai seama că ai de-a face cu un dispozitiv inteligent până la o analiză mai atent. Asta mi-a plăcut incredibil de mult - mereu mi s-a părut că dispozitivele purtabile ar trebui, mai întâi, să pună accent pe integrarea în ținutele de zi cu zi. Să fim realiști, nu sunt mulți celor care le-ar plăcea să meargă pe stradă arătând ca un prototip de Robocop.

Baretele sunt un pic mai groase decât în cazul unor ochelari de soare obișnuiți, dar e posibil să fi văzut ochelari non-smart cu barete mai groase. E impresionant ce au reușit să facă designerii și inginerii, având în vedere cât de multă tehnologie e integrată într-un spațiu atât de mic.Cu ochiul liber se observă doar câteva fante și perforații, iar asta dacă te uiți cu atenție. Baretele sunt prinse cu balamale din titaniu și oferă o flexibilitate crescută - în cazul în care ai craniul mai lat, baretele se vor duce după forma capului, pentru un plus de confort.

Ochelarii HUAWEI x Gentle Monster sunt rezistenți la stropire, deci nu trebuie să-ți faci griji în caz de ploaie sau de stropi care sar din piscină, dar nu sunt rezistenți la scufundare, așa că nu te sfătuiesc să intri cu ei în apă.

Lentilele negre filtrează bine lumina și oferă o claritate crescută, însă nu sunt polarizate. Ce este interesant la ele, totuși, este faptul că au un strat reflexiv pe interior. Acesta a fost adăugat special pentru bicicliști și, dacă privești cu coada ochiului spre marginea lentilei e ca și cum ai avea o mică oglindă retrovizoare.

Așadar, din punct de vedere al designului, HUAWEI x Gentle Monster nu au rival pe piața de ochelari smart. Arată ca o pereche stilată de ochelari de soare și se potrivesc atât la ținute casual cât și la ținute mai elegante.

Experiența de pairing și tehnologiile integrate

Am folosit ochelarii împreună cu un smartphone HUAWEI P40 Pro, dar ei vor funcționa fără cusur cu orice smartphone Android, dar și cu iPhone-urile. Iar pentru cea mai bună experiență de utilizare, e indicat să instalezi aplicația AI Life din magazinul de aplicații AppGallery.

Când am scos ochelarii din tocul lor, telefonul i-a detectat instant și a început procedura de pairing, la fel ca în cazul căștilor FreeBuds sau a altor purtabile marca Huawei. Odată puși la ochi, ochelarii HUAWEI x Gentle Monster te salută printr-un mesaj vocal, un ”nice touch” care te face să te simți catapultat un pic în viitor.

În aplicația AI Life vezi toate modurile în care poți controla ochelarii. Ambele barete sunt dotate cu senzori capacitivi și reacționează la atingeri și swipe-uri și așa vei controla volumul, playback-ul și (în unele cazuri) asistentul virtual de pe telefonul tău. Ochelarii sunt făcuți să funcțieneze atât cu Siri sau Google Assistant, dar și cu Celia, asistentul personal al Huawei care, deocamdată, nu e disponibil și în România.

Fiecare baretă controlează aspecte diferite, dar te obișnuiești foarte rapid cu acest gen de control. În plus, ochelarii beneficiază de ”detecție a purtării”, deci conținutul de pe telefon se oprește automat când îi dai jos. Dacă îi scoți din tocul special, aceștia se vor reconecta automat la smartphone, pentru audiție imediată. Bineînțeles, sunt dotați și cu microfoane și îi poți folosi liniștit pentru apeluri vocale.

Bateria rezistă la redare de muzică timp de 5 ore, cu volumul la 60%, cam cât o pereche de căști True Wireless, ceea ce e este foarte bine. O călătorie lungă cu trenul e acoperită cu brio, la fel și o zi petrecută pe plajă.

Calitatea sunetului și experiența audio cu HUAWEI x Gentle Monster Eyewear II

Calitatea sunetului este surprinzătoare. Difuzoarele sunt îndreptate către canalul auditiv, iar experiența este unică. Sunetul se aude clar și puternic, dar auzi fără probleme mediul înconjurător. Difuzoarele sunt foarte puternice, iar la volum maxim vor asculta și cei din jurul tău muzică bună, chiar dacă nu vor, dar în majoritatea situațiilor vei da din cap fără ca cei din jur să știe că tu asculți muzică.

Sunetul este clar, cu înalte și medii fidele, cu stereo foarte bun, dar nu te poți aștepta la foarte mult bass, din cauza formatului dispozitivului.

În apeluri vei auzi și vei fi auzit foarte clar, mulțumită microfoanelor cu funcție de anulare a zgomotului - ochelarii îți izolează vocea de sunetele din fundal pentru o claritate crescută. Te simți ca James Bond vorbind fără să ai nimic în ureche.

Mie mi se par foarte utili pentru bicicliștii care vor să asculte muzică, dar care trebuie să fie și atenți la mediul înconjurător, dar și pentru zilele de vară, petrecute la malul mării, unde sunetul valurilor se contopește armonios cu cel al melodiilor preferate.

Concluzie și preț

HUAWEI x Gentle Monster II nu e un dispozitiv pe care să îl poți de dimineață până seară, în orice zi. Dar e un device audio care îmbunătățește considerabil anumite experiențe și care îți completează ținută într-o manieră high-tech. Au un preț de circa 1.500 de lei și îi poți cumpăra din România. La acest preț primești un dispozitiv tech de top, dar și o pereche de ochelari ”de designer” cu un aspect incredibil de plăcut. Primești un plus de stil la orice ținută, dar și senzația că viitorul pe care îl vedem în filme e cu un pas mai aproape de realitate.